David Rockefeller (1915 – 2017) a fost unul dintre cei mai cunoscuți bancheri și investitori americani, președinte și director executiv al Chase Manhattan Corporation , din 1969 și până în 1981 și, până în 1980, cel mai mare acționar individual al băncii, deținând 1,7% din acțiunile acesteia.
A fost cel mai în vârstă membru în viață al celei de-a treia generații a familiei Rockefeller (a trăit 101 ani) și patriarhul familiei din 2004 până la moartea sa în 2017.
De asemenea, David Rockefeller a fost nepotul primului miliardar american, John Davison Rockefeller Sr (1839 – 1937), magnat al petrolului și filantrop, considerat cel mai bogat american din toate timpurile și cea mai bogată persoană din istoria modernă.
Un holding american care a fuzionat cu J.P. Morgan & Co. în 2000 pentru a forma J.P. Morgan Chase & Co, în prezent o companie multinațională americană specializată în servicii financiare asigurate persoanelor fizice, întreprinderilor și instituțiilor din întreaga lume, cu sediul central la New York și înregistrată în Delaware.
Este cea mai mare bancă din Statele Unite și cea mai mare bancă din lume după capitalizarea de piață.
David Rockefeller avea 101 ani când a murit (la 20 martie 2017, în New York), ceea ce îl face cel mai în vârstă miliardar din clasamentul celor mai bogați oameni din lume în anul 2017. Tot atunci, Forbes a estimat averea lui Rockefeller la 3,2 miliarde de dolari, plasându-l astfel pe locul al 603-lea în topul miliardarilor lumii.
„Banii pot contribui foarte mult la capacitatea cuiva de a duce o viață constructivă, nu doar plăcută pentru sine, ci, sperăm, benefică pentru ceilalți.” – David Rockefeller
David Rockefeller s-a născut în 1915 la New York, fiind cel mai mic dintre cei șase copii ai lui John D. Rockefeller Jr. moștenitorul averii Standard Oil. A urmat cursurile Universității Harvard, unde a obținut o diplomă de licență în economie, iar mai târziu a studiat la London School of Economics.
După terminarea studiilor, Rockefeller s-a alăturat Chase National Bank, care în cele din urmă avea să devină cunoscută sub numele de JPMorgan Chase. A urcat rapid în ierarhie și a devenit directorul general al băncii în 1969, funcție pe care a deținut-o până la pensionare, în 1981. În perioada în care a lucrat acolo, a transformat Chase într-una dintre cele mai mari bănci din lume, cu active în valoare totală de peste 120 de miliarde de dolari.
Moștenitor al averii familiei Rockefeller, David Rockefeller a servit în Africa de Nord și în Franța în cadrul serviciilor de informații militare în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
După încheierea războiului, Rockefeller și-a început cariera istorică în domeniul financiar și s-a alăturat Chase National Bank, unde a ocupat mai multe funcții – președinte, vicepreședinte senior, director general, în timpul celor 35 de ani de activitate în cadrul companiei. La Chase s-a extins la nivel mondial mărind numărul sucursalelor străine de la 11 la 73 în anii ’60. Una dintre principalele sale filozofii era că asistența acordată economiilor străine va crea clienți pentru produsele americane – în acest scop, Chase a devenit prima bancă occidentală care a deschis birouri la Moscova și Beijing.
Datorită experienței sale internaționale, Rockefeller a fost, de asemenea, un confident al mai multor personalități mondiale, printre care Deng Xiaoping, Nelson Mandela, Henry Kissinger și șahul Iranului. Cu toate acestea, a fost criticat pentru călătoriile sale timpurii în Africa de Sud, unde a organizat întâlniri clandestine cu mai mulți lideri de culoare, dar și pentru faptul că în 1979 l-a ajutat pe șahul Iranului, destituit și bolnav în fază terminală, să vină la New York pentru tratament medical – o acțiune care a dus la criza ostaticilor de la ambasada SUA din Teheran, care a durat 14 luni.
David Rockefeller a fost una dintre cele mai influente figuri din lumea finanțelor și a filantropiei, iar ca urmaș al uneia dintre cele mai proeminente familii americane, a jucat un rol semnificativ în modelarea cursului capitalismului american, a politicii externe și a relațiilor internaționale.
A donat peste 150 de milioane de dolari Muzeului de Artă Modernă din New York, pe care l-a co-fondat mama sa, Abby, emblematică patroană a artelor, muzeu care sprijină o serie de cauze sociale și de mediu. În calitate de președinte al New York City Partnership, David Rockefeller a încurajat inovația în școlile publice și dezvoltarea a mii de apartamente pentru familiile cu venituri mici și din clasa de mijloc.
(New York City Partnership este o organizație nonprofit formată dintr-un grup select de aproape trei sute de directori executivi (parteneri) din cele mai importante firme corporative, de investiții și antreprenoriale din New York City. Organizația a fost fondată de David Rockefeller în 1979, cu scopul de a colabora îndeaproape cu guvernul, sindicatele și sectorul non-profit pentru a îmbunătăți economia și a menține poziția New York-ului la standarde înalte la nivel global în ceea ce privește comerțul, cultura și inovațiile)
Rockefeller a fost un apărător convins al capitalismului american și credea că piața liberă este cea mai bună cale de a promova creșterea economică și prosperitatea. A fost o figură cheie în dezvoltarea sistemului financiar global și a jucat un rol important în extinderea afacerilor americane peste hotare.
A fost membru al Consiliului pentru Relații Externe și a președintele acestuia din 1970 până în 1985. A fost un susținător puternic al implicării SUA în războiul din Vietnam și a sprijinit eforturile americane de a limita comunismul în alte părți ale lumii.
Surse:
https://www.britannica.com/biography/David-Rockefeller
John D. Rockefeller, primul om din istorie care a făcut un miliard de dolari
Familia Rockefeller a donat 200 de milioane de dolari Muzeului de artă modernă din New York