Arheologii au descoperit urme de vin vechi de 5.000 de ani din Egipt. În timp ce explora mormântul unei regine din Prima Dinastie, echipa a dezgropat sute de borcane de vin care datează din anul 3000 î.e.n., care conțineau rămășițe de vin. Descoperirile aruncă, de asemenea, o nouă lumină asupra vieții și statutului misteriosului monarh, despre care se cunosc foarte puține lucruri.
O mare cantitate de bunuri funerare, inclusiv acest vin vechi de 5.000 de ani, a fost găsită în mormântul reginei Meret-Neith din necropola Umm al-Qa’āb, din Abydos. Zona găzduiește mai multe morminte regale, în primul rând din Perioada Dinastică Timpurie, incluzându-l pe cel al faraonului Narmer, căruia i se atribuie în general unificarea Egiptului de Sus cu cel de Jos și fondarea Primei Dinastii (aproximativ 3.000 î.Hr.).
Meret-Neith este singura femeie cu propriul mormânt în cimitirul regal din Abydos, ceea ce înseamnă că a fost probabil cea mai puternică femeie a perioadei; cu toate acestea, adevărata ei identitate și rolul ei au rămas un mister.
Descoperirea unor obiecte funerare numeroase în mormântul ei ajută la cimentarea semnificației ei istorice, la fel ca descoperirea inscripțiilor care mărturisesc că era responsabilă de birourile guvernului central, inclusiv de trezorerie, scrie IFL Science.
Aceste descoperiri alimentează speculațiile că ea ar fi fost prima femeie faraon din Egiptul antic și, prin urmare, predecesoarea reginei Hatshepsut de mai târziu, din Dinastia a XVIII-a.
Unele dintre borcanele de vin cu care a fost înmormântată au fost incredibil de bine conservate, unele chiar încă sigilate în starea lor inițială, cu rămășițe de vin slab primitiv și, în unele cazuri, sâmburi de struguri conservați.
În altă parte din complexul de morminte se aflau mormintele a 41 de curteni și slujitori. Echipa a dezvăluit că acestea, precum și camera de înmormântare a lui Meret-Neith, au fost construite din cărămizi de noroi necoapte, lut și lemn în mai multe faze pe o perioadă lungă de timp. Acest lucru, spun ei, pune la încercare ideile preconcepute despre practicile funerare din Prima Dinastie și anume utilizarea sacrificiului uman ritualic, care este adesea presupus, dar nu a fost dovedit.
Se speră că săpătura ar putea dezvălui mai multe informații despre viața reginei, precum și despre această perioadă a istoriei. Descoperirile ne-ar putea învăța și despre vinificația timpurie.
„Descoperirea borcanelor de vin intacte și sigilate la Abydos, împreună cu sâmburi de struguri bine conservați, are potențialul de a ne consolida în mod semnificativ înțelegerea unora dintre cele mai timpurii producții, utilizare și comerț de vin din Mediterana antică și Africa de Nord”, spune Emlyn Dodd, lector la Institutul de Studii Clasice (Anglia), care nu a fost implicat în lucrări.
„Analiza reziduurilor rămase în interiorul borcanelor, de exemplu, ne-ar putea informa despre compoziția chimică a vinului care a fost cândva în interior, dezvăluind profilul său de aromă și ingredientele aditive care au fost folosite”, a adăugat el.
Știați că… vinul dintr-o sticlă veche de 1.700 de ani poate fi de fapt bun de băut? Chiar dacă este posibil, asta nu înseamnă că ar trebui să fie băut; după aproape două milenii, cel mai probabil, gustul nu ar fi cel la care ne-am aștepta.
Albine de pe vremea faraonilor, găsite mumificate pe coasta de sud-vest a Portugaliei
Specia umană a fost la un pas de extincție în urmă cu 900.000 de ani
Săpăturile la o conductă de apă uzată au scos la iveală un adevărat tezaur
Cranii deformate și decapitări ritualice, găsite la o piramidă mayașă din Mexic