Observarea de către un scafandru italian a unui obiect metalic în apropierea coastei Sardiniei a dus la descoperirea a zeci de mii de monede romane de bronz, a anunțat Ministerul italian al Culturii.
După ce bărbatul a alertat autoritățile, scafandri de la o echipă de protecție a artei și de la departamentul de arheologie subacvatică al Ministerului au fost trimiși să investigheze.
Monedele, care datează din prima jumătate a secolului al IV-lea, au fost găsite printre ierburile marine, nu departe de țărmul nord-estic al insulei mediteraneene.
Data exactă a descoperirii inițiale nu a fost dezvăluită de Ministerul italian al Culturii, dar a fost făcută în apropierea orașului Arzachena.
Numărul monedelor recuperate până în prezent este încă în curs de stabilire. Se estimează că sunt cel puțin 30.000 de monede și posibil chiar 50.000.
Monedele romane antice recuperate se numesc follis, o monedă de bronz introdusă în jurul anului 294 d.Hr. odată cu reforma monetară a fostului împărat roman Dioclețian.
În mod remarcabil, toate monedele se află într-o stare de conservare excepțională și rară. Chiar și cele câteva monede care au fost deteriorate au încă inscripții lizibile, potrivit Ministerului.
Luigi La Rocca, un oficial de la departamentul de arheologie din Sardinia, a descris descoperirea ca fiind una dintre cele mai importante descoperiri de monede din ultima vreme, scrie The Guardian.
Acesta a declarat că este o dovadă în plus a bogăției și importanței patrimoniului arheologic păstrat sub fundul mării.
Potrivit Ministerului, majoritatea monedelor au fost găsite într-o zonă nisipoasă, situată între albia subacvatică și plajă, ceea ce sugerează prezența unor epave în apropiere.
O descoperire similară a fost făcută în Devon, în Marea Britanie, în 2013, atunci când 22.888 de monede au ieșit din adâncuri. Această comoară excepțională de monede a fost găsită de Laurence Egerton la doar câteva sute de metri de locul unei vile romane și al unei fortificații militare datând din secolele II-III.
Monedele est-europene pierd din putere, iar asta ar putea crește inflația
Monede antice, găsite într-un os de vacă, expuse la un muzeu din Anglia