Petrolul domină fiecare aspect al vieții noastre. Ne alimentează mașinile, este folosit la producerea bunurilor din plastic, a energiei electrice pentru case și fabrici și poate fi găsit chiar și în îngrășământul pentru solul în care crește hrana. Dar cine a descoperit petrolul?
Lumea noastră este dominată de nevoia de a controla petrolul. Acest lucru este adesea cauza războaielor. Petrolul poate face națiunile extrem de bogate, iar penuria poate duce economiile în colaps. Cine a descoperit petrolul?
Nu suntem primii oameni din istorie care exploatează petrolul ca resursă. Unele dintre cele mai vechi civilizații se bazau în mare măsură pe petrol.
Petrolul brut care a ieșit la suprafață a fost folosit de oamenii antici din Orientul Mijlociu. Babilonienii (predecesorii irakienilor) au folosit petrol pentru a-și impermeabiliza bărcile și ca mortar în construcția clădirilor.
De asemenea, egiptenii au folosit petrol la prepararea mumiilor pentru a ajuta la conservarea cadavrelor. Cu toate acestea, avea să treacă mai mult timp până când întregul potențial al acestei misterioase substanțe negre să fie înțeles sau exploatat, scrie BBC.
Cele mai vechi sonde de petrol cunoscute au fost forate în China încă din anul 350 d.Hr. Sondele au fost forate la aproape 244 de metri adâncime folosind bucăți puternice de bambus. Țițeiul a fost extras și transportat prin conducte de bambus. A fost ars drept combustibil pentru încălzire și drept componentă industrială. Inginerii chinezi au ars petrol pentru a evapora apa și a produce sare.
Pe coasta de vest a Americii de Nord, indigenii foloseau bitumul ca adeziv pentru a face canoe și coșuri etanșe la apă și ca liant pentru a crea decorațiuni și unelte ceremoniale.
Până în secolul al VII-lea, inginerii japonezi au descoperit că petrolul poate fi ars pentru lumină. Ulterior, acesta a fost distilat în kerosen de către un alchimist persan în secolul al IX-lea. În timpul anilor 1800, petrolul a înlocuit încet uleiul de balenă în lămpile cu kerosen, producând un declin radical în vânătoarea de balene.
Industria petrolieră modernă a fost înființată în anii 1850. Primul puț a fost forat în Polonia în 1853, iar tehnologia s-a răspândit în alte țări și a fost îmbunătățită, scrie National Geographic.
Industria petrolieră, așa cum o știm acum, a început la mijlocul secolului al XIX-lea, odată cu descoperirea primului puț petrolier viabil comercial din lume în SUA.
Acest lucru s-a petrecut într-un moment în care tehnologia emergentă a creat noi produse din petrol. Un produs, kerosenul, a devenit popular drept combustibil ieftin și curat pentru iluminarea caselor. Câțiva ani mai târziu, primul puț de petrol comercial al Americii a fost creat la Titusville, Pennsylvania, când a fost lansată o nouă tehnică folosind o conductă pentru a căptuși găurile de foraj pentru a permite forarea mai adâncă. Succesul sondei, plus cererea de kerosen, a declanșat o goană după petrol și a dat startul unei noi industrii majore.
Cererea de petrol s-a accelerat cu adevărat odată cu inventarea automobilului. Inginerul german Karl Benz a inventat prima mașină cu motor în 1885. Acest nou vehicul funcționa cu un produs secundar ieftin al procesului de producție a kerosenului numit benzină. Cererea de benzină a crescut dramatic după ce Henry Ford și-a îndeplinit promisiunea de a crea o mașină pe care oricine și-ar putea-o permite: Model T, în 1908.
Pe măsură ce numărul de mașini a crescut, a crescut și cererea de petrol pentru a face benzina folosită drept combustibil. În acel moment, a fost descoperit petrol și în Orientul Mijlociu.
La scurt timp după aceea, au fost găsite și alte rezerve în regiune. Națiunile din Orientul Mijlociu nu aveau tehnologia și cunoștințele necesare pentru a extrage petrol. Acest lucru a făcut ca companiile occidentale să obțină drepturi de explorare și extracție a petrolului pentru un preț derizoriu. Producția din Orientul Mijlociu s-a dezvoltat până a ajuns să furnizeze peste 60% din aprovizionarea mondială.
Super Glue, o invenție remarcabilă făcută din greșeală. Cum a început totul?
George Jung, unul dintre cei mai mari traficanți de cocaină din lume