Numărul minorelor obligate să se căsătorească cunoaște o ușoară scădere, însă Organizația Națiunilor Unite (ONU) avertizează că, în continuare, 12 milioane de fete devin soții în fiecare an.
Căsătoriile între minori înregistrează un ușor declin la nivel mondial, dar ritmul este unul prea lent pentru a spera că această practică va înceta în secolul XXI, subliniază reprezentanții UNICEF (agenție parte a ONU).
„Vestea bună este aceea că a scăzut numărul căsătoriilor între minori în întreaga lume. În ultimii 10 ani, procentul lor a scăzut de la 23% la 19%. Totuși, ritmul nu este unul suficient de rapid pentru a atinge țelul – acela de a elimina în totalitate fenomenul până în anul 2030. În continuare, sunt mai mult de 12 milioane de fete sub 18 ani care se căsătoresc anual. Așa că, în cazul în care lucrurile nu se schimbă, vom avea nevoie de încă 300 de ani pentru a elimina în totalitate astfel de căsătorii”, a spus Claudia Cappa, autorul cercetării UNICEF, citată de The Guardian.
Cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în sudul Asiei – de altfel, în această regiune au loc peste 45% din totalul căsătoriilor înregistrate la nivel mondial.
Pe de altă parte, în Africa sub-Sahariană, una din trei fete devin soții înainte de a împlini 18 ani.
Organizația Națiunilor Unite estimează că 640 de milioane de fete și de femei, care astăzi sunt în viață, au devenit soții înainte de a împlini vârsta de 18 ani.
„Căsătoriile între minori au diferite cauze și diferă în funcție de țară, dar sunt mulți numitori comuni care au legătură cu sărăcia și cu șansele limitate ale fetelor. Inegalitatea de gen, stereotipurile, legislația lacunară și teama de o sarcină în afara căsniciei contribuie, de asemenea, la un astfel de rezultat”, a mai explicat specialistul.
În paralel, specialiștii ONU mai subliniază că schimbările climatice, crizele sanitare, conflictele armate și dezastrele naturale ar putea crește numărul căsătoriilor între minori, deoarece familiile consideră că aceasta ar putea fi soluția pentru a proteja, din punct de vedere financiar, fetele.
Agricultura intensivă, cea mai mare cauză pentru declinul păsărilor în Europa
Un nou medicament pentru Alzheimer ar putea încetini declinul cognitiv cu 35%
Cercetătorii au demonstrat, în premieră, că apneea provoacă declin cognitiv
Pământul rămâne fără oameni? Un economist spune că declinul populației a început deja