Aproape un sfert dintre peștii de apă dulce din lume sunt în pericol de dispariție din cauza încălzirii globale, a pescuitului excesiv și a poluării, potrivit unei evaluări realizate recent de experți.
De la peștele Brycinus lateralis din Lacul Turkana din Kenya la somnul gigant din Mekong din Asia de sud-est, mulți dintre peștii de apă dulce din lume riscă să dispară, potrivit unei analize a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN), care a realizat o listă roșie a acestei categorii.
Aproape o cincime din toate speciile de apă dulce amenințate sunt afectate numai de modificările climatice, care produc procese precum scăderea nivelului apei, schimbarea anotimpurilor și deplasarea apei de mare în susul râurilor. Dintre speciile evaluate, 3.086 din 14.898 erau în pericol de dispariție, potrivit The Guardian.
Echipa de cercetare a constatat, de asemenea, că somonul de Atlantic și broaștele țestoase sunt din ce în ce mai amenințate, conform evaluărilor științifice.
Pe de altă parte, au existat vești bune în ceea ce privește antilopa saiga, care a trecut de la categoria „în pericol critic de dispariție” la „aproape amenințată”, după ce populația a crescut cu 1,100% în doar șapte ani, în principal în Kazahstan.
„Peștii de apă dulce reprezintă mai mult de jumătate din speciile de pești cunoscute din lume, o diversitate de neînțeles, având în vedere că ecosistemele de apă dulce reprezintă doar 1% din habitatul acvatic. Aceste specii diverse fac parte integrantă din ecosistem și sunt vitale pentru reziliența acestuia. Acest lucru este esențial pentru miliardele de oameni care depind de ecosistemele de apă dulce și pentru milioanele de oameni care se bazează pe pescuitul acestora”, a declarat Kathy Hughes, copreședinte al grupului de specialiști în pești de apă dulce al Comisiei pentru supraviețuirea speciilor din cadrul UICN.
Aceasta a mai punctat faptul că este esențial să ne asigurăm că ecosistemele de apă dulce sunt bine gestionate, că rămân curate, cu o cantitate suficientă de apă și cu o calitate bună a acesteia, pentru a opri declinul speciilor și pentru a menține securitatea alimentară, mijloacele de trai și economiile.
„Floarea Domnului” dispare din cauza schimbărilor climatice
Ce insule vor ajunge de nelocuit din cauza schimbărilor climatice?