Imaginea cu rafturile goale din supermarketuri în timpul pandemiei de COVID-19 a demonstrat teama pe care o poate produce posibilitatea întreruperii aprovizionării cu alimente în multe țări din lume.
Ar putea acest tip de teroare să fie experimentată, din nou, în viitor? Și care ar putea fi impactul asupra societății?
Acestea sunt întrebările pentru care s-a încercat aflarea răspunsurilor în cadrul unui studiu, care a implicat un sondaj în rândul a 58 de experți britanici de top în domeniul alimentar, din mediul academic, politic, organizații caritabile și mediul antreprenorial.
Concluziile indică faptul că penuria de alimente cauzată (de exemplu) de fenomenele meteorologice extreme ar putea duce la haos în rândul populației din Marea Britanie în următorii 50 de ani. Penuria de carbohidrați de bază (cum ar fi grâul, pâinea, pastele și cerealele) pare că va fi declanșatorul unor astfel de episoade.
Sistemul alimentar din Regatul Unit pare a fi deosebit de vulnerabil la perturbări semnificative. Această vulnerabilitate poate fi atribuită, în parte, accentului pus pe eficiență, în detrimentul rezilienței (capacitatea de a rezista și de a se redresa în urma șocurilor). Abordarea aceasta include o mare dependență de forța de muncă sezonieră și de aprovizionarea „just-in-time” (în care produsele sunt livrate exact atunci când este nevoie).
Studiul oamenilor de știință din Marea Britanie subliniază importanța elaborării unor planuri care să ajute statele să se pregătească și să răspundă riscurilor, notează ScienceAlert.
Experții care au participat la studiu au fost întrebați despre cauzele potențiale ale perturbării sistemului alimentar care ar putea duce la haos în rândul populației. Aceștia au fost rugați să răspundă dacă, în opinia lor, aceste perturbări ar fi cauzate de o penurie generală de alimente sau de probleme legate de distribuție, care ar putea împiedica produsele să ajungă pe rafturi, creând astfel focare izolate de foamete.
Rezultatele au arătat că majoritatea experților (80% dintre respondenți) sunt de părere că, în următorii zece ani, problemele de distribuție logistică care duc la penurie vor fi cauza probabilă a tulburărilor civile legate de alimente.
Vremea extremă (inclusiv furtunile, inundațiile, zăpada și seceta) a fost desemnată drept principala cauză a viitoarelor lacune în aprovizionare cu alimente și a problemelor de distribuție, atât pe o perioadă de zece, cât și pe o perioadă de 50 de ani.
Pandemia de COVID-19 și criza generată de scumpirile din ultima perioadă au evidențiat cât de vulnerabili suntem. Între aprilie și august 2022, pe măsură ce inflația a afectat veniturile gospodăriilor, peste jumătate dintre băncile alimentare independente din Marea Britanie au raportat că 25% dintre nevoiași sunt beneficiari nou înregistrați.
De asemenea, fenomenele meteorologice extreme sunt tot mai frecvente. Multe dintre aceste evenimente sunt determinate de schimbările climatice, de aceea, oamenii de știință se așteaptă ca ele să provoace, în următoarele decenii, pagube majore în agricultură.
Gustul berii nu va mai fi niciodată la fel din cauza schimbărilor climatice
Schimbările climatice, o cursă pe care lumea o pierde
Ar putea oamenii să trăiască sub pământ pentru a supraviețui schimbărilor climatice?