Oamenii de știință avertizează că temperaturile extreme „letale” sunt „în creștere rapidă” și prezic cât de des vor apărea acum valurile de căldură. Experții spun că valurile de căldură ar putea deveni un eveniment obișnuit în Europa, America de Nord și China.
Valurile de căldură din iulie din Europa și America de Nord ar fi fost practic imposibile fără schimbările climatice, potrivit unui nou studiu citat de Sky News.
Oamenii de știință au constatat, de asemenea, că valul de căldură din iulie din China a fost de 50 de ori mai probabil din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră.
La începutul lunii iulie, temperaturile au atins 45°C în unele părți din toate cele trei regiuni, provocând perturbări pe scară largă și prezentând un risc grav pentru sănătate.
Dar analiza efectuată de oamenii de știință de la World Weather Attribution (WWA) a constatat că aceste temperaturi nu mai sunt neobișnuite. Concluziile lor, care nu au fost încă revizuite, au arătat că valuri de căldură precum cele din iulie se pot produce acum o dată la 15 ani în America de Nord, o dată la 10 ani în Europa și o dată la cinci ani în China. Oamenii de știință au avertizat că, dacă creșterea temperaturii va atinge 2C, fenomene precum actualul val de căldură vor deveni și mai frecvente, urmând să se producă la fiecare doi până la cinci ani.
Fără încălzirea globală, temperaturile din Europa și America de Nord ar fi fost aproape imposibile, în timp ce valul de căldură din China ar fi fost de așteptat doar o dată la 250 de ani.
Deși impactul deplin al valurilor de căldură din acest an nu va fi cunoscut decât peste ceva timp, 61.000 de persoane au murit vara trecută în Europa din cauze legate de căldură.
Experții spun că guvernele trebuie să se pregătească mai bine pentru viitoarele valuri de căldură.
„Avem nevoie de o schimbare culturală în ceea ce privește modul în care ne gândim la căldura extremă”, a declarat Julie Arrighi, autoarea raportului: „Căldura extremă este mortală și este în creștere rapidă. Este esențial să extindem sistemele de avertizare, planurile de acțiune împotriva căldurii și investițiile în măsuri de adaptare pe termen lung. Aceasta include planificare urbană și consolidarea rezilienței sistemelor critice, cum ar fi sănătatea, electricitatea, apa și transportul”.