Home » Cultură » Heath Ledger, cel mai tânăr câștigător post-mortem al unui premiu Oscar

Heath Ledger, cel mai tânăr câștigător post-mortem al unui premiu Oscar

Heath Ledger, cel mai tânăr câștigător post-mortem al unui premiu Oscar
Heath Ledger în filmul „The Dark Knight” (2008). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 30.08.2023

Atunci când vine vorba de chimia dintre personajele pozitive și răufăcătorii din filme, nu prea multe sunt parteneriatele de pe ecran ce au avut un impact atât de mare precum cel creat de Heath Ledger și Christian Bale din filmul lui Christopher Nolan, The Dark Knight.

Un film de mare succes din 2008, regizat de Christopher Nolan, producție ce a avut încasări uriașe – peste 1 miliard de dolari. În The Dark Knight, Christian Bale a jucat rolul lui Batman, iar actorul australian Heath Ledger a fost personajul negativ, Joker.

Ledger a devenit primul actor câștigător al unui premiu Oscar, prin interpretarea pe care a realizat-o, și anume aceea a unui personaj „super-erou” malefic și cel de-al doilea actor care a câștigat un Oscar postum pentru interpretare, primul fiind tot un actor australian – Peter Finch, pentru personificarea personalității tv Howard Beale în filmul Network din 1976.

Cel mai tânăr câștigător post-mortem al unui premiu Oscar

Ledger a fost de asemenea și primul actor care a câștigat un Oscar pentru interpretare într-o adaptare după o producție de benzi desenate și cel mai tânăr câștigător post-mortem al unui premiu Oscar.

„Heath Ledger, Doamne, ce performanță. Ce plăcere a fost să lucrez cu el și să îl văd cât de mult s-a implicat în Joker”. (Christian Bale)

Ledger, care a murit la 28 de ani din cauza unei unei supradoze accidentale de heroină nu a prins premiera producției în care a jucat, însă partenerul său din film, Batman (jucat de Christian Bale) care în viața reală îi era un foarte bun prieten, a avut grijă să-i păstreze și promoveze memoria, vorbind mereu apreciativ despre el și evidențiind calitățile sale de actor.

„Atunci când a apărut Heath, mi-a distrus complet toate planurile”

„Atunci când a apărut Heath, mi-a distrus complet toate planurile”, spunea Christian Bale într-un interviu. „Mi-am zis atunci: Este mult mai interesant decât mine și decât ceea ce fac eu. (…) Prima noastră scenă împreună a avut loc într-o cameră de interogatoriu. Atunci am văzut că este un actor al naibii de bun, care se implică total și înțelege în totalitate tonul pe care Chris (Nolan) încerca să-l creeze în acest film. Nu ne doream actori care să transforme genul acesta de personaje într-un fel de caricaturi. Eroi trăsniți. Acțiunea trata o dramă serioasă. Aveam nevoie de cineva care să intre în pielea personajului și să devină acel personaj. Iar Heath a înțeles acest lucru. Atunci când era machiat și îmbrăcat ca Joker, era în personaj tot timpul; iar când îl dădea jos, se crea o atmosferă absolut fantastică în preajma lui”.

Heath Andrew Ledger, actor și regizor de videoclipuri muzicale australian, și-a început cariera în film în anii 1990, jucând în producții de televiziune și filme australiene.

Atunci când a plecat din Australia pentru a se stabili în Statele Unite ale Americii, în 1998, se spune că avea în cont câțiva dolari, dar mult curaj și determinarea de a cuceri lumea de la Hollywood.

Viața sa a ajuns la final la doar 28 de ani

A reușit ce și-a propus, dar parțial, și asta din cauza distrugătoarelor droguri de care actorul era dependent și care, într-un final, au pus capăt vieții lui la doar 28 de ani și tuturor viselor, planurilor și proiectelor pe care Ledger probabil le avea.

Ledger, care murise la doar câteva luni după terminarea filmărilor pentru rolul Joker din The Dark Knight (2008), a fost recompensat cu mai mult de treizeci de distincții postume pentru interpretarea sa aclamată de critici în rolul Joker, clovnul psihopat și criminal, inclusiv premiul Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar, un premiu internațional pentru Cel mai bun actor la Premiile Institutului Australian de Film din 2008 (este al doilea actor care câștigă un premiu de interpretare postum după Peter Finch, care a câștigat un Oscar pentru Network, în 1977), premiul Asociației Criticilor de Film din Los Angeles din 2008 pentru cel mai bun actor în rol secundar, premiul Globul de Aur din 2009 pentru Cel mai bun actor în rol secundar – film și premiul BAFTA din 2009 pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

Heath Ledger s-a născut la 4 aprilie 1979

Cariera filmografică a lui Heath Ledger cuprinde 10 Things I Hate About You (1999), The Patriot (2000), A Knight’s Tale (2001), Monster’s Ball (2001), Ned Kelly (2003), The Brothers Grimm (2005), Lords of Dogtown (2005), Brokeback Mountain (2005), Casanova (2005), Candy (2006), I’m Not There (2007), The Dark Knight (2008) și The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009). Munca lui Ledger a mai cuprins producția și regia de videoclipuri muzicale, în același timp actorul aspirând să devină și regizor de film profesionist.

Heath Ledger s-a născut la 4 aprilie 1979, în Perth, Australia de Vest, din Sally (Ramshaw), într-o familie cu strămoși scoțieni, englezi, irlandezi și evrei sefarzi. La școală și-a ales ca materie opțională teatrul, deși talentul său remarcat de familie nu era la fel de apeciat și de colegii de clasă.

La 17 ani a părăsit casa părintească și s-a mutat împreună cu un prieten în Sydney, sperând că va deveni star de cinema.

După moartea lui, în semn de omagiu, Johnny Depp, Colin Farrell și Jude Law l-au ajutat pe regizorul Terry Gilliam să finalizeze The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009), preluând rolul neterminat al lui Ledger și, mai mult, cei trei actori și-au donat salariile fiicei lui Ledger.

  • A doua zi după ce a murit, ar fi trebuit să se întâlnească cu Steven Spielberg pentru a explora ideea de a juca rolul lui Tom Hayden într-un film despre Chicago 7.
  • Primul rol de actor a fost „Peter Pan”, la vârsta de 10 ani, pe scena unei companii locale de teatru.
  • A devenit tată pentru prima dată, la vârsta de 26 de ani, când logodnica sa, Michelle Williams, a născut-o pe fiica lor, Matilda Ledger (Matilda Rose Ledger), la 28 octombrie 2005
  • A fost primul actor non-american care l-a interpretat pe Joker.
  • A fost primul actor care și-a asigurat o nominalizare la actorie pentru un film Batman până când Joaquin Phoenix a obținut o nominalizare la actorie pentru Joker (2019).
  • A fost unul dintre actorii preferați ai lui Daniel Day-Lewis.
  • Este unul dintre cei 15 actori care au câștigat Oscarul, Premiul BAFTA, Premiul Critics’ Choice, Premiul Globul de Aur și Premiul SAG pentru aceeași interpretare.
  • Cel mai tânăr actor care l-a interpretat pe Joker într-un film Batman, The Dark Knight (2008), spre deosebire de Jack Nicholson și Cesar Romero.
  • Numit unul dintre cei mai frumoși 50 de oameni din revista People în 2001.
  • În 2008, Australians in Film a înființat bursa anuală „Heath Ledger Scholarship” în onoarea regretatului actor. (IMDb.com)

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0005132/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.britannica.com/biography/Heath-Ledger

https://nypost.com/article/posthumous-oscar-winners/

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce a refuzat marele actor Florin Zamfirescu să fugă din România în 1979?

Philip Seymour Hoffman, actor de Oscar învins de droguri. „Uneori este greu să spui nu”

Gary Oldman, Dracula lui Francis Ford Coppola și actorul cu cele mai mari încasări din istorie

Actorul cerebral de la Hollywood. Edward Norton: „Viața, ca și pokerul, are un element de risc. Care nu trebuie evitat. Ci înfruntat”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu gest
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu ...
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear
Într-un celebru oraș antivaccinist, malaria face ravagii printre copii
Într-un celebru oraș antivaccinist, malaria face ravagii printre copii
Uber a lansat opțiunea XXL
Uber a lansat opțiunea XXL
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li se vor da răspunsuri”
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li ...
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia deja în 1913”
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia ...
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor