Home » Istorie » George Jung, unul dintre cei mai mari traficanți de cocaină din lume

George Jung, unul dintre cei mai mari traficanți de cocaină din lume

George Jung, unul dintre cei mai mari traficanți de cocaină din lume
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.08.2023

George Jung, unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de droguri și pion important în importul de cocaină din SUA, a intrat în lumea ilegalităților în anii 1970, pentru ca mai apoi să se implice în contrabanda cu cocaină la scară largă, făcând parte din organizația traficantului columbian Carlos Lehder.

În 2001, figura lui Jung a fost portretizată de Johnny Depp în filmul „Blow” (2001). Pentru rolul său din „Blow”, Depp s-a documentat stând de vorbă personal cu Jung, care la acel moment se afla în închisoare. Despre film, Jung avea să declare la un moment dat că „este ceva pentru toată lumea în el. Sfaturi, trădare, iubirea unui părinte, pierderea unui părinte, visele frânte. Este o lecție de viață”.

Jung a fost arestat în 1994, după ce a fost prins cu 796 kg de cocaină în Topeka, Kansas. La proces, a pledat vinovat la trei capete de acuzare pentru conspirație, primind o pedeapsă de 70 de ani, însă după ce a depus mărturie împotriva fostului său partener, Carlos Lehder, sentința i-a fost redusă la aproape 20 de ani. În 2014, a fost eliberat, iar la 5 mai 2021 a murit, la 78 de ani, în urma unor complicații cauzate de insuficiență hepatică și renală.

Cunoscut și ca Boston George și El Americano

George Jung, născut la 6 august 1942, a pășit pe drumul substanțelor interzise în anii 1960, ca mic traficant de marijuana, urmând ca în perioada anilor 70 – 80, implicarea sa în traficul cu drogurile să îi aducă milioane de dolari zilnic, prin intermediul cartelului Medellin. Medellin Cartel a fost unul dintre cele mai cunoscute și puternice organizații criminale de tip terorist (înființată în orașul Medellin, Columbia), fiind fondat și condus de Pablo Escobar din 1976 până în 1993. La apogeul operațiunilor sale, Cartelul Medellín distribuia săptămânal tone de cocaină în mai multe țări din lume, ajungând să câștige zilnic până la 60 de milioane $ și peste 20 de miliarde de dolari anual.

Notorietatea lui Jung, cunoscut și ca Boston George și El Americano, a crescut odată cu reprezentarea poveștii sale de viață în filmul „Blow”, regizat de Ted Demme, pelicula (o dezamăgire la box office) fiind o adaptare după cartea lui Bruce Porter publicată în 1993: „Blow: Cum a făcut un băiat de oraș 100 de milioane de dolari lucrând cu cartelul de cocaină din Medellin, pentru ca mai apoi să piardă totul”.

„Bob Dylan a spus că atunci când trăiești în afara legii, trebuie să fii cinstit”

Jung, care avea o viziune destul de glorificată despre sine, declara în 1993 pentru The Boston Globe (citat de New York Times) „Nu mă consider un gangster. Sunt un nelegiuit. Bob Dylan a spus că atunci când trăiești în afara legii, trebuie să fii cinstit. Un gangster este o persoană care fură, trișează și ia. Eu nu am luat niciodată. Eu doar am dat”. Evident că viziunile altora despre el erau cu totul diferite, The Globe scriind, pe scurt, despre cariera sa – „Jung a pudrat nasurile celor bogați și faimoși de la Hollywood, a ars mai multe averi și a ajutat la conducerea cartelului, o organizație brutală alimentată cu sânge și bani”.

De-a lungul activităților sale care au implicat distribuirea de droguri, Jung a fost arestat de mai multe ori, ultima fiind cea de la mijlocul anilor 1990. După eliberarea din 2014, George Jung a fost din nou arestat, de data asta pentru o încălcare a eliberării condiționate, fiind trimis într-un centru de reabilitare.

Deși a ajuns să vadă cocaina ca fiind „rea”, scrie New York Times, George Jung „nu și-a exprimat niciodată public regretul pentru rolul său în alimentarea epidemiei de cocaină la nivel național din anii 1980, spunând doar că le dădea oamenilor ceea ce își doreau”.

Jung a intrat în lumea drogurilor și a învățat să facă bani destul de timpuriu

George Jacob Jung s-a născut la 6 august 1942, în Weymouth, Massachusetts, la sud de Boston. În 1961 a absolvit liceul, după care a avut o tentativă de a studia publicitatea în cadrul Universității Southern Mississippi, renunțând însă la facultate în scurt timp. Jung a intrat în lumea drogurilor și a învățat să facă bani destul de timpuriu, odată cu vânzările unei părți din fiecare rezervă de iarbă pe care o achiziționa pentru el, astfel că până la sfârșitul anilor 60 ajunsese să facă deja contrabandă cu canabis, transportată din California în New England, cu ajutorul unei prietene stewardeze care ducea marfa ascunsă în valize.

Cu timpul, și-a extins activitatea de contrabandă, transportând drogurile din Mexic, Puerto Vallarta, cu avioane pe care, cel mai adesea, le fura de pe aeroporturile private din Cape Cod. Avântul lui Jung i-a fost tăiat în 1974, când a fost arestat după ce a fost prins în Chicago cu un portbagaj plin de marijuana și încarcerat în închisoarea federală din Danbury, Connecticut, coleg de celulă fiindu-I Carlos Lehder, cel mai important om al traficantului de droguri columbian Pablo Escobar. În penitenciarul din Danbury, Jung a învățat multe despre droguri, în special de la Lehder.

Împreună cu Pablo Escobar, a reușit să „spargă” piața comerțului cu droguri

„Lehder căuta o modalitate de a transporta cocaină din Columbia și oameni care să o vândă în Statele Unite. Iar eu se întâmpla să fiu acolo”, declara Jung în 2000 pentru PBS (The Public Broadcasting Service). Relația dintre ei „a fost ca o căsnicie începută în rai și care s-a terminat în iad”.  (Într-un final, pentru a-și reduce anii de închisoare pe care avea să-I primească la o altă condamnare, Jung l-a trădat pe Lehder, depunând mărturie împotriva lui”.

George Jung și Carlos Lehder au ieșit din închisoare după doi ani, adică în 1976, an în care amiciția dintre ei s-a transformat într-un parteneriat puternic care a dus la modificarea scenei americane a drogurilor prin introducerea unor cantități mari de cocaină. Împreună cu Pablo Escobar, cei doi au reușit să „spargă” piața comerțului cu droguri, îmbogățindu-se rapid așa cum nu și-ar fi imaginat vreodată că e posibil.

„Eram un star al cocainei”

„Nu eram cu nimic diferit de un star rock sau de un star de cinema. Eram un star al cocainei”, le spunea Jung celor de la New York Times. Însă, în vreme ce el se considera un rege al cocainei și o vedetă în lumea traficanților de droguri, pentru familie Jung devenise o mare rușine și un mare stres, având în vedere că agenții federali supravegheau în mod constant casa părinților săi.

„Înainte ca tatăl lui să moară în 1988”, scrie New York Times, „mama lui Jung nu-i permitea fiului să îl viziteze acasă.

Singura modalitate de a comunica cu tatăl său, decisese el, era să se înregistreze pe o casetă audio prin intermediul căreia George încerca să se împace cu seniorul familiei, față de care nu și-a cerut scuze niciodată”.

„Cocaina… am crezut că este un drog fantastic”

„Am aflat că tata obișnuia să iasă din casă și să asculte casetă în mașină, în fiecare zi”, declara Jung pentru The Globe, citat de PBS. „I-am frânt inima”.

„Cocaina… am crezut că este un drog fantastic. Un drog minune. Îți dădea o explozie de energie. Puteai să rămâi treaz zile în șir, era pur și simplu minunat și nu credeam deloc că este rău. Îl puneam aproape în aceeași categorie cu marijuana, doar că era mult mai bun. A fost un impuls de energie extraordinar. Dădea o senzație înălțătoare, dar nimeni nu știa, sau poate un procent foarte mic. În cele din urmă, toată lumea a aflat cât de rău era cu adevărat” (George Jung)

Surse:

https://www.nytimes.com/2021/05/09/us/george-jung-dead.html

https://www.britannica.com/biography/George-Jung

https://www.imdb.com/title/tt0221027/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/drugs/interviews/jung.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Egiptenii antici sorbeau un lichid misterios ce conținea sânge uman și droguri halucinogene

Cum își poate reveni creierul după consumul de droguri? Studiul care motivează

Prima dovadă că europenii din Epoca Bronzului foloseau droguri halucinogene

Pablo Escobar, cel mai mare și mai bogat traficant de droguri

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii