Ar putea suna ca o poveste populară, însă în cazuri foarte rare, unii oameni se pot naște cu un exces de țesut exterior, fără os, în zona din spate a bazinului și care poate avea o lungime de până la 18 centimetri.
Consemnările oficiale arată că, până în prezent, în jur de 40 de copii s-au născut cu „o coadă” care reprezintă o protuberanță moale, fără cartilaj, ce este ulterior înlăturată chirurgical.
Chiar dacă poate fi înlăturată fără probleme, o astfel de situație naște multă emoție, anxietate și interes. Cazurile merită o atenție sporită din punct de vedere medical și nu au în spate nicio explicație morbidă, potrivit ScienceAlert.
Excesul de țesut, chiar dacă seamănă cu o coadă, nu sunt deloc precum cele pe care le-am văzut la animale, mai ales pentru că nu conțin os, cartilaj sau măduvă; pur și simplu, ea atârnă fără să dețină o funcție clară.
Chiar și în aceste condiții, asta nu înseamnă că este atât de inofensivă pe cât credeau unii oameni de știință. Neînțelegerea cu privire la originea cozii începe cu însuși Charles Darwin, celebrul naturalist britanic (1809 – 1882).
În urmă cu un secol, Darwin considera că astfel de cozi întâlnite la om reprezintă „accidente” în evoluție sau reminiscențe de la strămoșii noștri primatele care aveau și ele coadă.
Medicina și tehnologia au evoluat de atunci, ceea ce a permis ca astfel de cazuri să fie mai bine analizate.
Potrivit specialiștilor, o astfel de coadă extrem de rar întâlnită reprezintă o fuziune incompletă a coloanei vertebrale: disrafism spinal. Concret, atunci când fătul are cinci săptămâni în pântece, dezvoltă o structură asemănătoare cu o coadă, însă se poate spune că este o coloană vertebrală în stare incipientă.
În a opta săptămână, această coadă este, de regulă, absorbită de corpul fătului. Problemele apar dacă acea coadă rămâne în exterior și la naștere – atunci există o malformație congenitală, iar copilul trebuie monitorizat din punct de vedere neurologic pe tot parcursul vieții.
Cum au reușit părinții dintr-un oraș irlandez să le refuze copiilor un smartphone?
O creștere alarmantă de abcese cerebrale a fost observată la copii