Aproape toate galaxiile au o gaură neagră supermasivă în centru. Și atunci de ce este atât de greu să găsim găuri negre tinere care se hrănesc activ? O posibilitate ar fi că există mai puține găuri negre active decât se credea anterior.
Toate galaxiile, inclusiv Calea Lactee, au un monstru care pândește în centru: o gaură neagră supermasivă. În ciuda faptului că acestea sunt relativ comune, astronomii încă încearcă să-și dea seama cum s-au născut găurile negre supermasive ale Universului și cum au ajuns la dimensiunile lor uriașe.
Acum, noi observații de la Telescopul Spațial James Webb (JWST) de la NASA au dezvăluit o perspectivă cheie despre găurile negre supermasive, cunoscute și sub numele de SMBH: există de fapt mai puține găuri negre active decât se credea anterior.
Această lucrare a fost recent trimisă la Astrophysical Journal și este pusă la dispoziție pentru a fi citită înainte de evaluarea de către colegi în baza de date de pretipărire arXiv.
Găurile negre active tinere cresc rapid, consumând materialul din jurul lor și apar precum un glob strălucitor cunoscut sub numele de nucleu galactic activ (AGN). Astronomii sunt în general de acord că SMBH a galaxiei noastre s-a liniștit de mult, lăsând anii activi în trecut. Majoritatea puseurilor de creștere ale giganților s-au întâmplat de fapt cu aproximativ 7-11 miliarde de ani în urmă.
În noua cercetare, autorii au folosit ultra-puternicul JWST pentru a căuta găuri negre mai active în mijlocul primilor lor ani de creștere, cercetând cu o sensibilitate fără precedent un petic de cer de galaxii îndepărtate. Ei au observat aproximativ 400 de galaxii aflate la miliarde de ani-lumină distanță, ceea ce înseamnă că le vedem așa cum erau acum miliarde de ani, chiar în timpul perioadelor de creștere galactică.
„Până acum, am fost capabili să vedem doar cele mai active găuri negre supermasive și pe cele cu cea mai activă creștere”, a declarat autoarea principală a studiului, Allison Kirkpatrick, astronom la Universitatea din Kansas (SUA).
„Este ca și cum extratereștrii ar încerca să înțeleagă ceea ce poate face omul obișnuit, dar studiind doar sportivii olimpici. Acum, cu JWST, avem prima privire asupra populației de galaxii ‘normale’ din trecutul îndepărtat”, a spus ea pentru Live Science.
Astronomii au crezut anterior că chiar și găurile negre de mărime „medie”, precum cea din Calea Lactee, ar da semne ale creșterii lor rapide, deoarece AGN-ul mare observat anterior crește în mod clar rapid. Chiar și cu creșterea masivă a sensibilității oferită de instrumentele lui JWST pentru a observa galaxiile mai mici, oamenii de știință nu au putut găsi AGN-uri tinere mai active. De fapt, populația de găuri negre active a fost mult mai mică decât au sugerat estimările anterioare.
Privind aceste galaxii obișnuite, astronomii au obținut chiar și o perspectivă asupra trecutului Căii Lactee. „Dacă majoritatea galaxiilor, ca și a noastră, nu au un AGN detectabil, acest lucru ar putea implica faptul că gaura noastră neagră nu a fost niciodată mai activă în trecut”, a spus Kirkpatrick într-un comunicat.
Următorii pași ai echipei sunt să privească și mai multe galaxii; până la urma urmei, 400 de galaxii dintre miliardele care se află în Univers sunt doar o picătură într-o găleată. Cu următorul ei sondaj, Kirkpatrick plănuiește să observe mii de galaxii în loc de sute, ceea ce ar putea clarifica imaginea despre modul în care galaxiile mai mici își obțin găurile negre și evoluează apoi în ceva asemănător galaxiei pe care o cunoaștem și în care trăim astăzi.
O „fabrică de aur cosmică” a creat o cantitate de metale grele similară cu 1.000 de Pământuri
Oamenii de știință au găsit noi indicii despre viața timpurie de pe Marte
O eclipsă inelară de Soare va avea loc în curând! Iată cum o poți observa
O nouă fotografie uimitoare de la Telescopul Webb dezvăluie frumusețea prafului cosmic