În ciuda faptului că Stonehenge este cel mai cunoscut și sofisticat monument antic din punct de vedere arhitectural, arheologii nu știu nici până astăzi cine l-a construit sau pentru ce era utilizat.
Unele dintre teoriile avansate subliniază fie că ar fi fost un sit funerar, fie un loc al vindecării sau fie un calendar, având în vedere că spațiile dintre pietre sunt aliniate perfect cu solstițiile de vară, respectiv de iarnă.
Chiar în acest context, anii trec și misterul încă este neelucidat.
Ultimele cercetări vin cu noi teorii, iar de data asta se referă la proprietățile acustice ale monumentului Stonehenge. Rezultatele oamenilor de știință indică faptul că cercul format din pietre ar fi putut reprezenta locul pentru unele ceremonii exclusiviste.
„Cunoaștem faptul că acustica unor locuri influențează modul în care le folosim, așa că înțelegerea sunetului unui sit preistoric reprezintă o parte importantă a activității arheologice”, a explicat Trevor Cox, profesor și cercetător la Universitatea Salford din Manchester.
Cercetările profesorului Trevor Cox aduc noi piste în această situație, ieșind la iveală un detaliu fascinant: Stonehenge ar fi reprezentat o cameră acustică uriașă, care amplifica sunetele în interiorul cercului, dar se comporta ca un scut ce bloca sunetele din exterior. Aceste descoperiri au convins cercetătorii să reflecteze dacă monumentul era, de fapt, locul pentru ritualuri deschise doar unui grup restrâns și de elită, notează BBC.
Profesorul Trevor Cox a creat o replică la scară 1:12, pentru a testa acustica, ajutat fiind de o încăpere din universitate. Testele au arătat că în interiorul cercului, oamenii ar fi auzit foarte bine sunetele, în vreme ce cei din afara acestuia ar fi fost excluși.
„Am descoperit că este vorba despre o tehnică în acustică ce nu fusese aplicată până acum siturilor preistorice. Sunt primul care a realizat un model la scară al monumentului Stonehenge sau al oricărui alt monument preistoric”, a spus profesorul Cox.
Rezultatele cercetării se aliniază celor care susțin că Stonehenge ar fi fost folosit pentru ritualuri rezervate doar unor grupuri selecte de oameni.
Cea mai veche bucată de lemn sculptată din Marea Britanie datează dinainte de Stonehenge
A fost Stonehenge un calendar preistoric? Un studiu susține că nu
Pietrele francezilor de la Carnac sunt mai vechi, mai mari și mai ciudate decât Stonehenge
Unelte de lucrat aurul, vechi de 4.000 de ani, identificate lângă Stonehenge