Home » Cultură » Rita Hayworth, cea mai carismatică actriță a anilor ’40. Și cele mai strălucitoare stele de cinema plâng câteodată

Rita Hayworth, cea mai carismatică actriță a anilor ’40. Și cele mai strălucitoare stele de cinema plâng câteodată

Publicat: 17.06.2023

Rita Hayworth (1918 – 1987) a fost o actriță, dansatoare și producătoare americană, una dintre cele mai mari vedete ale anilor 1940.

Într-o carieră de 37 de ani, Rita Hayworth a apărut în 61 de filme, printre cele mai cunoscute aflându-se Gilda, You Were Never Lovelier, The Strawberry Blonde, Cover Girl și Salome.

A fost numită „Zeița iubirii”, asta datorită frumuseții sale uimitoare, farmecului și carismei pe care le afișa atât pe ecran, cât și în afara acestuia. O actriță adorată, o femeie nefericită.

Sursă de optimism pentru soldații americani

Hayworth și-a început cariera în anii 1930 ca dansatoare și actriță, câștigându-și rapid reputația de sex-simbol datorită senzualității sale înnăscute. Popularitatea lui Hayworth a atins noi culmi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când a devenit o pin-up girl pentru soldații americani, iar imaginea ei a fost folosită pentru a ridica moralul trupelor de peste mări. Performanțele din filme precum Gilda (1946), The Lady from Shanghai (1947), Cover Girl (1944)și Pal Joey (1957) i-au consolidat statutul de icoană a Hollywood-ului și i-au pus în valoare versatilitatea ca interpretă.

Rita Hayworth, pe numele adevărat Margarita Carmen Cansino, s-a născut la 17 octombrie 1918, în Brooklyn, New York, într-o familie de dansatori de origine americano-spaniolă, alăturându-se familiei sale pe scenă la vârsta de opt ani. În 1926 a avut loc prima ei apariție (deși necreditată) într-un film – La Fiesta, iar la vârsta de 16 ani, în 1935, a semnat primul său contract cu studioul de film Fox, în același an debutând în Cruz Diablo (1934), urmat de Dante’s Inferno (1935).

Primul ei rol important în film a fost alături de Cary Grant în Only Angels Have Wings (1939), un film care ar fi trebuit să se numere printre cele 12 titluri americane selectate pentru primul Festival de Film de la Cannes, programat pentru 1 septembrie 1939. Din păcate, războiul avea să întârzie inaugurarea festivalului cu șapte ani.

A ratat Oscarul

A mai fost distribuită în The Lady in Question, Blood and Sand, a fost partenera de dans a lui Fred Astaire în You’ll Never Get Rich (acesta a fost filmul care a emanat căldura și vitalitatea seducătoare care aveau să o facă celebră) și You Were Never Lovelier, și a jucat alături de cel de-al doilea ei soț, Orson Welles, în The Lady From Shanghai. Cu toate că filmele au avut succes, iar ea a strălucit în rolurile în care a fost distribuită, inclusiv în emblematicul film Gilda (1946), Rita Wayworth nu s-a putut bucura de nicio nominalizare la Oscar. Ultimul ei film care ar fi meritat să fie recompensat cu premiul Academiei, Separate Tables, le-a adus statuete actorilor David Niven și Wendy Hiller.

Rita a fost probabil cea mai populară actriță după Betty Grable. Iar calitățile ei de dansatoare erau uimitoare.

„Învăța pașii mai repede decât oricine altcineva pe care am cunoscut”, spunea Fred Astaire. „Îi arătam un număr înainte de prânz, iar imediat după ce se termina pauza, revenea cu pașii deja învățați pe care îi executa perfect”.  Cu toate acestea, contrar așteptărilor, în realitate, Rita era timidă, tăcută și modestă, și imediat după ce-și termina treaba pe platoul de filmare, „revenea pe scaunul ei și stătea acolo fără să comunice, posibil indiciu al traumei care se ascundea în spatele imaginii ei strălucitoare”, își amintea actorul James Cagney. Hayworth nu putea scăpa de trecutul și de problemele ei de-a lungul anilor. „Toată viața ei a fost durere”, spunea actorul Orson Welles, cel de-al doilea soț al Ritei.

Abia atunci când porneau aparatele de filmat și se aprindeau reflectoarele, Rita își activa carisma sexuală explozivă care a făcut din ea un superstar.

Totuși, pentru actriță, fericirea domestică era un obiectiv mai important decât faima, astfel că în 1949 și-a întrerupt cariera pentru a se căsători – din păcate, o căsătorie nefericită aproape de la început – cu playboy-ul Prinț Aly Khan.

După alte câteva filme (greu de uitat), care au urmat divorțului de Khan, în anii 1960, Rita Hayworth și-a încheiat cariera, odată cu The Wrath of God (1972).

Deși Rita Hayworth nu este a fost actriță de mare profunzime, calitățile sale de uimitoare dansatoare și personalitatea ei plină de farmec au transformat-o într-una din marile stele cinematografice ale epocii în care a trăit, mulți considerând-o una dintre cele mai frumoase femei din istoria filmului. Iubea camera de filmat și camera de filmat o iubea la fel de mult.

La 42 de ani, s-a instalat debutul timpuriu al bolii Alzheimer (nediagnosticată până în 1980), boală care a limitat abilitățile Ritei, iar până la moartea ei, survenită la 14 mai 1987, la New York, Rita a fost îngrijită de fiica ei, Yasmin Khan.

„Dintr-o dată am primit un telefon”, își amintea agentul ei, Budd Moss. „La aproximativ o milă mai sus pe drum, pe plajă, era un grup de copii… care zburau niște zmeie frumoase. Și acolo era Rita, stând pe plajă cu acești copii mici, zburând zmeie cu ei”.

Cinci mariaje, iubiri cu prinți, cântăreți și actori, dar nicio poveste de dragoste fericită

În 1937, Hayworth s-a căsătorit cu primul ei soț, Eddie Judson, un fost vânzător de mașini dubios, care avea de două ori vârsta Ritei. „M-am căsătorit cu el din dragoste, dar el s-a căsătorit cu mine pentru că reprezentam o investiție”, declara actrița mai târziu. „Timp de cinci ani m-a tratat ca și cum nu aveam minte sau suflet. Ca și cum nu aveam propria personalitate”. Mai mult, se pare că Judson o încuraja pe Rita să întrețină relații sexuale cu persoane influente din showbiz. Cei doi au divorțat în 1942.

În 1943 s-a căsătorit cu Orson Welles, celebru actor, scriitor și regizor american, cunoscut mai ales din filmul Cetățeanul Kane(1941). Deși Hayworth l-a numit pe Welles „dragostea vieții mele”, mariajul lor s-a încheiat în 1948, după ce Orson s-a implicat într-o relație amoroasă cu actrița Judy Garland. Hayworth și Welles au avut împreună o fiică, Rebecca Welles (1928 – 2017).

Un an mai târziu, în 1949, a urmat cea de-a treia căsătorie a Ritei Hayworth. Cu Prințul Aly Khan, de origine pakistanezo – iraniană, probabil unul dintre cei mai faimoși organizatori de curse de cai. Khan a întâlnit-o pe Hayworth în timp ce aceasta filma în Franța, cei doi căsătorindu-se în 1949, în același an venind pe lume și singurul lor copil, Prințesa Yasmin Aga Khan. Căsătoria s-a încheiat în anul 1953.

Între 1953 și 1955, Hayworth a fost căsătorită cu Dick Haymes, un celebru cântăreț de origine argentiniană, mariajul lor luând sfârșit, se pare, din cauza infidelităților lui Haymes și a problemelor pe care acesta le avea cu alcoolul.

Ultimul mariaj al actriței Rita Hayworth a fost cu producătorul de film și scriitorul James Hill, cei doi fiind căsătoriți din 1958 și până în 1961. Hill, în cartea sa publicată în 1983, „Rita Hayworth: A Memoi”, revela faptul că mariajul lor  – pentru Hill singurul mariaj, pentru Rita cel de-al cincilea și ultimul – s-a destrămat din cauza faptului că pentru că el a forțat-o pe Hayworth să continue să facă filme, într-o perioadă în care actrița dorea ca amândoi să se retragă din agitația de la Hollywood, permițându-i ei să picteze și lui să scrie. După divorț, cei doi au rămas prieteni.

Surse:

https://www.vanityfair.com/hollywood/2020/09/rita-hayworth-biography-trauma

https://www.britannica.com/biography/Rita-Hayworth

https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2001-jan-16-me-12850-story.html

https://www.yours.co.uk/leisure/nostalgia/the-life-and-loves-of-rita-hayworth/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mia Farrow, actrița de la Hollywood cu cei mai mulți copii

George Weisz, tatăl actriței de Oscar Rachel Weisz, inventator de succes

Rachel Weisz, actriță de Oscar, fiică de inventator, soție de „James Bond”

Elvira Popescu, marea actriță care i-a fascinat pe francezi. „Această delicioasă fiică a României”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii