Telescopul IXPE (Imaging X-ray Polarimetry Explorer) al NASA a surprins primele imagini cu raze X polarizate ale supernovei SN 1006. Noile rezultate extind înțelegerea oamenilor de știință cu privire la relația dintre câmpurile magnetice și fluxul de particule de mare energie provenite de la stelele care explodează.
„Câmpurile magnetice sunt extrem de dificil de măsurat, dar IXPE ne oferă o modalitate eficientă de a le cerceta”, a declarat dr. Ping Zhou, astrofizician la Universitatea Nanjing din Jiangsu, China, și autorul principal al unui nou articol despre aceste descoperiri, publicat în The Astrophysical Journal.
„Acum putem vedea că aceste câmpuri magnetice ale lui SN 1006 sunt turbulente, dar prezintă și o direcție organizată”.
Situată la aproximativ 6.500 de ani-lumină de Pământ, în constelația Lupul, SN 1006 este tot ceea ce a mai rămas după o explozie titanică, care a avut loc fie atunci când două pitice albe au fuzionat, fie atunci când o pitică albă a atras prea multă masă de la o stea însoțitoare.
Observată inițial în primăvara anului 1006 d.Hr. de către oamenii din China, Japonia, Europa și lumea arabă, lumina de la explozie a fost vizibilă cu ochiul liber timp de cel puțin trei ani. Astronomii moderni încă îl consideră cel mai strălucitor eveniment stelar din istoria scrisă.
De când a început observarea modernă, cercetătorii au identificat structura dublă ciudată a rămășiței, care diferă în mod semnificativ de alte rămășițe de supernove rotunjite. De asemenea, acesta are „membre” sau margini strălucitoare, identificabile în benzile de raze X și gamma.
„Rămășițele de supernove luminoase în raze X, aflate în imediata apropiere, precum SN 1006, sunt ideale pentru măsurătorile IXPE, având în vedere combinația dintre sensibilitatea IXPE la polarizarea razelor X și capacitatea de a rezolva spațial regiunile de emisie”, a declarat Douglas Swartz, cercetător al Universities Space Research Association de la Centrul Marshall pentru Zbor Spațial al NASA din Huntsville, Alabama.
„Această capacitate integrată este esențială pentru a localiza locurile de accelerare a razelor cosmice”.
Observațiile anterioare cu raze X ale SN 1006 au oferit prima dovadă că rămășițele supernovelor pot accelera radical electronii și au ajutat la identificarea nebuloaselor în expansiune rapidă din jurul stelelor explodate ca loc de naștere pentru razele cosmice foarte energetice, care pot călători cu o viteză apropiată de cea a luminii.
Oamenii de știință au presupus că structura unică a SN 1006 este legată de orientarea câmpului său magnetic și au emis o teorie conform căreia undele de explozie ale supernovei se deplasează în direcția aliniată cu câmpul magnetic și accelerează mai eficient particulele de înaltă energie.
Noile descoperiri ale IXPE au ajutat la validarea și clarificarea acestor teorii, a declarat Dr. Yi-Jung Yang, astrofizician în domeniul energiilor înalte la Universitatea din Hong Kong și co-autor al lucrării.
Cercetătorii spun că rezultatele demonstrează o legătură între câmpurile magnetice și fluxul de particule de înaltă energie al rămășiței. Câmpurile magnetice din învelișul lui SN 1006 sunt oarecum dezorganizate, conform constatărilor IXPE, dar au totuși o orientare preferată. Pe măsură ce unda de șoc a exploziei originale trece prin gazul înconjurător, câmpurile magnetice se aliniază cu mișcarea undei de șoc.
Particulele încărcate sunt prinse de câmpurile magnetice în jurul punctului original al exploziei, unde primesc rapid rafale de accelerație. La rândul lor, aceste particule de mare energie care se accelerează transferă energie pentru a menține câmpurile magnetice puternice și turbulente, scrie NASA.
IXPE a observat trei rămășițe de supernove – Cassiopeia A, Tycho și acum SN 1006 – de la lansarea din decembrie 2021, ajutând oamenii de știință să dezvolte o înțelegere mai cuprinzătoare a originii și proceselor câmpurilor magnetice care înconjoară aceste fenomene.
Premieră mondială: Inteligența Artificială a descoperit o supernova fără intervenție umană
În urmă cu aproape un mileniu, o supernovă lumina cerul nopţii
Test de cultură generală. Care este diferența dintre nova și supernova?