O companie de biotehnologie din California spune că a implantat cu succes celule producătoare de dopamină în creierul pacienților cu Parkinson și, dacă totul funcționează conform planurilor, acesta ar putea fi un progres substanțial în lupta împotriva bolii.
Experimentul timpuriu cu celule stem, care a fost menit să testeze dacă procedura este sigură, pare să fi reușit acest obiectiv.
Studiul a inclus 12 persoane cu Parkinson, o boală progresivă debilitantă caracterizată printr-o lipsă de dopamină, și a fost condus de BlueRock Therapeutics, o subsidiară a gigantului farmaceutic Bayer.
Neuronii fabricați în laborator au fost implantați timp de un an înainte de a fi obținute rezultatele și, după cum le-au spus cercetătorii participanților la International Congress for Parkinson’s Disease and Movement Disorder de la Copenhaga la sfârșitul lunii august, celulele implantate par să fi supraviețuit; în plus, există indicii că aceste celule producătoare de dopamină pot reduce și simptomele pacienților.
Scanările cerebrale ale subiecților experimentului arată atât o creștere a celulelor dopaminergice, cât și o scădere a perioadelor în care pacienții s-au simțit incapacitati de simptomele lor. După cum a remarcat Reuters, liderii studiului au declarat la conferința de la Copenhaga că perioadele cu simptome au fost mai mici la acei pacienți cărora li s-au administrat doze mai mari de neuroni experimentali.
În această etapă, cel mai semnificativ succes al studiului mic este siguranța sa aparentă, dar neurologul Claire Henchcliffe, de la Universitatea din California, Irvine (SUA), care a condus studiul, a declarat că rezultatul ideal final este mult mai înalt.
„Scopul este ca (celulele crescute în laborator) să formeze sinapse și să vorbească cu alte celule ca și cum ar fi de la aceeași persoană. Ceea ce este atât de interesant este că poți administra aceste celule și ele pot începe să vorbească cu gazda”, a spus ea, potrivit Futurism.
Dar potrivit lui Roger Barker, expert în Parkinson la Universitatea din Cambridge (Anglia), care nu a fost implicat în studiu, rezultatele actuale sunt puțin „dezamăgitoare”.
Deoarece cercetătorii nu pot vedea celulele din creierul pacienților odată ce au fost implantate, au putut să spună dacă acestea funcționează sau nu prin injectarea lor cu un precursor radioactiv de dopamină, care poate fi vizualizat pe o scanare PET în timpul absorbției sale. Aceste scanări au arătat unele creșteri ale dopaminei, dar, după cum a remarcat Barker, este „încă puțin prea devreme pentru a ști” dacă celulele transplantate au început de fapt să repare creierul pacienților.
Chiar și așa, „este încurajator faptul că studiul nu a condus la probleme de siguranță și că ar putea exista unele beneficii”, a declarat cercetătorul de la Cambridge.
Deși există medicamente care ajută la controlul simptomelor Parkinson, nu există un remediu pentru tulburarea progresivă care duce la creșterea dificultăților motorii și provoacă tremor și rigiditate a membrelor. Terapia celulară, ca cea pe care BlueRock o dezvoltă cu aceste celule producătoare de dopamină, ar putea modifica radical traiectoria bolii prin înlocuirea neuronilor rupți în loc să trateze doar simptomele.
„Potențialul medicinei regenerative nu este doar de a întârzia boala, ci de a reconstrui funcționalitatea creierului. Sperăm că, într-o bună zi, oamenii nu se vor mai considera pacienți cu Parkinson”, a spus Seth Ettenberg, președintele și CEO al BlueRock.
BlueRock va continua acum cu testele de Fază 2 și, dacă acestea funcționează, testarea controversatei tehnologii regenerative o poate aduce în cele din urmă la cei care au nevoie.
Un studiu arată că femeile spun „Te iubesc” mai târziu decât bărbații
Un implant cerebral uimitor le dă voce oamenilor care nu au putut vorbi timp de ani întregi