Subiectul impactului schimbărilor climatice, la fel ca încălzirea globală, naște discuții aprigi în societate, în special în mediul virtual, unde părerile sunt împărțite cu privire la existența unui pericol real.
De altfel, chiar și fostul președinte al Statelor Unite ale Americii Donald Trump intervine oricând are ocazia, pentru a susține că fiecare aer rece anulează noțiunea de încălzire globală.
Se pare că există o explicație potrivit căreia mulți oameni sunt înclinați să creadă cu ușurință astfel de teorii.
O examinare sumară a argumentelor celor care neagă încălzirea globală relevă aceeași eroare făcută de multe ori: este vorba despre o eroare cognitivă cunoscută sub numele de „gândire în alb și negru” sau gândire dihotomică. Oamenii sunt, de regulă, înclinați către un astfel de raționament în multe situații din viață, pentru că vine cu un beneficiu: simplifică lumea, scrie IFL Science.
Prin urmare, negaționiștii au simplificat teoriile științifice prin împărțirea lor în două categorii: fie sunt 100% de acord fie nu există deloc consens. Dacă nu este una, este cealaltă.
Un raport lansat în anul 2021 a subliniat, în urma analizării a mii de lucrări pe marginea temei modificărilor climatice, că arderea combustibililor fosili produce încălzirea globală. De altfel, 99% dintre studiile efectuate susțin aceeași teorie. Se pare că nu a fost suficient pentru sceptici. Dacă ei găsesc, în orice colț al lumii, un cercetător care să fie împotriva teoriilor, vor spune că discuția privind schimbările climatice este una controversată și fără bază științifică.
Un alt argument pe care îl folosesc scepticii este cel al vitezei: dacă temperaturile globale nu cresc cresc constant, problema nu există.
Cei care profită din teoriile lansate de ei în spațiul virtual sunt companiile din domeniu. Industria combustibililor fosili chiar a finanțat, de-a lungul anilor, campanii de dezinformare, pentru a sădi această îndoială cu privire la pericole.
„Pe măsură ce omenirea se confruntă cu încălzirea globală, toți trebuie să ne folosim resursele cognitive. Recunoscând erorile aflate la baza negării schimbărilor climatice am putea dezarma obiecțiile față de cercetările amănunțite și am putea plasa știința la baza eforturilor noastre pentru a menține mediul sănătos pentru viitorul nostru”, a spus Jeremy Shapiro, profesor de psihologie.
Pământul va fi cu 1,5 grade Celsius mai cald până în 2027
Un eveniment El Niño este aproape garantat în acest an și ar putea dura până în 2024
Elefanții ar putea salva Pământul de la încălzirea globală. „Acum, avem de ales”
Gigantul petrolier Exxon a prezis încălzirea globală „cu măiestrie” încă din anii 1970