Oamenii de știință de la Universitatea Radboud, Țările de Jos au dezvoltat molecule sintetice care se aseamănă cu moleculele organice reale.
O colaborare între cercetători, condusă de Alex Khajetoorians și Daniel Wegner, poate acum să simuleze comportamentul moleculelor reale folosind molecule artificiale.
În acest fel, ei pot modifica proprietățile moleculelor în feluri în care în mod normal sunt dificile sau nerealiste și pot înțelege mult mai bine cum se schimbă moleculele.
„Acum câțiva ani am avut această idee nebunească de a construi un simulator cuantic. Am vrut să creăm molecule artificiale care să semene cu moleculele reale. Așa că am dezvoltat un sistem în care putem prinde electroni. Electronii înconjoară o moleculă ca un nor, iar noi am folosit acei electroni prinși pentru a construi o moleculă artificială. Rezultatele au fost uimitoare. Asemănarea dintre ce am construit și moleculele reale a fost uluitoare”, a explicat Emil Sierda, care s-a ocupat de efectuarea experimentelor la Universitatea Radboud.
„Fabricarea moleculelor este destul de dificilă. Ceea ce este adesea mai greu, este să înțelegem cum reacționează anumite molecule, de exemplu, cum se schimbă atunci când sunt răsucite sau alterate. Modul în care moleculele se schimbă și reacționează reprezintă baza chimiei și conduce la reacții chimice, cum ar fi formarea apei din hidrogen și oxigen”, a explicat Alex Khajetoorians, șeful departamentului de microscopie (SPM) de la Institutul pentru molecule și materiale al Universității Radboud.
„Am vrut să simulăm moleculele, astfel încât să putem avea setul de instrumente suprem pentru a le îndoi și a le regla în moduri care sunt aproape imposibile cu moleculele reale. În acest fel, putem spune ceva despre moleculele reale, fără a le crea sau fără a fi nevoiți să ne confruntăm cu provocările pe care acestea le prezintă, cum ar fi forma lor în continuă schimbare”.
Folosind acest simulator, cercetătorii au creat o versiune artificială a uneia dintre moleculele organice de bază în chimie: benzenul.
Benzenul este componenta de bază pentru o mare cantitate de substanțe chimice, cum ar fi stirenul, care este utilizat pentru a produce polistiren.
„Prin crearea benzenului, am simulat o moleculă organică de manual și am construit o moleculă care este alcătuită din elemente care nu sunt organice”, a spus Khajetoorians, potrivit EurekAlert.
Mai presus de asta: moleculele sunt de 10 ori mai mari decât omologii lor reali, fapt ce le face mai ușor de folosit.
Telescopul Webb a detectat cele mai îndepărtate molecule organice complexe din Univers
Moleculele precursoare vieții au fost descoperite în Norul Perseus
Microscopul inspirat de Telescopul James Webb vede moleculele în 6D
Un meteorit de pe Marte conține molecule organice, însă acestea nu sunt dovezi ale vieții