Într-un nou studiu, oamenii de știință din Japonia au descoperit indicii intrigante potrivit cărora ploaia ar putea determina unele ciuperci să comunice folosind semnale electrice subterane.
Cercetătorii s-au concentrat asupra unor ciuperci mici, cafenii, cunoscute sub numele de „înșelătorii bicolore” (Laccaria bicolor), pe care le-au găsit în păduri mixte secundare de la Kawatabi Field Science Center al Universității Tohoku din Japonia.
L. bicolor este o ciupercă ectomicoriză ce formează relații simbiotice cu anumite plante, inclusiv cu mulți copaci mari, precum stejarii și pinii. Aceasta le sporește aprovizionarea cu apă și nutrienți în schimbul carbohidraților.
În timp ce unele ciuperci micorizice pătrund în pereții celulari ai plantelor gazdă, ciupercile precum L. bicolor construiesc în schimb „învelișuri” subterane în jurul exteriorului rădăcinilor unui copac.
Aceste învelișuri sunt alcătuite din hife, filamente asemănătoare rădăcinilor care alimentează creșterea unei ciuperci.
Atunci când hifele ciupercilor micorizice se leagă în subteran, ele formează sisteme interconectate, cunoscute sub numele de rețele micorizice. S-a propus ca aceste rețele subterane să acționeze ca un fel de „pânză forestieră”, în care păduri întregi comunică prin semnale chimice între rădăcinile copacilor și ciupercile micorizice, scrie ScienceAlert.
Deși rețelele de micoriză sunt reale, există prea puține dovezi pentru a ști dacă acestea ating scara și complexitatea atribuite adesea rețelelor de pădure. Multe dintre relatările populare despre acest fenomen sunt exagerate, spun unii oameni de știință. Cu toate acestea, studiul se adaugă la un număr tot mai mare de cercetări care aprofundează aceste relații, dezvăluind detalii fascinante despre modul în care funcționează.
Studii anterioare au arătat că, de fapt, ciupercile produc variații ale potențialelor electrice aparent ca răspuns la schimbările din mediul lor, indicii sugerând că aceste semnale servesc ca formă de comunicare.
Deși au mai fost observate vârfuri ale potențialului electric la ciuperci, uneori ca răspuns la apă sau la alți stimuli, majoritatea studiilor s-au concentrat pe tipuri limitate de ciuperci cultivate pe medii artificiale sau colectate de pe câmp în condiții de laborator, notează autorii noului studiu.
În noul studiu, cercetătorii au atașat electrozi la un grup de șase ciuperci L. bicolor pe care le-au găsit crescând pe marginea unui traseu forestier. Cercetătorii au monitorizat potențialul electric al ciupercilor, măsurat în milivolți (mV), timp de aproximativ două zile, la sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie 2021. Locul de studiu a fost inițial însorit și uscat, după ce primise puține ploi în cele douăsprezece zile anterioare, relatează ei.
Totuși, acest lucru s-a schimbat când taifunul Mindulle a adus 32 de milimetri de ploaie. La una sau două ore după ploaie, ciupercile au început să dea noi semne de activitate.
Această fluctuație a fost corelată cu schimbările atât în ceea ce privește precipitațiile, cât și temperatura. Analiza sugerează că semnalul electric după precipitații a arătat dovezi de transport de semnal între ciuperci.
Acest transport de semnal a fost deosebit de puternic între ciupercile situate mai aproape unele de altele pe solul pădurii, raportează cercetătorii, și a demonstrat direcționalitate.
Studiul a fost publicat în Fungal Ecology.
Un studiu arată că ciupercile psihedelice pot vindeca daltonismul
Au consumat ciuperci halucinogene, iar apoi au trebuit să fie salvați de salvamontiști
Plantele de soia sunt acoperite cu mii de ciuperci. De ce este important acest lucru?
Cum acționează ciupercile halucinogene pentru a ameliora depresia?