Nu este o surpriză faptul că „ocupația” preferată a milioane de oameni din întreaga lume este statul în pat, fără niciun alt scop decât să treacă timpul și ei să se simtă mai bine.
Se pare că „activitatea” a devenit un trend pe rețelele sociale, în special pe TikTok, acolo unde a primit și un nume: „bed rotting”, care ar putea fi interpretat drept „putrezirea în pat”.
Practic, prin „bed rotting”, lăsăm așternutul să ne „înghită”, în vreme ce noi așteptăm să treacă ziua.
Mișcarea promovată în mediul virtual poate părea paradoxală, având în vedere că există, în prezent, un număr mare de aplicații pentru telefoanele mobile care să ne ajute să fim mai productivi prin organizare, recomandare de rutine sau prin diferite sfaturi. Se pare că, totuși, lenevitul în pat se aliniază celorlalte concepte pe care generația Z le preferă pentru a „trăi bine” (soft living – în eng.), cum ar fi „act your wage” (munca la un nivel cât mai redus, conform salariului) sau quiet quitting (încercarea de a munci cât mai puțin).
„Bed rotting” a devenit, astfel, asociat cu îngrijirea personală, pe măsură ce utilizatorii de TikTok militau să aplice conceptul pentru a se bucura mai mult de ceea ce le place. Mulți dintre cei care preferă să rămână ore-n șir în pat (sau chiar întreaga zi) nu au ezitat să se filmeze în timp ce își aplică produse de îngrijire personală scumpe, înainte să se scufunde în așternuturi.
Chiar dacă pare foarte tentant conceptul, specialiștii avertizează că pot exista pericole pentru sănătatea mintală.
„În vreme ce mulți dintre noi se bucură de o zi de lenevire, această nouă tendință pare a se transforma într-o popularizare a unui model de comportament care poate deveni dăunător. (…) Atunci când petrecem zile întregi în pat și desfășurăm activități destul de pasive, ne limităm oportunitățile de a identifica noi scopuri în viața noastră”, a avertizat psihologul Katrina Ostmeyer, potrivit sleepopolis.
În general, statul în pat și somnul excesiv reprezintă semne ale depresiei și ale tulburării de dispoziție. Psihologul Ostmeyer atrage atenția că, atunci când petrecem multe ore din zi sub pătură, putem scăpa indicii ale unor tulburări mentale, iar somnul excesiv ar putea reprezenta o cauză, dar și un efect.
Motivul pentru care tot mai mulți tineri din Regatul Unit nu au un loc de muncă
Secretul pentru întinerire este chiar sub nasul nostru. Ce arată un nou studiu?
O țară va ajuta tinerii să treacă peste despărțiri
Transplantarea unei gene comune la centenari ar putea „întineri” inima