Home » Cultură » Roluri memorabile, un Oscar și acuzații de hărțuire sexuală sau presupuse relații incestuoase cu nepoata sa. Morgan Freeman: „Provoacă-te pe tine însuți. Este singura cale care te ajută să te dezvolți”

Roluri memorabile, un Oscar și acuzații de hărțuire sexuală sau presupuse relații incestuoase cu nepoata sa. Morgan Freeman: „Provoacă-te pe tine însuți. Este singura cale care te ajută să te dezvolți”

Roluri memorabile, un Oscar și acuzații de hărțuire sexuală sau presupuse relații incestuoase cu nepoata sa. Morgan Freeman: „Provoacă-te pe tine însuți. Este singura cale care te ajută să te dezvolți”
Morgan Freeman în filmul „Driving Miss Daisy" (1989). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 24.09.2023

„Atunci când am debutat în cinematografie”, declara Morgan Freeman într-un interviu publicat de Times și citat de The Guardian, „am vrut să fiu un actor cameleonic. Mi-l amintesc pe De Niro la început făcând roluri foarte diferite. Aproape de nerecunoscut ca fiind același actor.”

„Am avut astfel de oportunități. Dar, pe măsură ce te maturizezi în acest business, în cele din urmă devii o vedetă. (…) Ajungi să interpretezi o mulțime de roluri asemănătoare, iar producătorii te angajează și spun Pe tine te vreau. Și trăiești cu asta, te obișnuiești cu asta, astfel nu cred să fi avut multe roluri în ultimii 10 ani care să fie foarte diferite. Poate cu excepția celor din Driving Miss Daisy și Glory”. (…) „Acum? Acum sunt doar… eu. Personajul se va adapta mai degrabă la tine decât invers, așa că fac ceea ce îmi stârnește interesul. Iar câteodată e vorba doar de bani”.

În cel mai recent film în care a fost distribuit, „A Good Person”, regizat de Zach Braff și lansat în primăvara acestui an (2023), Morgan Freeman joacă rolul viitorului socru al personajului Allison, interpretat de actrița britanică Florence Pugh. Freeman îl portretizează pe Daniel, un fost ofițer de poliție, alcoolic în recuperare care își plânge pierderea fiicei.

„Dacă sunt un om bun? Nu știu ce să zic”

„Atunci când am citit scenariul de la A Good Person, m-am gândit: Știu cine este această persoană. Știu prin ce trece„. Nu că aș fi fost vreodată alcoolic, dar am experimentat și eu această problemă, în trecut”, spunea Morgan Freeman într-un interviu acordat celor de la Parade.com. Iar când reporterul, la rândul său, l-a întrebat dacă se consideră a fi ori dacă dorește să se facă referire la el ca fiind „un om bun”, așa cum este titlul filmului care face trimitere la personajul lui Freeman, actorul a răspuns „Și fiică-mea întreabă asta. Dar nu știu ce să zic. Adică, cine sunt eu? Ce sunt eu? Cui îi pasă? Știi ce vreau să spun? Oricum voi fi ținut minte, așa voi fi ținut minte, așa că dacă îmi doresc asta, nu se va schimba”.

Bun, rău, cine poate judeca felul de a fi, de a fi fost al unui actor, în cazul lui Freeman, un actor oarecum controversat având în vedere faptul că într-un reportaj realizat în 2018 de CNN, scrie The Guardian, apăreau publicate mărturiile a opt femei care susțineau că au fost hărțuite sexual, fizic și verbal de Freeman.

Morgan Freeman a venit cu noi reacții

La acea vreme, Freeman a emis mai întâi o declarație prin intermediul căreia își cerea scuze pentru că, fără să vrea, spunea el, a făcut pe cineva să se simtă inconfortabil – Oricine mă cunoaște sau a lucrat cu mine știe că nu sunt o persoană care ar jigni intenționat sau care ar face cu bună știință pe cineva să se simtă inconfortabil. Îmi cer scuze față de oricine s-a simțit în acest fel sau lipsit de respect – nu a fost niciodată intenția mea.

A doua zi după declarațiile de mai sus, Morgan Freeman a venit cu noi reacții spunând „sunt devastat de faptul că 80 de ani din viața mea riscă să fie subminați într-o clipită. Dar vreau, de asemenea, să fiu clar: nu am creat medii de lucru nesigure. Nu am agresat femei. Nu am oferit locuri de muncă sau avansare profesională în schimbul sexului. Orice sugestie că aș fi făcut acest lucru este complet falsă”.

Mai multe femei intervievate de reporterii CNN au dezvăluit la acea vreme că au fost victime ale comportamentului nepotrivit al lui Freeman în cadrul companiei de producție de actori Revelations Entertainment pe care acesta a fondat-o în 1996 împreună cu partenera de afaceri Lori McCreary, descriind o atmosferă „toxică” la locul de muncă, șase dintre fostele lui angajate susținând că au fost martore directe ale comportamentului lui Freeman.

„Unchi înfiorător”

De asemenea, scrie The Guardian citând CNN, un membru de sex masculin al personalului l-a caracterizat atunci pe Freeman drept un „unchi înfiorător”, evocând situația din trecut când actorul a masat umărul unei stagiare. „L-am văzut odată pe Morgan mergând spre o stagiară și începând să o maseze. Stagiara s-a înroșit vizibil și s-a mișcat din strânsoarea lui”.

( Femeile pe care Freeman le-ar fi hărțuit pe platourile de filmare au recunoscut că nu au raportat comportamentul lui la momentul respectiv de teamă că își vor pierde locul de muncă).

În 2018, Morgan Freeman a fost implicat într-un alt scandal popularizat de mass-media din toată lumea, atunci când Lamar Davenport, ucigașul nepoatei sale vitrege, ar fi declarat că fata (E’Dena Hines) i-ar fi spus acestuia (la acea vreme iubitul ei) că Morgan Freeman întreținuse în secret relații sexuale cu ea timp de mai mulți ani.

Acuzat că s-a culcat cu nepoata sa

Zvonurile despre presupusa aventură a lui Freeman cu Hines circulau încă din 2009, când problema a fost relatată pentru prima dată de The National Enquirer, site-urile cu știri „pe surse anonime” și articole de scandal susținând că relația lor era una serioasă, cei doi plănuind chiar să se căsătorească.

(Hines a fost nepoata primei soții a lui Freeman, Jeanette Adair Bradshaw).

„Rapoartele recente despre orice căsătorie sau relație romantică în curs de desfășurare a mea cu cineva sunt invenții defăimătoare ale presei tabloide, concepute pentru a vinde ziare”, declarase în 2012, în timp ce circulau povești despre presupusele lor planuri de nuntă. Tânăra Hines a fost ucisă la 16 august 2015 de iubitul ei care a înjunghiat-o de 25 de ori în fața clădirii în care locuia în Manhattan. În momentul în care a ucis-o pe fată, Lamar se afla sub influența drogurilor și a alcoolului.

Morgan Freeman, actor, producător și narator, s-a născut la 1 iunie 1937, în Memphis, Tennessee, Statele Unite ale Americii. Freeman și-a început cariera de actor pe scena teatrului în anii 1960, iar mai târziu a trecut la film și televiziune. Unul dintre rolurile sale decisive a fost interpretarea lui Fast Black în filmul „Street Smart” din 1987, care i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

A apărut în numeroase filme aclamate de critici

Freeman a câștigat premiul Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul lui Eddie „Scrap-Iron” Dupris din filmul „Million Dollar Baby” din 2004, în regia lui Clint Eastwood.

A apărut în numeroase filme aclamate de critici, printre care „The Shawshank Redemption”, „Driving Miss Daisy”, „Seven”, „Invictus” (în care l-a portretizat pe Nelson Mandela) și „Bruce Almighty” (în care a jucat rolul lui Dumnezeu). Freeman este cunoscut pentru vocea sa profundă și distinctivă care l-a făcut un narator căutat pentru numeroase documentare și reclame.

În 1996 a cofondat compania de producție Revelations Entertainment, care se concentrează pe dezvoltarea și producerea de filme cu teme inspiraționale.

Pe lângă Oscarul obținut în 2005, Morgan Freeman a mai fost recompensat cu Premiul Cecil B. DeMille pentru întreaga carieră în cadrul Premiilor Globul de Aur din 2012. A fost distins cu premiul Kennedy Center Honors în 2008, în semn de recunoaștere a contribuțiilor sale actoricești și în 2011 a primit premiul AFI Life Achievement Award, alăturându-se unei liste prestigioase de laureați.

Susținător al mediului, Freeman a fost recunoscut pentru eforturile sale umanitare și a fost numit administrator al National Geographic Society în 2010.

Morgan Freeman a fost căsătorit de două ori și are patru copii.

Freeman, care la vârsta de 65 de ani a obținut o licență de pilot privat, este adesea considerat a fi unul dintre cei mai mari actori ai generației sale, titlu pe care îl respinge cu umilință spunând că a fost doar „norocos”.

Cele mai inspirate 100 de filme din toate timpurile

Trei dintre filmele sale se află pe lista celor mai inspirate 100 de filme din toate timpurile, listă întocmită de American Film Institute. Este vorba despre Driving Miss Daisy (1989) pe locul 77, Glory (1989) pe locul 31 și The Shawshank Redemption (1994) pe locul 23. A narat două documentare de lung metraj premiate cu Oscar: The Long Way Home (1997) și March of the Penguins (2005).

Cu o avere de peste 250 de milioane de dolari, Morgan Freeman este unul dintre cei doi actori afro-americani din top 5 actori cu cele mai mari încasări din toate timpurile, celălalt actor fiind Eddie Murphy. (IMDb.com)

Morgan Freeman se află într-o relație amoroasă de peste 20 de ani cu producătoarea Lori McCreary.

Surse:

https://edition.cnn.com/2018/05/24/entertainment/morgan-freeman-accusations/

https://www.theguardian.com/film/2018/may/24/morgan-freeman-sexual-harassment-accusations-claims-women

https://people.com/crime/morgan-freeman-sex-with-granddaughter-murder-suspect-claims/

https://nypost.com/2018/04/20/morgan-freeman-had-affair-with-step-granddaughter-alleged-murderer/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Javier Bardem, primul actor spaniol nominalizat și câștigător de Oscar. „Trăim într-o lume a negării și nu mai știm care este adevărul”

Gary Oldman, Dracula lui Francis Ford Coppola și actorul cu cele mai mari încasări din istorie

Actrița care i-a refuzat avansurile lui Marlon Brando. Claudia Cardinale: „Actoria este fantastică pentru că am trăit mii de vieți, nu doar viața mea”

Hugh Grant, unul dintre cei mai îndrăgiți actori britanici. „Femeile sunt înfricoșătoare”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Primele podcasturi generate de Inteligența Artificială, anunțate de Google
Primele podcasturi generate de Inteligența Artificială, anunțate de Google
Medicamentele pentru slăbit ar putea trata și dependența de alcool sau droguri
Medicamentele pentru slăbit ar putea trata și dependența de alcool sau droguri
Bătrânul de 80 de ani care a umilit armata ungurilor. „Pe unde mergea toţi picau”
Bătrânul de 80 de ani care a umilit armata ungurilor. „Pe unde mergea toţi picau”
Cercetătorii au găsit pentru prima dată viață animală sub fundul oceanului
Cercetătorii au găsit pentru prima dată viață animală sub fundul oceanului
Periuțele de dinți și dușurile sunt adevărate „incubatoare” de virusuri
Periuțele de dinți și dușurile sunt adevărate „incubatoare” de virusuri
ONU trage un semnal de alarmă: peste 1 miliard de oameni din lume trăiesc în sărăcie „acută”
ONU trage un semnal de alarmă: peste 1 miliard de oameni din lume trăiesc în sărăcie „acută”
Statul în picioare poate avea efecte nedorite asupra sănătății, arată un studiu
Statul în picioare poate avea efecte nedorite asupra sănătății, arată un studiu
Cum au ajuns pe Pământ elementele de bază ale vieții?
Cum au ajuns pe Pământ elementele de bază ale vieții?
Arheologii au descoperit o rețea de camere și tuneluri subterane ascunse în „Locul Morților”
Arheologii au descoperit o rețea de camere și tuneluri subterane ascunse în „Locul Morților”
NASA pune la bătaie 3 milioane de dolari pentru cine reușește să rezolve o problemă uriașă cu misiunile pe Lună
NASA pune la bătaie 3 milioane de dolari pentru cine reușește să rezolve o problemă uriașă cu misiunile pe Lună
Astronomii au descoperit un halou magnetic uriaș în jurul Căii Lactee
Astronomii au descoperit un halou magnetic uriaș în jurul Căii Lactee
Oamenii de știință sunt șocați! Plantele și pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc anul trecut
Oamenii de știință sunt șocați! Plantele și pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc anul trecut
Leii din Kenya secolului al XIX-lea se hrăneau cu oameni, indică ADN-ul prelevat din dinții lor
Leii din Kenya secolului al XIX-lea se hrăneau cu oameni, indică ADN-ul prelevat din dinții lor
Oamenii care mănâncă mai puțin ar putea trăi mai mult, arată un studiu
Oamenii care mănâncă mai puțin ar putea trăi mai mult, arată un studiu
Cercetătorii au găsit genele care ajută la slăbit
Cercetătorii au găsit genele care ajută la slăbit
Test de cultură generală. Ce s-a întâmplat cu creierul lui Albert Einstein după moarte?
Test de cultură generală. Ce s-a întâmplat cu creierul lui Albert Einstein după moarte?
Evenimentul Laschamp: iată „sunetul” ciudat produs de inversarea câmpurilor magnetice ale Pământului!
Evenimentul Laschamp: iată „sunetul” ciudat produs de inversarea câmpurilor magnetice ale Pământului!
Câți dintre tinerii din mediul rural reușesc să se înscrie la facultate?
Câți dintre tinerii din mediul rural reușesc să se înscrie la facultate?