Home » Cultură » Julie Andrews, actrița care a inspirat numele unui trandafir. „Să te comporți ca o prințesă necesită muncă. Nu este vorba doar de a arăta frumos sau de a purta o coroană. Este mai mult despre cum ești în interior”

Julie Andrews, actrița care a inspirat numele unui trandafir. „Să te comporți ca o prințesă necesită muncă. Nu este vorba doar de a arăta frumos sau de a purta o coroană. Este mai mult despre cum ești în interior”

Publicat: 27.08.2023

Julie Andrews, actriță, cântăreață și autoare britanică, s-a născut la 1 octombrie 1935 în Walton-on-Thames, Surrey, Anglia, într-o familie de artiști.

Mama ei, Barbara Ward (Morris) și tatăl vitreg, ambii artiști de vodevil, sunt cei care au remarcat calitățile vocale pe care le avea micuța Julie și care s-au ocupat de ea pentru a o ajuta să își facă o carieră notabilă în domeniul muzical.

În copilărie și adolescență, Julie a fost cooptată pentru a performa în musicaluri, urmând ca la 20 de ani, să debuteze oficial pe scena unuia dintre cele mai faimoase teatre din lume, London Palladium, în producția „Cenușăreasa”.

Julie Andrews este cunoscută mai ales pentru „Mary Poppins”

Cu o carieră care datează de peste 75 de ani, ce implică numeroase roluri în filme pentru micul și marele ecran, prestații muzicale și activitate de succes pe scena teatrului, Julie Andrews este cunoscută mai ales pentru rolul dădacei Mary Poppins, musicalul din 1964 regizat de Robert Stevenson și distribuit de Walt Disney Studios Motion Pictures, în care Andrews l-a avut ca partener pe Dick Van Dyke (n. 1925) actor care s-a mai remarcat și în filme precum „Night at the Museum” (2006), serialul „Diagnosis Murder” (1993 – 2001), „Mary Poppins Returns” (2018) și „Chitty Chitty Bang Bang” (1968).

„Mary Poppins” a fost recompensat cu 5 premii Oscar, unul dintre ele câștigându-l Julie Andrews pentru cea mai bună actriță într-un rol principal.

De ce a ales-o Walt Disney pe Julie Andrews?

Walt Disney a ales-o pe Julie Andrews pentru rolul principal din „Mary Poppins” după ce i-a remarcat prestația în „Camelot”, jucat pe Broadway în 1960. Deși Andrews i-a dezvăluit că este însărcinată, detaliu care ar fi putut reprezenta un impediment, Disney a fost absolut convins că Andrews este eroina filmului său, astfel că s-a oferit să aștepte până când actrița avea să nască pentru a începe filmările și, mai mult, i-a propus soțului ei de atunci, Tony Walton, să realizeze costumele personajelor din film și unele decoruri. (Tony Walton, n.1934 UK – d. 2022 SUA, a fost scenograf și designer de costume de film sbritanic, câștigător a trei premii Tony, un premiu Oscar și un premiu Emmy și soțul lui Julie Andrews din 1959 și până în 1968. Walton și Andrews au împreună un copil, pe Emma Walton Hamilton, născută în 1962, actriță, director de teatru și autoare de cărți pentru copii).

O altă interpretare remarcabilă a Juliei Andrews este și cea a personajului Maria von Trapp din clasicul „Sunetul muzicii” (1965), în regia lui Robert Wise, cu Andrews și Christopher Plummer în rolurile principale. „The Sound of Music”, câștigător a 5 premii Oscar, este unul dintre cele mai frumoase musicaluri din istoria cinematografiei, Julia Andrews, la momentul propunerii acestui rol, fiind foarte hotărâtă să-l refuze gândindu-se că este similar celui din „Marry Poppins”. Conform IMDb.com, „Sunetul muzicii” este filmul care a salvat Twentieth Century Fox după eșecul producției „Cleopatra” (1963) și, potrivit Insider, „The Sound of Music” a fost ales de directorii BBC printre producțiile care să fie difuzate după un posibil atac nuclear care ar fi putut avea loc în timpul Războiului Rece, pentru a îmbunătăți moralul supraviețuitorilor. Dar, conform IMDb.com, oficialii BBC nu au confirmat nici infirmat povestea, spunând: „Este o problemă de securitate, așa că nu putem comenta”.

Top 10 al celor mai bune filme în care a jucat Julie Andrews

IMDb.com a realizat un top 10 al celor mai bune filme în care a jucat Julie Andrews, pe listă aflându-se, în afară de „The Sound of Music” și „Mary Poppins” care ocupă primele două poziții, și producțiile „Hawaii” (1996), „Thoroughly Modern Millie” (1967), „The Americanization of Emily” (1964), „S.O.B.” (1981), „Torn Curtain” (1966), „Victor/Victoria” (1982), „10” (1979) și „Star!” (1968).

Pe lângă cariera de actriță, Julie Andrews a avut o carieră de succes ca și cântăreață, lansând mai multe albume și participând la concerte și spectacole de teatru în întreaga lume. A primit numeroase distincții și onoruri pentru contribuția sa la industria de divertisment, inclusiv premii Grammy, un premiu Kennedy Center Honor și a fost numită Dame Commander of the Order of the British Empire.

Vocea lui Julie Andrews a uimit încă din vremea copilăriei sale, însă în 1997, în timpul unei spectacol în care a cântat pe Broadway, au apărut semne ale unor probleme vocale, iar un control medical de rutină avea să-i dezvăluie că situația era nu tocmai de neglijat, Julie Andrews ajungând, în cele din urmă, pe masa de operație pentru a i se îndepărta o leziune benignă.

„Nu am avut timp să mă gândesc la asta. Am intrat în depresie”

Operația nu doar că i-a afectat vocea unică și iubită de milioane de fani, contrar asigurărilor medicilor, dar a influențat-o pe artistă și în ceea ce privește sănătatea ei mintală, efectele intervenției fiind atât de grave, încât în 1999, Julie Andrews a intentat un proces împotriva medicilor care au operat-o și a spitalului în care a avut loc procedura. La acea vreme, vedeta a susținut că medicii nu i-au explicat riscurile intervenției chirurgicale, iar rezultatele i-au „distrus capacitatea de a cânta, împiedicând-o să își practice profesia de interpretă muzicală”. Cu toate acestea, în 2000 s-a ajuns la o înțelegere între cele două părți, înțelegere care, din păcate, nu i-a readus vocea „cristalină, de privighetoare”, pe care Andrews o avea cândva.

În 2019, vedeta a rememorat această experiență, citată de express.co.uk, spunând „Nu am avut timp să mă gândesc la asta. Am intrat în depresie. M-am simțit ca și cum mi-aș fi pierdut identitatea”.

Primul cântec pe care artista l-a interpretat în public sau pe ecran după operația suferită la gât în 1997 a fost „Your Crowning Glory”, din „The Princess Diaries 2: Royal Engagement” (2004), momentul fiind atât de emoționant și interpretarea reușită încât membrii echipei de filmare au izbucnit cu toții în lacrimi și au aplaudat-o.

  • Julie Andrews este autoarea mai multor cărți pentru copii și memorii, printre care „Home: A Memoir of My Early Years” și „Julie Andrews’ Collection of Poems, Songs, and Lullabies”.
  • Este una dintre primele femei care au fost numite Legenda Disney (de asemenea, a fost inclusă și în Disney Hall of Fame).
  • Împreună cu cel de-al doilea soț al ei, Blake Edwards (n.1922 – d.2010; producător, regizor de film, scenarist și actor american) a adoptat două fiice din Vietnam – Amelia Edwards (n. 1974) și Joanna Edwards (n. 1975).
  • A învățat să cânte la chitară special pentru rolul „Maria” din „Sunetul muzicii” (1965).
  • După succesul înregistrat cu „Mary Poppins” (1964) și „The Sound of Music” (1965), a refuzat oferte importante și tentante pentru alte roluri de dădacă, explicațiile fiind: „Am mai făcut asta”.
  • Există un soi de trandafir numit Julie Andrews
  • A fost selectată de Walt Disney Company pentru a deveni ambasador oficial al „The Happiest Homecoming On Earth”: Disneyland’s 50th Anniversary Celebration”.
  • În 2019, la 83 de ani, Julie Andrews a fost onorată cu premiul Leul de Aur pentru întreaga carieră, în cadrul Festivalului de Film de la Veneția.

Surse:

https://www.imdb.com/title/tt0058331/

https://www.insider.com/sound-of-music-interesting-and-cool-facts-to-know

https://www.imdb.com/title/tt0059742/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://www.express.co.uk/life-style/health/1486766/julie-andrews-health-vocal-nodules-depression

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Sunetul muzicii”. Ce a fost real și ce a reprezentat ficțiune într-unul din cele mai iubite filme

Meryl Streep, actrița cu cele mai multe nominalizări la Oscar. „Dacă îți exprimi temerile, ele pot deveni realitate. Sunt suficient de superstițioasă ca să cred asta”

Hellen Mirren, actrița cu un talent atemporal. „Cred în zâne și spiriduși, dar nu cred în Dumnezeu”

Julia Roberts, actrița cu cel mai scump zâmbet de la Hollywood. „Nu există limite sau bariere dacă doi oameni sunt destinați să fie împreună”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un studiu a dezmințit un mit despre minele Regelui Solomon
Un studiu a dezmințit un mit despre minele Regelui Solomon
Singurătatea este benefică pentru sănătate, însă cu o condiție, arată un studiu
Singurătatea este benefică pentru sănătate, însă cu o condiție, arată un studiu
Coralii depind de vecinii lor pentru a se reproduce, relevă o nouă cercetare
Coralii depind de vecinii lor pentru a se reproduce, relevă o nouă cercetare
ADN-ul ciumei bubonice a fost găsit într-o mumie egipteană de acum 3.300 de ani
ADN-ul ciumei bubonice a fost găsit într-o mumie egipteană de acum 3.300 de ani
O fosilă de „plantă extraterestră”, veche de 47 de milioane de ani, este unică pe Pământ
O fosilă de „plantă extraterestră”, veche de 47 de milioane de ani, este unică pe Pământ
Cercetătorii chinezi au dezvoltat un cip inspirat de furnicile de deșert
Cercetătorii chinezi au dezvoltat un cip inspirat de furnicile de deșert
Unele cazuri de schizofrenie provin din malformații ale craniului, sugerează un studiu
Unele cazuri de schizofrenie provin din malformații ale craniului, sugerează un studiu
Scoaterea amigdalelor în copilărie poate avea un impact drastic asupra vieții
Scoaterea amigdalelor în copilărie poate avea un impact drastic asupra vieții
Test de cultură generală. Cum funcționează contraceptivele?
Test de cultură generală. Cum funcționează contraceptivele?
Incident misterios în Marea Baltică: Un cablu de electricitate care leagă Finlanda și Estonia s-a defectat
Incident misterios în Marea Baltică: Un cablu de electricitate care leagă Finlanda și Estonia s-a defectat
Cum ar putea inteligența artificială să influențeze evoluția umană
Cum ar putea inteligența artificială să influențeze evoluția umană
Unde va construi China cel mai mare baraj hidroenergetic din lume?
Unde va construi China cel mai mare baraj hidroenergetic din lume?
Unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei contemporane. Adorat cu îndârjire şi astăzi în ţara natală, este vinovat pentru moartea a 70 de milioane de oameni
Unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei contemporane. Adorat cu îndârjire şi astăzi în ţara natală, ...
Sute de fiole cu virusuri mortale au dispărut dintr-un laborator australian
Sute de fiole cu virusuri mortale au dispărut dintr-un laborator australian
Furie în Danemarca după declarațiile lui Donald Trump despre Groenlanda
Furie în Danemarca după declarațiile lui Donald Trump despre Groenlanda
OpenAI și-ar putea construi propriul robot umanoid
OpenAI și-ar putea construi propriul robot umanoid
Zeci de mii de angajați Volkswagen își vor pierde locul de muncă
Zeci de mii de angajați Volkswagen își vor pierde locul de muncă
De ce a fost supravegheat de serviciile secrete franceze prințul Carol al României? Cine a ordonat supravegherea?
De ce a fost supravegheat de serviciile secrete franceze prințul Carol al României? Cine a ordonat supravegherea?