Home » Cultură » Sinead O’Connor, un destin controversat. „Toți au vrut o vedetă pop, nu? Poate, dar eu sunt o cântăreață de protest”

Sinead O’Connor, un destin controversat. „Toți au vrut o vedetă pop, nu? Poate, dar eu sunt o cântăreață de protest”

Sinead O’Connor, un destin controversat. „Toți au vrut o vedetă pop, nu? Poate, dar eu sunt o cântăreață de protest”
Sinead O'Connor la Premiile Grammy din 1989. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 27.07.2023

A avut un destin controversat. Sau poate că așa se vrea catalogat din afară, de pe marginea vieții unui om despre care nu s-a știut decât ceea ce „a cântat” într-o carieră începută la finalul anilor 1980 și ceea ce a transmis ori a ales să transmită media – că a avut tentative de suicid, că a avut probleme cu drogurile, că s-a lepădat de creștinism și a trecut la islam. Că și că.

În realitate, controversată poate fi viața oricui. Pentru că orice om care respiră și pășește pe acest pământ duce cu el evenimente mai mult sau mai puțin de neînțeles, ușor de judecat, de blamat, de criticat, de lăudat și așa mai departe.

Vorbim despre cântăreața Sinead O’Connor, interpreta celebrului cântec pe care îl compusese Prince în 1985 și preluat de ea în 1990 – Nothing Compares 2 U – un hit ce a dominat topurile în acea perioadă și care a făcut înconjurul lumii, continuând să răsune în mintea și sufletele oamenilor chiar și azi.

Dragă Sinead O’Connor, nimic nu se va compara cu tine

Încă nu s-au făcut publice motivele care au dus la decesul artistei cu ochii de smarald care și-a păstrat frumusețea aproape mistică chiar și așa, rasă în cap, însă moartea lui Sinead a survenit după un șir de suferințe sufletești pe care le-a îndurat în decursul vieții ei de 56 de ani, inclusiv 4 mariaje eșuate, ce au culminat cu sinuciderea unuia dintre cei patru copii ai ei, Shane, plecat dintre noi în ianuarie 2022, la 17 ani.

Cu câteva zile înainte să moară, artista postase pe contul ei de Twitter (la data de 9 iulie a.c.) un video emoționat despre consecințele nimicitoare asupra fizicului și psihicului ei pe care le-a avut sinuciderea fiului adolescent, posibil ultimul video pe care l-a făcut Sinead.

O artistă minunată, o mamă devastată, o femeie nefericită

„Arăt ca naiba. De-asta nici nu am vrut să fac video-ul ăsta. Dar, ca să fiu sinceră, știți cum e când, din nefericire, se stinge copilul tău – afectează și trupul și sufletul”, spunea Sinead în clipul pe care l-a distribuit. Sinead, o artistă minunată, o mamă devastată, o femeie nefericită. Probabil știa ce urmează, probabil nu…însă cumva a simțit să împărtășească emoții profunde cu fanii ei cărora le-a vorbit, li s-a destăinuit, le-a arătat apartamentul, florile pe care le primise de la un prieten cu o zi în urmă, chitara ei.

În ultimul ei tweet distribuit la 17 iulie a.c. Sinead O’Connor postase o fotografie a fiului ei Shane, decedat cu 18 luni în urmă, scriind atât „De atunci trăiesc ca o creatură nocturnă. Ca un strigoi. Shane și-a luat viața în ianuarie 2022, după ce a evadat din spital în timp ce se afla sub supraveghere”. Shane fusese „dragostea vieții mele, lumina sufletului meu. Eram un singur suflet în două jumătăți. A fost singura persoană care m-a iubit necondiționat. Sunt pierdută fără el”. În 2018, Sinead O’Connor își schimbase numele în Shuhada’ Sadaqat, odată cu decizia de a se converti la islam.

Faima este o haină grea

Fachtna Ó Ceallaigh, care a fost manageul lui O’Connor din 1986 și până mai târziu, a transmis un mesaj despre solistă spunând „Nu era vorba doar de faptul că avea un aspect unic, ci și de dorința ei de a spune ceea ce credea că reprezintă adevărul. A creat un drum care să le ajute pe femeile din industria muzicală să fie cât mai aproape de sinele lor adevărat”. (…)

„Atunci când oamenii sunt catapultați în arena publică, în special la o vârstă atât de tânără, poate avea un impact devastator. Lui Sinead i s-a oferit o platformă uriașă, dar asta pare că a reprezentat o responsabilitate copleșitoare și nu sunt prea sigur că a fost capabilă să se descurce cu toate acestea la un loc. Este important ca artiștii să realizeze că nu tot ce strălucește este aur. Viața și vremurile ei au fost o manifestare teribilă a acestui lucru.”

Abuzată fizic și psihic în copilărie de mama ei

Cântăreața și compozitoarea Sinead O’Connor s-a născut la 8 decembrie 1966 la Dublin, în Irlanda, fiind cunoscută pentru vocea sa distinctă, interpretările puternice și personalitatea deschisă. A devenit celebră pe plan internațional la sfârșitul anilor 1980, odată cu lansarea albumului său de debut „The Lion and the Cobra” (1987), dar cu toate acestea, momentul care a transformat-o într-o reală vedetă muzicală a fost coverul piesei lui Prince „Nothing Compares 2 U”, acesta fiind, de altfel, unul dintre cântecele sale emblematice.

Sinead O’Connor, care a fost o susținătoare declarată a diferitelor cauze sociale și politice, și-a folosit faima pentru a sensibiliza publicul cu privire la sănătatea mintală, drepturile femeilor, drepturile comunităților LGBTQ și abuzul asupra copiilor. Deși activismul și natura sa foarte sinceră au dus uneori la situații controversate, O’Connor a rămas o figură respectată și influentă în industria muzicală.

De ce a rupt o fotografie a Papei Ioan Paul al II-lea?

De-a lungul anilor, a lansat numeroase albume, printre care „I Do Not Want What I Haven’t Got”, „Am I Not Your Girl?”, „Universal Mother” și „Faith and Courage”, muzica ei conținând piese cu versuri brutal de oneste, profund personale și abordând subiecte ca dragostea, pierderea, sănătatea mintală și problemele societății. Un episod comentat al vieții ei a fost acela când a rupt o fotografie a Papei Ioan Paul al II-lea în direct la televizor pentru a protesta împotriva abuzurilor asupra copiilor în cadrul Bisericii Catolice. Incidentul s-a întâmplat în octombrie 1992.

„Mi-am dorit dintotdeauna să distrug fotografia Papei pe care o avea mama. Pentru mine reprezenta minciuni, mincinoși și abuzuri. Tipul de oameni care păstrau aceste lucruri erau diaboloci, la fel ca mama mea”, a spus atunci Sinead care, în diverse interviuri pe care le-a acordat de-a lungul timpului a povestit despre relația nefericită, abuzivă, toxică pe care o avusese cu mama ei în copilărie. Mama ei se opusese dorinței lui Sinead de a deveni cântăreață, latura mai rebelă ale fiicei și alegerile făcute de aceasta nefiind niciodată susținute de cea care i-a dat viață.

„Nu am știut niciodată când, unde sau cum voi distruge fotografia”, spunea Sinead care luase această poză din camera mamei sale în 1985, la scurt timp după ce aceasta decedase. Cântăreața a declarat că poza Papei era singura fotografie pe care mama ei o avea expusă în cameră și fusese făcută în 1979 odată cu vizita Papei în Irlanda când, așa cum povestea Sinead, acesta le-ar fi transmis tinerilor din Irlanda printr-un mesaj că îi iubește, „după ce a făcut spectacol sărutând pământul pe aeroportul din Dublin, ca și cum zborul ar fi fost prea înfricoșător”.

O femeie înaintea timpului ei

„Ce tâmpenii. Nimeni nu ne-a iubit. Nici măcar Dumnezeu. Sigur, nici măcar mamele și tații noștri nu ne suportau”.

Sinead O’Connor a câștigat în 1991 un Grammy pentru cel de-al doilea album de studio al ei, „I Do Not Want What I Haven’t Got”, mai multe premii MTV și două Billboard Music Award.

Un documentar din 2022, „Nothing Compares”, scrie The Guardian, a relatat despre denunțurile curajoase ale lui O’Connor împotriva Bisericii Catolice, a Constituției irlandeze, a Premiilor Grammy, a imnului național american și a altor elemente care au dus la demonizarea ei, documentarul portretizând-o ca pe o femeie înaintea timpului ei ce a dat voce persoanelor vulnerabile și… „fără voce”.

„Eu sunt o cântăreață de protest”

În 2021, Sinead O’Connor a publicat un volum de memorii, „Rememberings”, în care a scris despre abuzurile din copilărie pe care le-a îndurat din cauza mamei ei (decedate în 1985, într-un accident de mașină), dar și despre anii tulburi de școală, cleptomania, celebritatea pop, despărțirile și sănătatea mintală.

Deși în 2000, O’Connor le-a declarat unor reporteri americani faptul că este lesbiană, Sinead a fost căsătorită de patru ori  – cu bateristul și producătorul muzical John Reynolds (din 1987 și până în 1991) – John Reynolds a fost un producător muzical și baterist irlandez, cu jurnalistul și scriitorul irlandez Nicholas Sommerlad (din 2001 și până în 2004), cu producătorul muzical și chitaristul Steve Cooney (din 2010 și până în 2011) și cu terapeutul Barry Herridge. Sinead a fost mama a patru copii.

„Toți au vrut o vedetă pop, nu? Poate, dar eu sunt o cântăreață de protest. Aveam niște lucruri pe care voiam să le scot din mine. Să le exprim. Și nicio dorință de faimă”. (Sinead O’Connor)

Surse:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-12341453/Sinead-O’Connors-heartbreaking-final-video-Stars-emotional-clip-toll-teenage-sons-suicide-took-posted-days-died-aged-56.html

https://nypost.com/2021/06/01/sinead-O’Connor-on-why-she-ripped-up-photo-of-pope-on-snl/

https://www.theguardian.com/music/2023/jul/26/sinead-O’Connor-dies-aged-56

https://nypost.com/2021/06/01/sinead-O’Connor-on-why-she-ripped-up-photo-of-pope-on-snl/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sinéad O’Connor a murit la 56 de ani

Cum a murit Regina Maria, prima şi ultima regină a României Mari

Owen Gingerich, astronom renumit convins de existența unui Creator superinteligent, a murit

Tina Turner, o legendă a muzicii rock and roll, a murit la vârsta de 83 de ani

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase