Betelgeuse, una dintre cele mai vizibile stele de pe cerul nopții, are un comportament ciudat de ceva timp. Supergiganta roșie, aflată în constelația Orion, și-a pierdut brusc din strălucire în anul 2019, iar astronomii s-au gândit atunci dacă nu cumva era pe punctul de a exploda.
Acum, oamenii de știință se așteaptă ca steaua să dispară cu totul, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp, în data de 12 decembrie 2023.
Cercetătorii au anunțat că un asteroid numit 319 Leona va eclipsa steaua Betelgeuse timp de aproximativ 5 secunde, în același mod în care Luna eclipsează Soarele.
Astfel, astronomii vor avea oportunitatea de a colecta informații importante despre Betelgeuse (denumire pronunțată la fel ca personajul Beetlejuice al regizorului Tim Burton), ce ar putea fi de mare ajutor pentru înțelegerea modului în care se formează sistemele planetare.
„Este excepțional. În esență, este o oportunitate unică în viață”, a spus astrofizicianul Miguel Montargès de la Observatorul din Paris, Franța, potrivit ScienceAlert.
Asteroizii trec prin fața stelelor tot timpul. Însă, aceștia sunt de obicei atât de mari încât ascund în totalitatea lumina stelei. În cazul de față, asteroidul 319 Leona are mărimea perfectă pentru a crea „un inel de foc” ce va putea fi observat de pe Pământ.
Asta înseamnă că asteroidul va bloca lumina stelei Betelgeuse însă o parte din strălucirea sa va continua să fie văzută, astfel că unele trăsături mai puțin cunoscute ale stelei vor putea fi observate de pe planeta noastră.
Dispariția lui Betelgeuse de pe cer va putea fi observată de locuitorii din sudul Europei, mai precis Turcia, Grecia, sudul Italiei, sudul Spaniei și Portugalia. Poți verifica AICI dacă te afli într-un loc bun de observație!
Pentru a vedea steaua cu ochiul liber, mai întâi trebui să identifici primele trei stele ce alcătuiesc Centura lui Orion. Apoi, spre stânga, vei putea vedea o stea roșiatică; aceasta este Betelgeuse.
„Inelul de foc” creat de asteroid nu va putea fi văzut decât cu cele mai performante telescoape. De asemenea, pentru cei care nu vor putea vedea dispariția lui Betelgeuse, Virtual Telescope Project va transmite în direct evenimentul în data de 12 decembrie, începând cu ora 3:00 (ora României).
A fost descoperită o stea extrem de săracă în metale
O planetă din fier pur, de mărimea Pământului, orbitează o stea din apropiere
A fost descoperită cea mai magnetică stea masivă de până acum
Astronomii au identificat cea mai rece stea care emite unde radio