Start-upul spațial Rhea Space Activity a transmis că a primit finanțare de la Forțele Spațiale SUA pentru a planifica o misiune care să ofere o nouă viață pentru Telescopul Spațial Spitzer al NASA, care orbitează în jurul Soarelui în „safe mode” de trei ani încoace, după „pensionare”.
Misiunea Spitzer Resurrector a start-upului implică trimiterea unei nave spațiale la telescop pentru a-l repara și, în cele din urmă, pentru a-i oferi o nouă misiune interesantă.
Spitzer a făcut observații cu lumină infraroșie timp de 16 ani, dar a fost „pensionat” la începutul lui 2020 și a fost înlocuit mai târziu de Telescopul Spațial James Webb, în 2021.
În loc ca acest telescop să-și reia observațiile cu privire la cosmos, noul plan este de a-l folosi pentru a detecta obiectele potențial periculoase din apropierea Pământului, informează Futurism.
Cu alte cuvinte, compania speră să-l resusciteze pe Spitzer pentru a ne ajuta să identificăm asteroizii periculoși înainte de a fi prea târziu, într-un plan economic care ar folosi hardware-ul puternic care este deja pe orbită.
Trezirea telescopului spațial „pensionat” nu va fi ușoară. În prezent, acesta se învârte în jurul Soarelui la o distanță de două ori mai mare decât cea dintre Pământ și Soare.
De asemenea, din punct de vedere tehnic, NASA nu are nicio modalitate de a intra în contact cu telescopul, ceea ce înseamnă că Rhea va trebui să-l viziteze cu ajutorul unei nave spațiale de întreținere.
Din fericire, start-upul are o mulțime de parteneri consacrați pentru a-l ajuta să-și realizeze viziunile, printre care se numără Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins și gigantul aerospațial Lockheed Martin.
„Aceasta ar putea fi cea mai complexă misiune robotică efectuată vreodată de omenire”, a declarat Shawn Usman, astrofizician și CEO al Rhea, într-un comunicat.
„În adolescență, în anii 1990, am urmărit astronauții americani cum repară primul Mare Observator, Telescopul Spațial Hubble, iar acum companiei Rhea Space Activity i s-a oferit oportunitatea de a prelungi prin telerobotică viața ultimului Mare Observator, Telescopul Spațial Spitzer”, a completat Usman.
Start-upul speră să își lanseze misiunea până în 2026, asta dacă totul decurge conform planului, ceea ce nu este garantat, având în vedere complexitățile situației.
Roverul Zhurong al Chinei a găsit dovezi de apă sărată în dunele de pe Marte
Marele Nor al lui Magellan are efecte nebănuite asupra galaxiei Calea Lactee
Un element rar a fost descoperit pentru prima dată în atmosfera unei exoplanete
Astronomii au descoperit că un asteroid lasă în urmă „o coadă” din sodiu