Erupțiile vulcanice generează bule de plasmă ecuatorială, perturbând semnalele sateliților, potrivit unui studiu care utilizează observații ionosferice.
O echipă internațională de oameni de știință a descoperit că undele de presiune ale aerului produse de erupțiile vulcanice pot face ca ionosfera să formeze bule de plasmă ecuatorială (EPB), care pot perturba semnalele sateliților.
Studiul lor a folosit date ionosferice din satelit și de la sol, iar rezultatele au fost publicate în revista Scientific Reports.
Neregularitățile localizate cunoscute sub denumirea de EPB pot fi produse ca urmare a perturbărilor din ionosferă, cum ar fi mișcarea plasmei, câmpurile electrice și vânturile. Aceste bule de plasmă pot determina întârzierea semnalelor radio și pot afecta acuratețea GPS-ului. S-a presupus pentru mult timp că activitatea vulcanică afectează gradienții de densitate din ionosferă, care sunt deosebit de sensibili la undele de aer din apropierea ecuatorului.
O echipă internațională condusă de profesorul Atsuki Shinbori și profesorul Yoshizumi Miyoshi, de la Institutul de Cercetare a Mediului Spațiu-Pământ (ISEE), Universitatea Nagoya, în colaborare cu NICT, Universitatea de Electro-Comunicații, Universitatea Tohoku, Universitatea Kanazawa, Universitatea Kyoto , și ISAS, a avut ocazia perfectă de a testa această teorie în timpul erupției vulcanului Tonga.
Ei și-au confirmat ipoteza folosind satelitul Himawari-8 pentru a urmări sosirile undelor de presiune a aerului, satelitul Arase pentru a urmări EPB-urile și măsurători ionosferice de la sol pentru a urmări mobilitatea ionosferică.
O constatare uluitoare a fost făcută de echipa de studiu: undele de presiune atmosferică conectate la formarea bulelor de plasmă au fost înregistrate cu câteva minute până la ore înainte de oscilațiile ionosferice. Acest lucru ridică întrebări despre modelul de cuplare a geosferei și atmosferei și indică necesitatea unor schimbări, scrie Interesting Engineering.
„Noua noastră descoperire este că perturbările ionosferice sunt observate cu câteva minute până la ore înainte de sosirea inițială a undelor de șoc declanșate de erupția vulcanică Tonga”, a spus Shinbori.
„Acest lucru sugerează că propagarea undelor atmosferice rapide în ionosferă a declanșat perturbările ionosferice înainte de sosirea inițială a undelor de șoc. Prin urmare, modelul trebuie revizuit pentru a lua în considerare aceste unde atmosferice rapide din ionosferă”, spune cercetătorul.
Acest studiu are implicații care depășesc limitele științei. Studiul subliniază cât de crucial este ca modelele de prognoză meteo spațială să țină cont de observațiile perturbărilor ionosferice provocate de cutremure, erupții vulcanice și alte evenimente. Aceste perturbări pot cauza funcționarea defectuoasă a sistemelor de transmisie și comunicații prin satelit, subliniind necesitatea unor măsuri mai bune de prevenire a dezastrelor.
Un satelit „tricotat” va fi lansat pe orbită pentru a observa Pământul
Astronomii au aflat cum vânturile spațiale influențează evoluția galaxiilor
O navă spațială experimentală chineză s-a întors pe Pământ după 276 de zile petrecute pe orbită
O gaură neagră „devoratoare” de stele, descoperită de astronomi, este cea mai apropiată de Pământ