J. Robert Oppenheimer a fost un fizician american, adesea numit „părintele bombei atomice” pentru contribuția adusă în vremea în care a ocupat funcția de director al Laboratorului Los Alamos, parte a Proiectului Manhattan, din statul american New Mexico.
Două bombe atomice aveau să fie aruncate peste Japonia în august 1945, eveniment ce a însemnat moartea a sute de mii de locuitori din două orașe, dar și sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, așa cum și-au justificat unii implicarea în controversatul program.
„Bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki au încheiat cel de-Al Doilea Război Mondial. Nu există îndoială”, avea să spună ani mai târziu general-locotenent Leslie R Groves, fost director al Proiectului Manhattan. „Deși au adus moarte și distrugere la o scară groaznică, [bombele atomice] au evitat pierderi și mai mari – americane, engleze și japoneze”.
Oppenheimer a avut un grad mai mare de responsabilitate în Proiectul Manhattan și era conștient pe deplin de gravitatea deciziei. În timpul unui interviu celebru pentru un documentar intitulat „Decision to Drop the Bomb” (Decizia de a arunca bomba, n.r.), Oppenheimer a spus că, în timp ce privea explozia, și-a amintit un pasaj din Bhagavad Gita (Cântecul divin), un vechi text epic religios sanscrit.
„Am știut că lumea nu va mai fi la fel. Câțiva oameni au râs. Câțiva oameni au plâns. Majoritatea a tăcut. Mi-am amintit un pasaj din scriptura hindusă, Bhagavad Gita. Vișnu încearcă să-l convingă pe Prinț că ar trebui să-și îndeplinească menirea, astfel că, pentru a-l impresiona, se transformă într-unul dintre avatarele sale și spune „acum, eu am devenit Moartea, distrugătorul lumilor”. Cred că toți ne-am gândit astfel într-un fel sau altul”, a declarat Oppenheimer în interviu.
Aparent, fizicianul s-a simțit enorm de vinovat după crearea armelor nucleare, în urmă distrugerii suferite de Hiroshima și Nagasaki, chiar spunându-i președintelui american Harry S. Truman „simt că am mâinile pătate de sânge”, potrivit IFLScience.
Sursa: YouTube
„Dacă bombele atomice vor fi adăugate ca noi arme în arsenalele unei lumi aflate în război, sau în arsenalele unor națiuni care se pregătesc de război, atunci va veni momentul în care omenirea va blestema numele Los Alamos și Hiroshima”, a spus Oppenheimer în 1945. „Oamenii acestei lumi trebuie să se unească sau vor pierde”.
Fizicianul s-a opus în cele din urmă planurilor Guvernului Statelor Unite de a-și extinde arsenalul nuclear cu mai multe bombe cu hidrogen, la doar câțiva ani după război. Dar a fost prea târziu. Răul era deja făcut.
J. Robert Oppenheimer, părintele bombei atomice. „Am devenit Moartea, distrugătorul lumilor”
Ultimele arme chimice declarate de pe Pământ au fost oficial distruse