Joe Rogan, o amenințare a podcasturilor, și antreprenorul miliardar Elon Musk, ambii cu un istoric de promovare a conspirațiilor legate de vaccinuri, au folosit recent platforma Twitter pentru a hărțui în mod public un renumit cercetător în domeniul vaccinurilor, profesorul Peter Hotez de la Baylor College of Medicine, SUA, după ce acesta a criticat emisiunea lui Rogan și a refuzat ulterior să dezbată cu Robert F. Kennedy Jr., cunoscut antivaccinist și candidat la președinția Statelor Unite.
Calvarul a început atunci Hotez a accesat Twitter pentru a distribui un articol scris ca răspuns la decizia lui Rogan de a-l găzdui pe Robert F. Kennedy Jr. în cadrul podcastului său.
Kennedy este o figură notabilă în ce privește campaniile antivaccinare. Afirmațiile sale nebunești și complet demontate variază de la credința că vaccinurile cauzează autism până la insistențe conform cărora chimicalele din apă ar putea cauza disforia de gen la copii.
Este „foarte adevărat și pur și simplu îngrozitor și din toate atacurile online pe care le primesc ca răspuns la acest podcast absurd, este clar că mulți cred, de fapt, în acest nonsens”, a scris Hotez, care a fost invitat în trecut la emisiunea lui Rogan, potrivit Futurism.
Totuși, Rogan s-a simțit în mod clar ofensat de critica lui Hotez, replicând că, dacă cercetătorul crede că ceea ce are de spus Kennedy este „dezinformare”, atunci ar trebui să accepte o invitație la o dezbatere cu Kennedy „fără limită de timp”, în show-ul lui Rogan.
Totuși, cercetătorul are lucruri mai bune de făcut decât să se angajeze în dezbateri despre afirmații ridicole și nefondate din punct de vedere științific, astfel că a respins cererea lui Rogan. Apoi, podcasterul și-a intensificat atacurile.
Din nefericire, la scurt timp, a intervenit și Musk.
„Te-am provocat public pentru că ai citat public și ai fost de acord cu acel articol de rahat de la Vice. Dacă ești cu adevărat serios în legătură cu ceea ce reprezinți, ai acum o oportunitate masivă pentru o dezbatere care va atinge cea mai mare audiență pe care o astfel de discuție a avut-o vreodată. Dacă tu crezi că altcineva este mai calificat, propune acea persoană”, a scris Rogan pe Twitter.
„Se teme de o dezbatere publică, pentru că știe că greșește”, a scris Musk, mai târziu, pe Twitter, reiterându-și poziția, conform căreia el este „în general, pro-vaccin”, dar crede că „lumea a luat-o razna cu prea multă vaccinare împotriva COVID-19. Așa că mulți oameni pe care îi știu au avut efecte secundare serioase în urma vaccinării, inclusiv eu. Nerecunoașterea acestui lucru este o minciună”, a scris Musk pe Twitter.
Totuși, existența efectelor secundare, cunoscute de mult timp de către experți, nu înseamnă că un vaccin administrat este ineficient sau o conspirație dăunătoare.
În cele din urmă, doctorul i-a spus lui Rogan că este „bucuros să vină la [emisiunea lui Rogan] și să aibă o discuție serioasă”.
„Dacă sunteți serios în ceea ce privește abordarea vaccinurilor + faptul că 200.000 de americani nevaccinați au pierit inutil în timpul valurilor îngrozitoare delta/BA.1 COVID (inclusiv 40.000 în statul nostru Texas) pentru că au căzut victime ale dezinformării cu privire la vaccinuri”, a scris omul de știință pe Twitter, „vreau să avem această discuție”.
Impactul acestei dezbateri, totuși, nu a început și nu s-a sfârșit pe Twitter. În zilele care au trecut de la izbucnirea disputei, Hotez a scris că a fost urmărit. Și, din păcate, nu este prima dată când cineva vizat direct de un război cultural condus de Musk a trebuit să se teamă pentru siguranța sa fizică.
„Atacurile care vin din partea antivacciniștilor apar în valuri… de data aceasta, însă, a fost unul dintre cele mai dure”, a declarat Hotez, care este, de asemenea, decanul Școlii Naționale de Medicină Tropicală, pentru MSNBC.
Un nou scandal între Meghan Markle și presa britanică
Tesla pierde clienți din cauza scandalurilor în care este implicat CEO-ul Elon Musk
Cazul extrem de dureros al unui pacient care a intrat într-un aparat RMN cu o jucărie sexuală