La festivalul Glastonbury din acest an, cel mai urmărit și mai așteptat artist de pe scenă a fost Sir Elton John. Momentele lui de pe scena din Marea Britanie au fost urmărite și pe rețelele sociale și la televizor de peste 7 milioane de oameni.
Artistul în vârstă de 76 de ani nu a dezamăgit deloc, oferind un spectacol memorabil, în stilul caracteristic.
Fanii care l-au urmărit de-a lungul carierei sale nu au putut să nu remarce, însă, că vocea artistului s-a schimbat odată cu trecerea anilor – și nu din cauza intervenției chirurgicale din 1980 pentru a înlătura polipii de pe corzile vocale.
Nu este o surpriză faptul că înaintarea în vârstă afectează orice parte a organismului, dar aceasta nu este singura explicație pentru modificarea vocii.
Corzile vocale sunt cele care produc sunetul vocii noastre și sunt situate în laringe, o parte a sistemului respirator, ce permite aerului să circule prin gât și până în plămâni. Atunci când aerul trece prin laringe, corzile vocale vibrează și produc sunete. De asemenea, în jur de 17 mușchi se află în laringe, iar aceștia pot modifica poziția și tensiunea din corzile vocale, modificând sunetul produs de om, notează IFLScience.
Și, la fel ca orice altă parte a corpului, și corzile vocale îmbătrânesc, însă modificările sunt dificil de observat pentru ceilalți oameni.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, laringele începe să dobândească și mai mult conținut mineral, ceea ce îl face mai rigid, cu o consistență mai degrabă osoasă decât cartilaginoasă. Modificările reduc din flexibilitatea corzilor vocale și pot începe de la vârsta de 30 de ani în cazul bărbaților. Mușchii ce permit mișcarea corzilor încep și ei să se deterioreze, iar ligamentele și țesutul își pierd din elasticitate. În paralel, trebuie menționat că sunt modificări și la nivel pulmonar: activitatea mușchilor din acea zonă scade și este, astfel, redusă forța aerului expirat prin plămâni, care creează sunetele.
Pe lângă înaintarea în vârstă, vocea poate fi modificată și de stilul de viață – fumatul și consumul de alcool sunt factori care pot dauna corzilor vocale.
Artiștii cunosc aceste aspecte, de aceea încearcă să își protejeze vocea cât pot de mult. De exemplu, cântatul sau cititul cu voce tare oferă corzilor vocale suficient exercițiu pentru a încetini declinul inerent. De asemenea, ajută și hidratarea și limitarea fumatului și a consumului de alcool.
Cercetătorii au manipulat celule stem și au reușit să regenereze părul îmbătrânit
Un ingredient-cheie din băuturile energizante poate încetini îmbătrânirea
Sexul devine tot mai plăcut pe măsură ce îmbătrânim, arată studiile