Home » Cultură » Sir Paul McCartney, aproape cel mai bogat muzician din lume. „Dacă abatoarele ar avea pereți de sticlă, toată lumea ar fi vegetariană”

Sir Paul McCartney, aproape cel mai bogat muzician din lume. „Dacă abatoarele ar avea pereți de sticlă, toată lumea ar fi vegetariană”

Sir Paul McCartney, aproape cel mai bogat muzician din lume. „Dacă abatoarele ar avea pereți de sticlă, toată lumea ar fi vegetariană”
Paul McCartney în concert pe Arena O2 din Londra, turneul Out There, 2015. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10.09.2023

Sir Paul McCartney este mai mult decât fost membru al uneia dintre cele mai populare formații muzicale din istorie – The Beatles – (în calitate de chitarist bas și vocalist al legendarei trupe), el este o figură cheie a culturii contemporane, cântăreț, compozitor, poet, scriitor, filantrop, antreprenor și deținător a peste 3 mii de drepturi de autor.  

Paul McCartney, cel care a compus aproape jumătate din cele peste 240 de piese cântate de The Beatles (conform IMDb,com), se află în „Guinness Book of World Records” pentru cele mai multe discuri vândute, cele mai multe #1-uri, cel mai preluat cântec, „Yesterday” (piesa a avut peste 6 milioane de difuzări la radiouri, doar în SUA), cea mai mare audiență plătită pentru un concert solo (peste 350.000 de persoane, în 1989, în Brazilia).

La 24 octombrie 1979 Paul McCartney a fost recompensat cu Discul de Rodiu oferit de Guinness Book of Records pentru cel mai de succes compozitor din lume. Din 1962 și până în 1978, McCartney a scris sau co-scris 43 de cântece care s-au vândut cu peste 1 milion de dolari fiecare. McCartney și-a câștigat faima la nivel mondial în calitate de chitarist bas și vocalist al legendarei trupe The Beatles.

Deține multe recorduri

Piesa lui „Yesterday” este una dintre cele mai populare din toate timpurile, devenind unul dintre cele mai înregistrate cântece dintotdeauna, cu peste 3.000 de versiuni cunoscute.

În topul 13 al celor mai bogați muzicieni din lume, publicat în iunie 2023 de edudwar.com, Paul McCartney se află pe locul al 4-lea, cu o avere de peste 1.2 miliarde de dolari, primele poziții fiind ocupate de Jay Z (2.5 miliarde $), Rihanna (1.4 miliarde $) și Andrew Lloyd Webber (1.3 miliarde $).

S-a cunoscut cu John Lennon într-o biserică

Paul McCartney s-a născut la 18 iunie 1942, în Liverpool, Anglia, într-o familie cu descendențe irlandeze și englezești. Mama sa, Mary Patricia (Mohin), a fost asistentă medicală și moașă, iar tatăl, James „Jim” McCartney, lucrător în cea mai mare parte a vieții sale în comerțul cu bumbac, dar și pianist în cadrul mai multor formații de jazz și ragtime din Liverpool.

McCartney a studiat de mic muzica și arta, trăindu-și copilăria într-un mediu frumos și armonios alături de fratele său mai mic, Michael. McCartney a studiat între 1953 și 1960 în cadrul Liverpool Institute for Boys, unde a obținut nivelul A la engleză și artă. Primul instrument care i-a trecut prin mâini a fost o trompetă, primită cadou de la tatăl său, dar mai târziu a fost atras de acordurile armonioase ale chitarei, inspirat fiind de artiști precum Elvis Presley și Little Richard.

A scris primul cântec la 14 ani

A scris primul cântec la 14 ani, după moartea mamei sale în urma unui cancer la sân. În iulie 1957, McCartney l-a întâlnit pe John Lennon la o festivitate religioasă, curând după aceea alăturându-se trupei lui Lennon, The Quarrymen, care mai târziu a evoluat în The Beatles. Lennon fusese absolut impresionat de măiestria cu care McCartney cânta la chitară, dar și de vocea lui.

În 1960, trupa The Beatles, formată din McCartney, Lennon, George Harrison și Ringo Starr, a început să cânte în Hamburg, Germania și în cele din urmă a devenit celebră datorită sunetului inovator și a pieselor distincte care au prins foarte repede la public. McCartney a jucat un rol esențial în modelarea muzicii The Beatles, contribuind la hituri emblematice precum „Yesterday”, „Let It Be” și „Hey Jude”. Simțul său melodic distinctiv, liniile de bas impresionante și armoniile sale au devenit mărci înregistrate ale succesului trupei.

McCartney a început cariera solo după destrămarea The Beatles

The Beatles s-a destrămat în 1970, iar McCartney a început o carieră solo de succes. A format trupa Wings împreună cu soția sa Linda McCartney, împreună lansând mai multe albume de succes, precum „Band on the Run” și „Venus and Mars”.

În 1980, McCartney a fost arestat în Tokyo, Japonia, pentru posesie de marijuana, însă a fost eliberat zece zile mai târziu, după iureșul declanșat de massmedia.  În același an, McCartney a suferit și trauma legată de moartea colegului și prietenul său John Lennon, împușcat mortal de un fan în apropierea casei sale din New York, drept pentru care McCartney nu a mai susținut niciun concert live pentru o perioadă de timp, temându-se ca nu cumva să devină și el victima unui atentat.

Linda McCartney a murit de cancer la sân în 1998

În aprilie 1998, Linda McCartney, iubita lui soție de aproape 30 de ani, mama celor patru copii ai lor și partenera sa constantă în muzică, a murit de cancer la sân, tragedia provocându-i lui McCartney o depresie severă ce a necesitat tratament medical.

În 1999, după ce a revenit în studioul de înregistrări, Paul McCartney a lansat un album de cover-uri rock n’roll, „Run Devil Run”, care a intrat atât în topul celor mai bune zece piese de sfârșit de an al Entertainment Weekly cât și al USA Today. Au urmat albumul „Working Classical”, în noiembrie 1999 și „A Garland for Linda”, un album coral tribut, prin care a strâns fonduri pentru a ajuta supraviețuitorii cancerului.

Noile iubiri ale lui Paul McCartney

În 2000 a început o relație cu Heather Mills, un fost model cu handicap, după ce a întâlnit-o la o petrecere organizată de aceasta cu ocazia celei de-a 32-a aniversare a ei. În 2001 s-au logodit, iar în 2008 s-au despărțit. Din 2011, McCartney este căsătorit cu Nancy Shevell, verișoara celebrei jurnaliste americane Barbara Walters.

De-a lungul carierei sale, Paul McCartney a obținut numeroase distincții și repere. A câștigat mai multe premii Grammy, inclusiv un premiu pentru întreaga carieră și a fost inclus de două ori în Rock and Roll Hall of Fame, atât ca membru al trupei The Beatles, cât și ca artist solo. Talentul lui McCartney în materie de compoziție și contribuțiile sale la muzică au avut o influență profundă asupra a generații de muzicieni și fani din întreaga lume.

McCartney a scris mai multe hituri populare pentru Beatles decât alți membri ai trupei, parte dintre ele fiind Yesterday, Let It Be, Hey Jude, Blackbird, All My Loving, Eleanor Rigby, Birthday, I Saw Her Standing There, I Will, Get Back, Carry That Weight, P.S. I Love You, Things We Said Today, „Hello, Goodbye”, Two of Us, Why Don’t We Do It in the Road? Helter Skelter, Honey Pie, When I’m 64, Lady Madonna, She’s a Woman, Maxwell’s Silver Hammer, „Ob-La-Di, Ob-La-Da”, Mother Nature’s Son, Long And Winding Road, Rocky Raccoon, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, The Fool on the Hill, You Never Give Me Your Money, Your Mother Should Know, The End, Yellow Submarine.

Unul dintre filantropii de top din muzică

Pe lângă cariera sa muzicală, McCartney s-a implicat activ în filantropie și activism, susținând diverse cauze, inclusiv drepturile animalelor, vegetarianismul și campaniile împotriva sărăciei și a luptei împotriva cancerului. În 1975, Paul McCartney a devenit vegetarian, atât el cât și soția sa Linda fiind permanent activi în probleme legate de drepturile animalelor. În 2011, atunci când Forbes a creat un top al celor mai generoase personalități, McCartney s-a clasat pe locul al doilea, generând peste 1 milion de dolari în acel an în publicitate gratuită pentru PETA. De asemenea, a fost un susținător activ al Humane Society of the United States, Humane Society International, World Animal Protection, David Shepherd Wildlife Foundation, American Wild Horse Preservation Campaign și altele. A ajutat la nararea mai multor documentare, a apărut în anunțuri de serviciu public și chiar a în dezbateri televizate alături de oficiali publici discutând pe teme precum vânătoarea de foci. McCartney a fost implicat în Consiliul Național de Apărare a Resurselor și în campania „Save the Arctic” și a contribuit la un album care a strâns fonduri pentru salvarea pădurilor tropicale.

În 2013, McCartney și-a folosit ziua de naștere pentru a strânge fonduri pentru Royal Marsden Cancer Charity și a înregistrat cântece pentru The Anti-Heroin Project și Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundation și a sprijinit alte organizații, precum City of Hope, Children with Leukemia și Teenage Cancer Trust.

10 momente în care muzica lui Paul McCartney a făcut filmele mai bune

Paul McCartney a avut un aport semnificativ și în ceea ce privește muzica de film, zece dintre filmele care au folosit muzica lui McCartney fiind „American Hustle” (2013), o peliculă nominalizată la 10 premii Oscar și în care au jucat actori precum Jennifer Lawrence, Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams și Jeremy Renner; „Boyhood” (2014), „The Killing Fields” (1984), „Licorice Pizza” (2021), „Live and Let Die” (1973), „Once Upon a Time in America” (1984), „The Royal Tenenbaums” (2021), „The Social Network” (2010), „Vanilla Sky” (2001) și „Wild” (2014).

Paul McCartney cântă la 25 de instrumente: bas, pian, tobe bas, chitară, violoncel, flugelhorn, tamburină, autoharpă, shakers, spinetă, maracas, sintetizator Moog, clopote tubulare, melodica, orgă, triunghi, glockenspiel de jucărie, flaut, tobe, mandolină, saxofon, chitară cu rezonator, sitar, ukelele și muzicuță.

În noiembrie 2005 a devenit primul muzician care a cântat muzică live pentru un public din spațiu, odată cu spectacolul său din Anaheim, California, în care a cântat piese precum „Good Day Sunshine” și „English Tea” pentru astronautul NASA William S. McArthur și cosmonautul rus Valery Tokarev, care orbitau la aproximativ 220 de mile deasupra Pământului în naveta spațială Discovery.

În iunie 2023, Paul McCartney a anunțat că a folosit tehnologia inteligenței artificiale pentru un demo inedit al trupei Beatles din anii ’70, scrie The Guardian, declarând în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4 că aceasta a fost folosită pentru a „extrage” vocea lui John Lennon dintr-o înregistrare pe casetă a demo-ului.

McCartney nu a dezvăluit deocamdată titlul sau vreun vers al acestei piese.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0005200/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.britannica.com/biography/Paul-McCartney

https://www.theguardian.com/music/2023/jun/23/paul-mccartney-says-theres-nothing-artificial-in-new-beatles-song-made-using-ai

Vă mai recomandăm să citiți și:

John Lennon, muzicianul care a cerut lumii să dea o șansă păcii

Frank Zappa, unul dintre cei mai cool, imprevizibili, excentrici, dar subapreciați muzicieni. „Există mai multă prostie decât există hidrogen în Univers”

Jimi Hendrix, artistul care a schimbat sunetul muzicii. „Muzica este religia mea. Ceea ce am de spus, spun cu chitara mea”

Bob Dylan, singurul muzician care a primit Premiul Nobel. „Ai grijă de toate amintirile tale, nu le poți retrăi”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De ce uneori zăpada pare albastră?
De ce uneori zăpada pare albastră?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați