Home » Știință » Centrul Pământului este cu doi ani mai tânăr decât suprafața, dar nu a fost mereu așa

Centrul Pământului este cu doi ani mai tânăr decât suprafața, dar nu a fost mereu așa

Publicat: 03.07.2023

Iată un adevăr ce v-ar putea face să păreți nebun dacă i l-ați spune unei persoane la întâmplare de pe stradă: centrul Pământului este cu doi ani și jumătate mai tânăr decât suprafața.

Cu aproximativ 4,6 miliarde de ani în urmă, un nor fierbinte de praf care orbita în jurul Soarelui s-a unit și s-a răcit. Pe măsură ce a făcut acest lucru, elementele mai grele au format centrul Pământului, în timp ce elementele mai ușoare au format mantaua, iar un strat subțire de crustă s-a format la suprafață.

Toate aceste lucruri au avut loc în același timp, cu mențiunea că Pământul a acumulat mai multă materie în anii următori, inclusiv potențial din planeta Theia, care ar fi putut forma Luna și ar fi lăsat structuri misterioase în adâncul Pământului. Și totuși acum centrul este mai tânăr decât părțile exterioare. Cum este posibil?

Centrul Pământului este mai tânăr decât suprafața

O echipă de fizicieni a calculat acest adevăr ciudat în 2016. Echipa, care și-a publicat munca în European Journal of Physics, era știa că, în anii 1960, fizicianul teoretician Richard Feynman a ținut o prelegere în care a afirmat, potrivit transcripției posibil eronate, că centrul planetei noastre este „cu una sau două zile” mai tânăr decât suprafața din cauza efectelor de dilatare a timpului ale gravitației.

Echipa a văzut că această afirmație a tot fost repetată fără a fi verificată, probabil din cauza faptului că cercetătorul era atât de respectat încât rezultatele și calculele lui nu a fost puse la îndoială, notează IFLScience.

„Oamenii de știință trebuie să se bazeze în mare măsură pe validare prin munca altor colegi și se întâmplă să existe o condiție psihologică implicită printre mulți (cercetători) că dacă un coleg celebru a anunțat public un rezultat, înseamnă că acel lucru este adevărat”, a scris echipa în lucrare.

„Pare că s-a întâmplat același lucru în cazul estimării greșite a vârstei relativiste a nucleului Pământului”, scriu cercetătorii.

S-ar fi supărat Feynman că este corectat?

Echipa a făcut propriile calcule, uitându-se la efectele gravitației variabile a Pământului. Conform relativității generale, timpul se mișcă mai lent în câmpuri gravitaționale mai puternice. Având în vedere că obiectele cu masă mai mare au mai multă gravitație, iar miezul greu este format dintr-un aliaj de fier-nichel mult mai dens decât suprafața, timpul se mișcă mai lent în apropierea centrului Pământului.

Conform calculelor echipei, diferența este destul de mică. Nimeni din centrul Pământului nu ar observa că lipsește o mică fracțiune de secundă în fiecare an.

Cu toate acestea, peste 4,6 miliarde de ani, acele fracțiuni de secundă se adună, echipa calculând că centrul Pământului este acum cu aproximativ doi ani și jumătate mai tânăr decât suprafața sa. În comparație, suprafața Soarelui a fost calculată a fi cu aproximativ 40.000 de ani mai bătrână decât centrul său.

Echipa subliniază că Feynman nu s-a sfiit să-și critice propriile calcule, așa că probabil ar fi fost bucuros că este corectat.

„În ciuda acestei mici greșeli numerice, observația lui Feynman că nucleul Pământului este mai tânăr decât suprafața sa este o demonstrație fascinantă a dilatării timpului în relativitate”, au concluzionat ei, „și ca atare este un exemplu foarte ilustrativ pentru utilizarea în clasă”.

Vă recomandăm să citiți și:

Fulgerele de pe Jupiter, mai similare cu cele de pe Pământ decât ne-am fi așteptat

Un geolog a descoperit cea mai veche apă de pe Pământ și chiar a gustat-o

Astronomii au găsit o exoplanetă care și-ar fi înghițit „unul dintre vecini”

Misiunea Apollo 11 de aselenizare a fost reală, însă NASA nu ar fi putut controla o molimă selenară

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase