Home » Știință » Cazul studentului care a murit la zece ore după ce a mâncat paste vechi de cinci zile

Cazul studentului care a murit la zece ore după ce a mâncat paste vechi de cinci zile

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.06.2023

Într-un caz care a fost evidențiat de dr. Bernard pe canalul său de Youtube, un student a murit la 10 ore după ce a mâncat paste vechi de cinci zile. 

Neidentificat în raporturile de caz, studentul de 20 de ani obișnuia să-și pregătească mesele pentru o săptămână în fiecare duminică, în încercarea de a economisi bani și timp. Studentul fierbea pastele, iar apoi le punea în recipiente, astfel încât să le consume în timpul săptămânii, după ce adăuga sos și le reîncălzea, potrivit doctorului Bernard.

Studentul din Belgia a reîncălzit pastele pe care le-a fiert cu cinci zile în urmă și le-a lăsat în bucătărie, la temperatura camerei, potrivit unui studiu de caz din Journal of Clinical Microbiology. El a atribuit gustul ciudat noului sos de roșii pe care l-a pus în paste, le-a mâncat, iar apoi a ieșit să facă sport.

Tânărul a murit la zece ore după ce a mâncat pastele vechi

La jumătate de oră după ce a mâncat pastele, studentul a experimentat o puternică durere abdominală, greață și durere de cap. După ce s-a întors acasă, tânărul a avut imediat episoade de diaree și a vomitat abundent, însă nu s-a gândit să meargă la spital și a rămas acasă, bând apă și încercând să adoarmă, potrivit IFLScience.

În dimineața următoare, părinții săi au fost îngrijorați pentru că acesta nu a mai ajuns la cursuri. Atunci când au mers să verifice ce face, la ora 11 dimineața, era deja mort.

Analizele făcute asupra corpului său au dezvăluit că acesta a murit la ora 4 dimineața, la aproximativ zece ore după ce a mâncat spaghetele. Corpul său a fost supus autopsiei, în timp ce mostre de paste și de sos au fost trimise la Laboratorul Național de Referință pentru Focare de Toxiinfecție Alimentară (NRLFO).

Bacteria responsabilă de „sindromul orezului prăjit”

Autopsia a dezvăluit necroză hepatică, indicând faptul că ficatul a cedat, precum și posibile semne de pancreatită acută. Mostrele fecale au relevat prezența Bacillus cereus, o bacterie responsabilă de „sindromul orezului prăjit”, o intoxicație alimentară care apare de obicei atunci când orezul prăjit este lăsat la temperatura camerei timp de mai multe ore.

Mostrele prelevate din mâncare și trimise la NRLFO conțineau cantități semnificative de Bacillus cereus, confirmând că pastele au fost într-adevăr cauza morții tânărului.

Intoxicația alimentară cu Bacillus cereus este, în mod surprinzător, destul de comună. În 2003, o familie s-a îmbolnăvit extrem de grav, suferind de intoxicație alimentară asociată cu Bacillus cereus, după ce a mâncat o salată cu paste veche de opt zile, în timpul unui picnic.

Vă mai recomandăm și: 

Cât de mult ne afectează fertilitatea mâncarea pe care o consumăm?

O bacterie acvatică comună ar putea cauza boala Parkinson

Medicii au descoperit că o infecție comună poate cauza cancer

Povestea tragică a băiatului care a adus acasă o capsulă radioactivă fără să știe

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase