Să presupunem că ai putea săpa o gaură adâncă, perfectă, direct spre centrul Pământului. Următoarea presupunere este ca gaura să aibă un perete suficient de puternic încât să nu prăbușească sau topească. Ce s-ar întâmpla dacă ai cădea într-o gaură prin centrul Pământului?
După o cădere de aproximativ 0,15 kilometri, te-ai confrunta o presiune a aerului de aproximativ 20 de atmosfere și ai muri din cauza hiperorexiei. Cu cât cadavrul tău cade mai departe, cu atât mai mult este strivit de presiunea intensă. Reține că această presiune provine de la aerul de deasupra ta care apasă în jos, și nu de la roci, potrivit wtamu.edu.
Să presupunem, din nou, că ești capabil să faci rost de un costum futurist care te poate proteja de orice presiune. Ce s-ar întâmpla dacă ai cădea într-o gaură prin centrul Pământului echipat cu un astfel de costum de protecție?
După ce ai parcurge o distanță de 1,1 kilometri, te-ai confrunta cu o temperatură de 46 de grade Celsius și ai suferi un accident vascular cerebral din cauza căldurii.
Odată ajuns la 2,7 kilometri, corpul tău ar simți o temperatură de 126 de grade Celsius, iar fluidele corpului tău ar începe să fiarbă. Dacă ai ajunge la 200 de kilometri, oasele și resturile de carne ating o temperatură de aproximativ 926 de grade Celsius și sunt complet incinerate. Tot ce-a mai rămas din tine cade apoi mai bine de 6.200 de kilometri (97% din drum) până în centrul Pământului.
Chiar și cu un costum presurizat, nu ajungi prea departe înainte de a fi incinerat din cauza căldurii. Și nu trebuie să atingi pereții tunelului pentru a simți această căldură. Aerul însuși din tunel ajunge la aceste temperaturi de groază!
După o săptămână în care ai continuat să aluneci prin gaură, vei atinge, în sfârșit, centrul exact al Pământului. Forța de gravitație din centrul Pământului este zero, deoarece există cantități egale de materie în toate direcțiile, toate exercitând o atracție gravitațională egală.
De asemenea, aerul din gaură este atât de dens în acest punct încât este ca și cum ai călători prin supă. Cantitatea mică de impuls pe care o ai în acest punct te va face să depășești centrul Pământului și să continui să te deplasezi prin gaură. Dar, odată ce ai trecut de centrul Pământului, „jos” este acum în cealaltă direcție, astfel încât încetinești și inversezi direcția înainte de a ajunge mult dincolo de centru. Cazi continuu înapoi spre centrul pământului, îl depășești sub impulsul propriu și apoi revii din cealaltă direcție. Această mișcare se aseamănă mult cu un yo-yo. Cu un aer atât de dens, în cele din urmă îți pierzi impulsul și te oprești din mișcarea yo-yo în jurul centrului Pământului. Ajungi să rămâi blocat plutind în centrul Pământului.
Cifrele din această explicație sunt estimări aproximative și sunt menite doar să ilustreze ordinele de mărime la care te poți aștepta într-o presupusă astfel de situație.
China a început să sape o gaură de 10.000 de metri adâncime în Pământ. Unde vrea să ajungă?
Cea mai mare falie continentală de pe Pământ se deformează
Un ocean masiv găsit sub scoarța Pământului conține mai multă apă decât oceanele de la suprafață
„Praful magic” care ne-ar putea răci planeta și ar combate schimbările climatice