La începutul lunii, o furtună geomagnetică a lovit Pământul. Mai recent, câmpul magnetic al planetei a fost lovit în data de 19 mai și a avut loc o furtună geomagnetică de clasă G2. Drept rezultat, locuitorii din mai multe zone din America din Nord au putut vedea aurore.
Acum, noi explozii solare provoacă îngrijorare. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA a transmis că o erupție solară puternică urmează să lovească Pământul. NOAA folosește instrumentul Geostationary Operational Environmental Satellite-16 (GOES-16) pentru a monitoriza situația.
Jurnaliștii de la SpaceWeather.com au informat că „noua pată solară AR3311 produce explozii solare puternice de clasă M”. Au avut loc cinci erupții până acum și una aproape că a ajuns de categoria X.
Mai mult, fiecare dintre erupțiile solare a cauzat întreruperi pentru sistemele radio cu unde scurte, o pierdere semnificativă mai ales pentru semnalul sub 20 megahertzi.
NOAA a mai transmis că au fost observate și întreruperi radio care au ajuns la nivelul R2 în ultimele zile. Una dintre cele mai mari pene radio a fost înregistrată în data de 20 mai, ora 15:35 (ora României).
Totodată, furtuni de radiații solare s-ar putea produce între 21 și 23 mai, arată și EarthSky.org.
Tocmai de aceea, sunt așteptate pene radio R1-R2 (minor, respectiv moderat), cu posibilitatea producerii unor pene radio de tipul R3 (puternic), din cauza potențialului de explozie din regiunea solară 3311.
De asemenea, o furtună geomagnetică de clasă G1 este așteptată în ziua de marți, 23 mai.
Satelitul GOES-16 este operat de NASA și NOAA. Instrumentul ajută la imagistica solară și măsurătorile spațiale. GOES-16 a permis numeroase măsurători atmosferice și imagini cu emisfera vestică a Pământului, precum și monitorizarea vremii spațiale.
Astfel, cercetătorii au obținut date atmosferice, hidrologice, oceanice, climatice, solare și spațiale care s-au dovedit cruciale.
Un obiect cosmic de 10 milioane de ori mai luminos decât Soarele sfidează legile fizicii
Ceva ciudat se întâmplă în atmosfera Soarelui, arată observațiile făcute de Solar Orbiter
Imagini dramatice arată o tornadă uriașă pe suprafața Soarelui