Cele mai vechi dovezi ale consumului de vin din America ar fi fost găsite în resturile de ceramică din secolul al XV-lea. Descoperite pe o mică insulă din Caraibe, cioburile spun, de asemenea, o poveste despre schimbarea tradițiilor culinare din zonă, în urma colonialismului spaniol.
Cercetătorii au găsit pe insula Isla de Mona 40 de fragmente de ceramică, pe care le-au studiat folosind metode de analiză moleculară pentru ceramica din secolul al XV-lea din regiunea Puerto Rico.
Studiul a fost publicat în revista Archaeological and Antrophological Sciences.
Printre aceste fragmente se aflau cele de la un vas de măsline spaniol datat între anii 1490-1520 d.Hr. – aproximativ în perioada în care Cristofor Columb a observat insula pentru prima dată – și care conținea reziduuri de vin. Astfel de borcane erau folosite în Europa la acea vreme pentru depozitarea de alimente și băuturi lichide, potrivit IFL Science.
Resturile borcanului reprezintă cea mai veche dovadă moleculară de vin din Americi de până acum. Autorii au declarat că au motive întemeiate să creadă că vinul importat a fost consumat pe insulă: borcanul a fost descoperit în interiorul unei peșteri, în apropierea unui clopot care ar fi putut fi folosit în ritualuri religioase.
„Fie că a fost consumat de europeni sau de membrii populației indigene, aceasta este o dovadă directă a importului și consumului de vin european pe o insulă mică din Caraibe, la scurt timp după sosirea coloniștilor spanioli”, au scris autorii în lucrarea lor.
Analiza a arătat și o perspectivă asupra practicilor culinare de pe insulă. În ciuda faptului că au fost găsite numeroase oase de pește împrăștiate pe șantierul unde au fost efectuate săpături, nu au fost găsite niciun fel de urme de reziduuri animale în cioburile rămase de la vasele de gătit.
În Europa erau preferate tocănițele, de aceea resturile de carne se găsesc adesea în vasele de gătit descoperite pe continent. Pe Isla de Mona, însă, este posibil ca indigenii Taino să fi ales prăjirea la spiță, la groapă sau pentru utilizarea unui „barbacoa”, adică un grătar mare din lemn, pentru a găti peștele. Legumele erau gătite în vase de ceramică.
„Se pare că obiceiurile alimentare au fost menținute chiar și după ce a sosit pe insulă un aflux de colonialiști europeni cu ceramica lor smălțuită și borcanele lor de măsline”, a scris echipa.
Două lumi culinare s-au ciocnit în Caraibe pe insulă în urmă cu peste 500 de ani, impulsionate de primele impuneri coloniale spaniole, potrivit autorilor studiului.
„Tradițiile culinare puternice ale poporului Taino au rezistat în ciuda colonialismului spaniol și au influențat mâncarea din întreaga lume. Acest lucru continuă și astăzi. Sunt foarte încântată că această cercetare pune în lumină patrimoniul cultural al acestei comunități”, a declarat autorul principal, dr. Lisa Briggs.
Arheologii au găsit o cramă romană antică de o opulență fără egal
Trei tabere romane din secolul al II-lea, descoperite cu ajutorul Google Earth
Dieta africană antică, dezvăluită de urmele chimice din vasele de ceramică
Tradițiile culinare din Neolitic au fost descoperite. Ce mâncau oamenii?