Cel mai important tip de libertate este să fii ceea ce ești tu cu adevărat. Îți schimbi realitatea pentru un rol. Îți schimbi felul de a simți pentru un act. Renunți la capacitatea ta de a simți și, în schimb, îți pui o mască. Nu poate exista nicio revoluție pe scară largă până când nu există o revoluție personală, la nivel individual. Trebuie să se întâmple mai întâi în interior.
Jim Morrison a fost un muzician influent, poet și vocalistul trupei rock The Doors. S-a născut la 8 decembrie 1943, în Melbourne, Florida, și a murit la 3 iulie 1971, la Paris, Franța, la vârsta de 27 de ani. Prezența carismatică pe scenă și versurile poetice ale pieselor lui Morrison au făcut din el un simbol al contraculturii anilor 1960 și al spiritului liber și descătușat.
Expune-te la cea mai profundă frică a ta; după aceea, frica nu mai are nicio putere, ea se micșorează și dispare. Ești liber.
În calitate de lider al trupei The Doors, Morrison a jucat un rol esențial în modelarea sunetului rock-ului psihedelic și a muzicii inspirate de blues. Unele dintre cele mai cunoscute melodii ale trupei includ Light My Fire, Break on Through (To the Other Side și Riders on the Storm. Vocea puternică de bariton a lui Morrison, versurile provocatoare și interpretările imprevizibile de pe scenă au făcut din el un artist captivant și un simbol al rebeliunii și libertății tinereții din vremea lui.
Mă consider un om inteligent și sensibil, dar cu un suflet de clovn, care mă obligă mereu să o dau în bară în cele mai importante momente.
Scurta viață și carieră ale lui Morrison au fost deseori marcate de controverse. A îmbrățișat un stil de viață boem, sfidând adesea normele sociale și autoritatea. Comportamentul lui Morrison pe scenă, inclusiv spectacolele sale sălbatice și provocatoare, a forțat adesea limitele și a șocat publicul. De asemenea, s-a confruntat cu probleme juridice, cum ar fi arestarea sa în 1969 pentru expunere indecentă în timpul unui concert la Miami, fiind acuzat de Poliție de comportament obscen și lasciv și de beție în public. Morrison a negat acuzațiile, susținând că acestea au fost exagerate sau fabricate. Procesul a avut loc în 1970, iar Morrison a fost găsit vinovat de expunere indecentă și blasfemie, deși a fost achitat de acuzația de comportament obscen. Cu toate acestea, Morrison a decedat în 1971 înainte ca procesul să fie finalizat, iar condamnarea nu a fost niciodată rezolvată în mod oficial. Incidentul a avut un impact semnificativ asupra imaginii publice a lui Morrison și i-a sporit reputația de figură rebelă și controversată.
Jim Morrison este singurul artist din istoria rock-ului care a fost arestat pe scenă în timpul unui spectacol al trupei The Doors (în New Haven, Connecticut, la 10 decembrie 1967).
Potrivit declarațiilor claviaturistului Ray Manzarek, Morrison „se săruta cu o fată” în culise, când a fost întrerupt de un ofițer de poliție care le-a cerut celor doi să plece. Morrison l-a sfidat pe omul de ordine, drept pentru care a fost lovit în cap un pistol. Polițistul, care a aflat mai târziu că victima lui era solistul The Doors, Jim Morrison, și-a cerut scuze, ceea ce l-a înfuriat și mai mult pe artist. Morrison, potrivit lui Manzarek, ar fi spus „bine, se pare că dacă ești faimos, nu ești lovit cu pistolul. Dar dacă ești doar un puști oarecare ce sărută o fată, atunci o să ți-o iei”. După ce și-a revenit din amețeala provocată de lovitura primită la cap, în timp ce performa, cântărețul a modificat versurile piesei pe care o interpreta informându-și publicul, cu ocazia asta, despre propriile nemulțumiri față de poliție.
„Un omuleț albastru, cu o pălărie albastră, un purceluș albastru”, sunau versurile compuse pe loc ale lui Morrison. „Pentru că sunt faimos, nu avea de gând să mă lovească cu pistolul. Dar sunt la fel ca voi, băieți, dacă mi-o fac mie, atunci o veți păți și voi”.
Improvizația lirică a lui Jim Morrison a fost imediat taxată de polițiști care au urcat pe scenă și au oprit spectacolul, arestându-l pe loc pe solist. Morrison a fost acuzat de incitare la revoltă, indecență și obscenitate publică. Reacția publicului a fost pe măsura așteptărilor lui Morrison. Spectatorii au dezaprobat în masă gestul polițiștilor și au declanșat o mini revoltă, invadând străzile din New Haven, ceea ce a dus la alte 13 arestări.
Cu toate că, ulterior, toate acuzațiile aduse au fost retrase, ani mai târziu, Morrison a imortalizat noaptea infamă în albumul Morrison Hotel, lansat de Doors în 1970 și cuprinzând versuri precum „Sânge pe străzile din orașul New Haven”.
James Douglas Morrison s-a născut pe 8 decembrie 1943, în Melbourne, Florida, într-o familie cu obiceiuri prea stricte pentru caracterul rebel al lui Morrison. Mama și tatăl lui Morrison făceau regulile în casă impunând o disciplină severă și împărțind pedepse de tip militar. După ce a intrat la UCLA Film School, în 1964, Morrison a tăiat legăturile cu majoritatea membrilor familiei sale.
Încă de la o vârstă fragedă, fascinația lui Jim Morrison pentru literatură și poezie a înflorit și a cultivat o apreciere profundă pentru operele unor poeți precum William Blake și Arthur Rimbaud, iar pasiunea lui Morrison pentru scriere și interpretare va deveni mai târziu forța inspirațională din spatele carierei sale muzicale emblematice.
Ne temem de violență mai puțin decât de propriile noastre sentimente. Durerea personală, privată, solitară este mai terifiantă decât ceea ce poate provoca oricine altcineva.
În 1965, Morrison a format The Doors împreună cu prietenii și colegii de la școala de film UCLA, Ray Manzarek, Robby Krieger și John Densmore, amestecul lor unic de influențe rock, blues și ritmuri psihedelice, împreună cu vocea carismatică și lirismul cântecelor lui Morrison, diferențiindu-i imediat de contemporanii lor. Albumul de debut al trupei The Doors, lansat în 1967, a inclus hitul etern Light My Fire ajutând The Doors să devină faimoasă pe plan internațional.
Piesa a fost pe primul loc în topul Hot 100 în primele trei săptămâni din iulie 1967, albumul trupei vânzându-se în peste un milion de exemplare. Light My Fire a fost primul cântec rock ce a avut incluse în secțiunea instrumentală atât o chitară, cât și o claviatură. Light My Fire a fost ultima piesă pe care Jim Morrison a cântat-o live, în cadrul concertului Doors de la The Warehouse din New Orleans, pe 12 decembrie 1970. La jumătatea cântecului, Morrison a devenit exasperat și a spart microfonul izbindu-l de podea, cu asta punând capăt spectacolului. A fost, de asemenea, ultima piesă pe care The Doors a cântat-o live ca trio, după moartea lui Morrison. Ultimul lor concert, în formula de trei, a avut loc la Hollywood Bowl din Los Angeles, la 10 septembrie 1972.
În timp ce muzica a fost principalul său mediu, ambițiile artistice ale lui Jim Morrison s-au extins dincolo de The Doors.
Jim Morrison a publicat două volume de poezie, The Lords and the New Creatures și An American Prayer, care i-au pus în valoare stilul brut și introspectiv de a scrie. Morrison a explorat, de asemenea, cinematografia, producând o serie de scurtmetraje experimentale.
După ce a înregistrat cel de-al șaselea album al trupei The Doors, LA Woman (ianuarie 1971), Morrison le-a spus celorlalți membri ai formației că vrea să meargă la Paris, oraș în care intenționa să-și dezvolte pasiunea pentru poezie.
În martie 1971, Morrison împreună cu iubita lui, Pamela Courson, au închiriat un apartament în 17-19 Rue Beautreillis din Le Marais. La 3 iulie 1971, în jurul orei 6 dimineața, Courson l-a găsit pe Morrison mort în cada din baia apartamentului lor.
Cauza oficială a decesului a fost insuficiența cardiacă dar, așa cum s-a scris în presă, nu s-a efectuat nicio autopsie. Totuși, declarații neoficiale exprimate pe marginea morții artistului au sugerat că el și iubita lui, Pamela Courson, ar fi consumat drogur cu o noapte în urmă, în timp ce ascultau muzică, iar când lui Morrison i s-a făcut rău, Courson l-a băgat în cadă, în apă, pentru a-l ajuta să-și revină, după care a apelat serviciile de urgență.
Surse:
https://www.imdb.com/name/nm0607186/trivia/?ref_=nm_dyk_trv
https://www.songfacts.com/facts/the-doors/light-my-fire
https://weareclassicrockers.com/article/december-1967-night-jim-morrison-was-arrested-stage
https://www.britannica.com/biography/Jim-Morrison