Limba bască este una dintre cele mai deosebite limbi încă vorbite în Europa. Separată de milenii de evoluție, nu este legată de nicio altă limbă existentă în lume, fapt ce o face o comoară pentru lingviștii care vor să înțeleagă trecutul.
Cunoscută, de asemenea, drept Euskara, limba vine din Țara Bascilor, o regiune situată la marginea vestică a Munților Pirinei, între granițele Franței și Spaniei.
Vârsta exactă a limbii nu este cunoscută, dar cea mai veche dovadă scrisă vine de la Mâna lui Irulegi, un talisman de bronz, vechi de 2.000 de ani, pe care este gravat un cuvânt basc. Deși limba bască a fost, fără îndoială, folosită cu mult înainte ca acest artefact să fi fost creat, nu a rămas nicio dovadă fizică în acest sens.
Dintr-o populație de 2,2 milioane de locuitori în Țara Bascilor, aproximativ o treime mai vorbește astăzi această limbă. Cu toate acestea, basca este limba maternă doar pentru un număr mic de persoane. Majoritatea oamenilor vorbesc franceza sau spaniola în viața de zi cu zi. Datele sugerează că 44% din vorbitorii de bască din Țara Bascilor cred că e mai ușor să vorbească în spaniolă, iar această tendință continuă să crească.
Cu toate acestea, există încercări active de a promova această limbă pentru a fi salvată de la dispariție, iar asta pentru un motiv foarte bun.
Limba bască este cunoscută ca o „limbă izolată”, ceea ce înseamnă că a apărut dintr-o ramură a arborelui genealogic complet separată de orice altă limbă folosită în prezent pe Pământ. Majoritatea covârșitoare a Europei și o mare parte din Asia folosesc limbi indo-europene. Acestea includ totul, de la engleză și spaniolă la hindusă și rusă, potrivit IFLScience.
Totuși, limba bască a apărut înainte ca limbile indo-europene să fi cucerit o mare parte din Europa și a reușit cumva să supraviețuiască relativ neschimbată. Pentru vorbitorul obișnuit de spaniolă, basca este total neinteligibilă.
O teorie este că supraviețuirea sa se datorează peisajului muntos al regiunii basce, care a făcut dificilă invadarea și influențarea de către puterile externe.
Imperiul Roman a fost o forță semnificativă care a inundat limbile indo-europene de pe continentul european, dar basca a prevalat. Limba a reușit să reziste chiar și în timpul domniei dictatorului Francisco Franco din secolul al XX-lea, care a interzis alte limbi în încercarea de a crea o Spanie puternică și unificată.
Supraviețuirea sa în ultimul secol se datorează oamenilor care au înființat școli secrete de bască, cunoscute sub numele de ikastola, în speranța de a promova limba ca un act de rezistență împotriva regimului brutal al generalului Franco. Până în anii 1970, până la mii de elevi au învățat limba bască prin intermediul acestor instituții secrete.
În ciuda faptului că bascii înfocați se străduiesc să mențină limba pe linia de plutire, un număr tot mai mare de oameni aleg să vorbească spaniola și este rar să auzi această limbă pe stradă. La fel ca multe limbi puțin vorbite, globalizarea îi amenință existența.
Un geolog a descoperit cea mai veche apă de pe Pământ și chiar a gustat-o
Care a fost cea mai longevivă civilizație din istorie?
Morminte din timpul Migrației popoarelor și din Neolitic, găsite lângă Dunăre