Mult timp considerată aducătoare de ghinion, ziua de vineri 13 a inspirat o societate secretă în secolul XIX, un roman la începutul secolului XX, dar și o franciză de filme horror.
La fel ca pășitul pe sub o scară, spargerea unei oglinzi sau întâlnirea cu o pisică neagră, mulți oameni cred că ziua de vineri 13 aduce ghinion. Deși nu este tocmai cert cum și când a început această tradiție, superstițiile legate de numărul 13 există de secole.
Deși culturile occidentale au asociat în mod istoric numărul 12 cu plenitudinea (12 zile de Crăciun, 12 luni calendaristice și semne zodiacale, 12 zei ai Olimpului, și așa mai departe), numărul 13 are o istorie îndelungată ca simbol al ghinionului.
Codul lui Hammurabi, spre exemplu, ar fi omis a 13-a lege în mod intenționat. Deși cel mai probabil a fost vorba despre o eroare, oamenii superstițioși fac referire adesea la aceste legi ca dovadă a asocierii negative cu numărul 13.
Teama de numărul 13 are chiar și o denumire fiziologică, anume triskaidekafobie, potrivit History.
Potrivit tradiției biblice, 13 oaspeți au participat la Cina cea de Taină, din Joia Patimilor, inclusiv Iisus și cei 12 apostoli (printre care Iuda, cel care l-a trădat). În următoarea zi, Vinerea Mare, Iisus a fost răstignit pe cruce.
Astfel, o superstiție creștină susține că este ghinion să inviți 13 oaspeți la masă.
Mai mult, unii au sugerat că, în afara faptului că Iisus a fost răstignit într-o zi de vineri, Eva a mușcat din mărul din Pomul Cunoașterii tot într-o zi de vineri, dar și că Abel a fost ucis de fratele sau Cain în ziua de vineri.
Spre sfârșitul secolului XIX, un new-yorkez pe nume William Fowler (1827-1897) a încercat să demonstreze că numărul 13 nu aduce deloc ghinion și a pus bazele unei societăți numite Clubul Treisprezece. Grupul lua cina regulat în ziua de 13 a fiecărei luni în camera cu numărul 13 din Knickerbocker Cottage, o cârciumă populară deținută de Fowler între 1863 și 1883. Înainte să înceapă cina cu 13 feluri, membrii treceau pe sub o scară peste care era înscris mesajul Morituri te Salutamus („Cei dintre noi care sunt pe cale să moară te salută” din latină).
Patru foști președinți americani aveau să facă parte din această societate secretă: Chester A. Arthur, Grover Cleveland, Benjamin Harrison și Theodore Roosevelt.
Un punct de cotitură pentru legenda zilei de vineri 13 a avut loc în 1907, atunci când a fost publicat romanul „Vineri, treisprezece” scris de Thomas William Lawson. Romanul urmărește povestea unui broker din New York care se folosește de superstiții pentru a produce haos pe Wall Street și pentru a face profit la bursă.
Filmul horror „Vineri 13” apărut în 1980 și l-a introdus lumii întregi pe criminalul cu mască de hockey numit Jason, fiind probabil cel mai cunoscut exemplu al superstiției în cultura populară. Filmul a inspirat numeroase alte adaptări, benzi desenate, romane, jocuri video și costume de Halloween.
În ziua de vineri, 13 octombrie 1307, ofițerii regelui Filip al IV-lea al Franței au arestat sute de Cavaleri Templieri, ordinul religios și militar din secolul XII, instituit pentru protejarea Țării Sfinte.
Încarcerați pentru diverse ilegalități (dar de fapt doar pentru că regele dorea accesul la resursele lor financiare), mulți Cavaleri Templieri au fost mai apoi executați. Unii aduc aminte de acest eveniment drept originea pentru superstiția zilei de vineri 13.
Chiar și așa, la fel ca multe alte legende ce implică Templierii și istoria acestora, adevărul este ceva mai complicat.
Top 10 superstiții din întreaga lume
„Vampirul din Polonia” a fost îngropat cu o seceră, pentru a nu se întoarce din morți
Panica vampirilor din New England, o perioadă de teroare și isterie în masă
Adevăratul castel al lui Dracula, vampirul fictiv al lui Bram Stoker