Un nou studiu sugerează că, de fapt, amatorul obișnuit de jocuri video este o persoană destul de sănătoasă.
Studiul, publicat în revista Computers in Human Behavior, a investigat sănătatea fizică și mintală a 270 de gameri portughezi care au declarat că au jucat cel puțin șapte ore pe săptămână în ultima lună.
Astfel, cercetătorii au sperat să ajute la distincția dintre așa-numiții „jucători foarte implicați”, care joacă mult, dar par sănătoși, și cei care prezintă modele de joc problematice. Sau, cu alte cuvinte, să găsească „diferența dintre jocurile intensive și jocurile problematice”, au scris cercetătorii în studiu – un subiect sensibil și controversat.
„Jocurile pot fi un hobby și nu toți jucătorii sunt dependenți”, a declarat recent pentru PsyPost, Joan Cordoso, psiholog clinician la Universitatea Maia din Portugalia și un jucător autoproclamat.
Pentru a aduna date, cercetătorii au cerut participanților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să răspundă la chestionare privind diverse obiceiuri de viață, inclusiv activitatea fizică, somnul și dieta. Alte întrebări au evaluat, de asemenea, sănătatea lor mintală și fizică generală.
Un amănunt interesant pe care l-au descoperit este că jucătorul tipic „foarte implicat” juca în medie 3,5 ore pe zi.
În plus, majoritatea jucătorilor au declarat că au avut cel puțin o anumită activitate fizică prin activități precum sportul sau ridicarea de greutăți.
În plus, majoritatea gamerilor au raportat că nu au mâncat în timp ce jucau, având în general o dietă sănătoasă.
Mai presus de toate, prevalența dependenței de jocuri, sau a unei forme de dependență cunoscută sub numele de Internet Gaming Disorder, a fost surprinzător de scăzută, mai puțin de două procente fiind calificate pe baza rezultatelor chestionarului.
„Ne așteptam la mai mult”, au declarat cercetătorii pentru PsyPost. „Dar majoritatea participanților noștri erau non-dependenți, cu o viață echilibrată între jocuri și practicarea de activități fizice.”
Bineînțeles, studiul are câteva dezavantaje notabile. În primul rând, acesta a chestionat doar jucătorii din Portugalia, care se confruntă cu rezultate foarte diferite în ceea ce privește sănătatea și modul de viață față de cei de pe cea mai mare piață de jocuri din lume, SUA. Și, cu 270 de participanți, studiul nu este nici el deosebit de amplu.
În ceea ce privește rezultatele, cercetătorii au observat că două treimi dintre jucătorii din studiu aveau o calitate slabă a somnului, chiar dacă nu jucau atât de mult. Expunerea la lumina albastră din timpul jocurilor s-ar putea să nu fie însă singurul factor care determină acest lucru. Având în vedere că 60% dintre ei au declarat că beau cafea, cofeina este la fel de probabil „un vinovat”.
Oricare ar fi răspunsul, incertitudinile evidențiază nevoia de mai multe cercetări în acest domeniu, deoarece oamenii de știință încă nu se pot pune de acord dacă dependența de jocurile video se califică din punct de vedere tehnic drept dependență clinică, scrie Futurism.
Elevii vor putea învăța istoria, engleza și matematica prin jocuri video
Terapia bazată pe jocuri video ajută pacienții cu accident vascular cerebral
Hackerii au pătruns în sistemele companiei de jocuri video Electronic Arts. Ce au reușit să fure