Un nou studiu arată că tradiționalul condiment japonez wasabi îmbunătățește abilitățile cognitive la persoanele cu vârste de peste 60 de ani, oferind un mod simplu și destul de gustos de a ne îngriji creierul pe măsură ce îmbătrânim.
Cheia asocierii este ingredientul wasabi 6 metilsulfinil hexil izotiocianat (6-MSITC), un compus bioactiv care a fost anterior asociat cu efecte antioxidante și antiinflamatorii care încetinesc deteriorarea celulelor și le protejează.
Deși un număr mic de studii au arătat că 6-MSITC are un efect benefic asupra cogniției, acest lucru nu a fost încă testat la adulții în vârstă, persoanele care sunt cele mai expuse riscului de declin cognitiv și de probleme asociate, cum ar fi demența.
„Studiile anterioare au sugerat că antioxidanții și antiinflamatorii au un rol important în sănătatea cognitivă la adulții în vârstă. Prin urmare, 6-MSITC este de așteptat să aibă un efect pozitiv asupra performanțelor cognitive la adulții în vârstă”, scriu cercetătorii în lucrare.
Echipa a condus un studiu care a implicat 72 de adulți cu vârsta de peste 60 de ani pe parcursul a 12 săptămâni. Participanții au fost împărțiți aleatoriu și fără să știe în două grupuri: primul grup a primit o tabletă cu wasabi o dată pe zi, în timp ce al doilea grup a primit o tabletă placebo, descrie Science Alert.
La sfârșitul experimentului, cei care au ingerat tablete cu wasabi au arătat performanțe semnificativ mai bune în memoria episodică (reamintirea evenimentelor din trecut) și în memoria de lucru (păstrarea informațiilor temporar) pe baza unei serii de teste cognitive.
În schimb, nu au fost găsite diferențe semnificative în alte domenii ale performanței cognitive, cum ar fi raționamentul, atenția și viteza de procesare. Echipa crede că wasabi îmbunătățește abilitățile cognitive stimulând în mod special partea hipocampului a creierului, care este deosebit de importantă pentru funcția de memorie.
„Aceste constatări sugerează că aportul de 6-MSITC timp de 12 săptămâni îmbunătățește selectiv funcțiile de lucru și de memorie episodică la adulții în vârstă sănătoși”, scriu cercetătorii.
Echipa vrea acum să analizeze mai în detaliu ceea ce s-ar putea întâmpla la nivel biologic și molecular. În acest studiu special nu au fost măsurați biomarkeri antioxidanți sau antiinflamatori, așa că este posibil doar de emis ipoteze despre efectul pe care îl are wasabi și de ce are acest efect.
Dar chiar și cu aceste limitări, studiul arată o legătură clară între wasabiul care conține 6-MSITC și o memorie mai bună. Când vine vorba de menținerea creierului sănătos până la bătrânețe, alegerea alimentelor care sunt deosebit de bune pentru noi și evitarea celor care nu sunt poate fi o strategie simplă și relativ ușor de urmat.
„Adulții în vârstă cu performanțe cognitive mai scăzute simt dificultăți în comportamentele zilnice, cum ar fi cumpărăturile, activitățile bancare și gătitul. Prin urmare, este important să îmbunătățim funcțiile cognitive la adulții în vârstă”, scriu cercetătorii.
Cercetarea a fost publicată în Nutrients.
Simțul mirosului schimbă culorile pe care le vedem
Fumatul în timpul sarcinii crește de trei ori riscul nașterii premature
Cercetătorii cred că au descoperit al șaselea gust
Expunerea la lumina naturală ar putea ajuta la tratarea și prevenirea diabetului