Ce-ar fi fost Viggo Mortensen fără Aragorn din The Lord of the Rings sau Aragorn fără Mortensen? Viggo, probabil ar fi avut nevoie de un alt film demn de nivelul producției de Oscar în regia lui Peter Jackson, iar Aragorn fără Viggo ar fi existat în continuare cu actorul Stuart Townsend interpretându-l pe frumosul și curajosul Aragorn.
Premiile Oscar pentru Cel mai bun film, pentru Cele mai bune efecte speciale, pentru Cel mai bun machiaj, pentru Cea mai bună coloană sonoră au fost primite de Stăpânul Inelelor – Frăția inelelor, în 2002.
Iar pentru actorul Viggo Mortensen (născut la 20 octombrie 1958, în New York), dintr-un tată danez și o mamă americancă, Aragorn a fost rolul care i-a schimbat viața, iar interpretarea sa credibilă a dat cumva senzația că personajul ar fi fost creat pentru el, deși Viggo nu a fost prima opțiune atunci când a avut loc castingul pentru acest erou din Stăpânul Inelelor – Frăția Inelelor, Mortensen alăturându-se producției când filmările deja începuseră.
Aragorn ar fi trebuit să fie jucat de actorul irlandez Stuart Townsend (acum 50 de ani, 27 – la momentul filmărilor), acesta acceptând oferta după ce alți actori au refuzat rolul (Daniel Day-Lewis, Nicolas Cage și Russel Crowe).
Lewis a zburat până în Noua Zeelandă, unde aveau loc filmările, pentru a da testul decisiv legat de participarea sa în film. Iar acel test a fost prima și ultima dată când actorul irlandez l-a jucat pe Aragorn, și asta pentru că a fost concediat cu zi înaintea începerii producției, conducerea considerând că Townsend este mult prea tânăr pentru a-l interpreta pe Aragorn, fiind înlocuit cu Mortensen (la sugestia producătorului executiv Mark Ordesky), atunci în vârstă de 42 de ani. O schimbare riscantă, deoarece venea pe ultima sută de metri, dar și după câteva refuzuri ale altor actori de a jucat acest rol. Totuși, alegerea s-a dovedit a fi câștigătoare.
„Nu există nicio scuză pentru a fi plictisit. Trist, da. Supărat, da. Deprimat, da. Nebun, da. Dar nu există nicio scuză pentru plictiseală. Niciodată.” – Viggo Mortensen
Așadar, convins de fiul său, un mare fan al cărții, să accepte oferta, Mortensen a plecat în Noua Zeelandă cu un exemplar al cărții pe care l-a citit în avion și după ce făcuse, rapid, un curs de scrimă. Ajuns pe platoul de filmare, a trecut direct la scena atacului epic al creaturilor Ringwraiths asupra hobiților, pe Weathertop.
Iar Viggo a intrat atât de bine și de profund în pielea personajului său, încât atunci când regizorul Peter Jackson i s-a adresat timp de aproape o oră cu „Aragorn”, Mortensen nici măcar nu a realizat, reacționând de fiecare dată când a fost astfel strigat.
Viggo Peter Mortensen Jr. R (așa cum îi este numele complet) este o personalitate complexă, implicările sale în aria artei fiind extrem de diverse. Mortensen este actor, scriitor, regizor, producător, muzician și artist multimedia. Născut și crescut la New York, Viggo Mortensen a petrecut primii ani de viață în Argentina și Venezuela, unde tatăl său administra ferme de pui. Avea 11 ani când părinții au divorțat, imediat după separare, mama lui Viggo mutându-se cu el și ceilalți doi frați ai lui înapoi în statul natal, New York.
După terminarea facultății (în cadrul Universității St. Lawrence din Canton, New York), Viggo s-a stabilit în Danemarca, unde nu doar că s-a apucat de scris poezii, dar a experimentat și câteva joburi diferite, de la muncitor în docuri la vânzător de flori.
A revenit la New York în 1982, sperând la o carieră de scriitor. Dar nu a fost să fie. A lucrat, în schimb, pentru o perioadă scurtă de timp, ca ospătar și barman, în paralel luând și cursuri de actorie. A jucat în piese de teatru și filme (și-a făcut debutul în film cu un rol mic în Witness, 1985), producții care nu au reușit să-i contureze un nume de top printre actorii de la Hollywood, dar au constituit o experiență benefică pentru cariera sa.
În 1987 a jucat în Salvation, o comedie slăbuț cotată pe IMDb, în același an căsătorindu-se cu partenera sa din film, Exene Cervenka, cuplul având împreună un fiu, Henry Mortensen (acum în vârstă de 35 de ani). Viggo și Exene au divorțat 11 ani mai târziu.
În 1999, Viggo a primit un telefon prin care i s-a propus un rol într-un film despre care nu știa nimic: Stăpânul inelelor, prima reacție fiind de a refuza oferta și asta pentru că filmările l-ar fi ținut departe de fiul său o perioadă destul de îndelungată de timp. Dar Henry, copilul, un mare fan al cărților, și în special al romanului Lord of the Rings, l-a convins că filmul este un proiect la care nu ar trebui să renunțe, astfel că Viggo a acceptat rolul și a început imediat filmările. În final, succesul producției americane cu patru premii Oscar câștigate a făcut și din Viggo Mortensen un nume cunoscut, o consecință puțin incomodă pentru Viggo, un tip cu un simț ridicat al protejării vieții private și un bărbat destul de retras.
Totuși, alte câteva titluri de filme în care a jucat Viggo Mortensen și care merită menționate sunt și The Portrait of a Lady (1996), The Indian Runner (1991), Carlito’s Way (1993), G. Ridley Scott. I. Jane (1997), Crimson Tide (1995), A Perfect Murder (1998), My Brother’s Gun (1997), A Walk on the Moon (1999) și Green Book (2018).
Viggo Mortensen vorbește fluent engleza, spaniola, daneza și franceza, dar cunoaște și suedeza, norvegiana, italiana, catalana și limba arabă.
A jucat în 5 filme care au fost nominalizate la Oscar – Witness (1985), The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001), The Lord of the Rings: The Two Towers (2002), The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) și Green Book (2018), ultimele două producții ieșind câștigătoare la categoria nominalizată – și anume, cea mai bună imagine.
În 2019 a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun actor într-un rol principal, pentru prestația din Green Book (2018), dar a pierdut în fața lui Rami Malek cu rolul său din Bohemian Rhapsody (2018).
Mortensen este, de asemenea, un poet, fotograf și pictor desăvârșit.
Surse:
https://www.imdb.com/name/nm0001557/bio?ref_=nm_ov_bio_sm
https://www.britannica.com/biography/Viggo-Mortensen
https://wegotthiscovered.com/movies/who-was-originally-cast-as-aragorn-in-lord-of-the-rings/
Test de cultură generală. Unde a fost filmată trilogia „Stăpânul Inelelor” a lui Peter Jackson?
„Stăpânul Inelelor”, fantastica trilogie care nu dezamăgește niciodată
Cine a fost J.R.R. Tolkien, creatorul operelor de fantezie Hobbitul și Stăpânul Inelelor
Italianul care trăieşte ca un hobbit, lăudat de actorii din „Stăpânul Inelelor”