Descoperirea unor lămpi cu ulei, arme și cranii umane sugerează că peștera Te’omim a fost folosită pentru ceremonii de necromanție în perioada romană târzie.
Peștera Te’omim, cunoscută și sub numele de Mŭghâret Umm et Tûeimîn, este un complex de peșteri în Dealurile Ierusalimului din Israel, la est de Beit Shemesh.
Tradiția orală a atribuit de mult timp apelor de izvor ale peșterii proprietăți magice de vindecare și puteri de fertilitate, datorită unei legende din secolul al XIX-lea, în care o femeie infertilă a băut apele din peșteră și a rămas însărcinată cu gemeni.
Peștera a fost studiată pentru prima dată în 1873, iar studiile mai recente, începând cu 2009, au scos la iveală peste 120 de lămpi cu ulei intacte, care datează din secolele II-IV d.Hr.
Toate lămpile cu ulei au fost depozitate în mod deliberat în crăpături înguste din pereții peșterii și sub mormane de moloz, în timp ce unele dintre crăpături conțineau, de asemenea, grupuri de arme și cranii umane.
Potrivit unui studiu publicat în revista Cambridge Core, depozitele de artefacte au fost folosite pentru ceremoniile de necromanție care au avut loc în peșteră în perioada romană târzie și este posibil ca peștera să fi servit ca oracol local pentru morți (nekyomanteion).
Plasarea unor astfel de descoperiri în cavități era folosită pentru vrăjitorie și magie în peșteri ca posibile portaluri către lumea subterană.
Peștera Te’omim a fost consacrată zeului local Tammuz-Adonis și se pare că tradițiile și ceremoniile practicate acolo erau cele din partea de est a imperiului și din Levant, scrie Heritage Daily.
„Scopul lor era de a prezice viitorul și de a conjura spiritele morților. Deoarece în Peștera Te’omim au fost găsite până acum peste 100 de lămpi de ulei din ceramică, dar numai trei cranii umane, emitem ipoteza că ceremonia cultică primară se concentra pe depunerea de lămpi de ulei pentru forțele chtonice, poate ca parte a ritualurilor desfășurate în peșteră pentru a învia morții și a prezice viitorul”.
O nouă descoperire uimitoare la Sarmizegetusa Regia: Ce au găsit arheologii UBB?
Arheologii au găsit o piesă de joc cu inscripții runice misterioase
Arheologii au descoperit că oamenii din Paleolitic își decorau corpul cu scoici