Sunt două lucruri pe care s-ar putea să nu le știți despre bonetele de bucătar, acele „pălării” albe falnice și plisate ce sunt o parte integrantă din uniforma unui geniu gastronomic. În primul rând, numele corect este tocă de bucătar, cuvântul francez pentru „bonetă”. În al doilea rând, de obicei, boneta bucătarului are 100 de pliuri. Și acest număr are un motiv întemeiat.
Potrivit Bon Appétit, se spune adesea că numărul de pliuri reprezintă numărul de moduri în care poți prepara un ou.
Pentru a explora originile acestei mitologii culinare, trebuie să știți de unde provin tocile de bucătar. Deși istoria este puțin neclară cu privire la originea lor definitivă, o poveste îi implică pe bucătarii greci care fug de invadatorii bizantini în jurul anului 146 î.Hr. și se refugiază în mănăstiri, unde pălăriile înalte în stilul călugăresc i-au ajutat să se integreze.
După ce nevoia de deghizare a dispărut, bucătarii au continuat să poarte pălăriile drept o ținută fraternă, scrie Mental Floss.
Mult mai târziu, în anii 1800, toque blanche (toca albă) a fost o priveliște comună în bucătării și a fost legată de credința că albul simbolizează curățenia. Ideea ar fi fost propagată de bucătarul lui Charles Talleyrand, primul prim-ministru francez.
În primele zile ale bucătăriei franceze, numărul de pliuri era menit să reprezinte numărul de rețete pe care un bucătar le-a stăpânit pentru un anumit aliment, cum ar fi oul sau puiul. Dacă boneta bucătarului are 100 de pliuri însemna că acesta este un maestru bucătar.
Această idee se aplica și la înălțimea pălăriei. Cu cât toca era mai înaltă, cu atât un bucătar știa mai multe. Dacă vedeați un bucătar cu o bonetă falnică, puteați fi siguri că probabil era șeful bucătăriei. S-a spus că Marie Antoine Carême, considerată un pionier al bucătăriei franceze în anii 1800, ar fi purtat o tocă cu o înălțime de 46 de centimetri, atât de înaltă încât avea nevoie de un suport de carton.
Tocile nu mai sunt neapărat o ținută standard, dar ele reprezintă totuși devotament pentru meșteșugul gătitului, iar atât pliurile, cât și înălțimea lor vorbesc despre o lungă tradiție de stăpânire a acestei arte. La urma urmei, oricine cunoaște 100 de moduri diferite de a pregăti un ou este cu siguranță un bucătar priceput.
George Frideric Handel, compozitorul preferat al lui Beethoven
Erik Satie, compozitorul sensibil, omul bizar și domnul de catifea
Test de cultură generală. Când au avut loc primele Jocuri Olimpice moderne?