Sam Altman, omul din spatele revoluţiei ChatGPT, se pregăteşte să facă o nouă mutare. Fondatorul companiei care a creat cel mai cunoscut program de Inteligenţă Artificială din lume este pe cale să obţină o finanţare de o sută de milioane de dolari pentru un uriaş proiect cripto lăsat pe pauză.
Şeful OpenAI, Sam Altman, este aproape de a obţine o finanţare de aproximativ 100 de milioane de dolari pentru planul său de a utiliza tehnologia de scanare a irisului în scopul de a crea o criptomonedă globală numită Worldcoin. Dacă planul lui Altman va funcţiona, el va reprezenta o gură de aer pentru industria cripto, pentru care anul 2023 a însemnat doar turbulenţe şi probleme, scrie Financial Times, citat de Business Magazin.
Potrivit unor persoane familiarizate cu această mişcare, Worldcoin se află deja în discuţii pentru obţinerea finanţării, în timp ce se pregăteşte de lansare, care ar putea avea loc în următoarele săptămâni.
Printre cei care participă la acest proiect se numără atât investitori mai vechi precum Khosla Ventures şi fondul de criptomonede al Andreessen Horowitz, precum şi fondatorul FTX Sam Bankman-Fried şi antreprenorul de internet Reid Hoffman, cât şi nume noi.
Worldcoin a fost fondată de Altman şi Alex Blania în 2019. Compania a ieşit de sub lumina reflectoarelor după succesul OpenAI, creatorul ChatGPT, care a încheiat un acord de mai multe miliarde de dolari cu Microsoft la începutul acestui an.
Cu toate acestea proiectul este foarte ambiţios. La baza lui stă utilizarea tehnologiei de scanare a globilor oculari pentru a crea un sistem global de identificare care ar putea fi folosit pentru a obţine acces liber la propria sa monedă globală, Worldcoin.
Cheia planurilor companiei este un dispozitiv de scanare cu formă de glob care „foloseşte biometria irisului pentru a stabili calitatea de persoană unică a unui individ, apoi creează un World ID digital care poate fi folosit ca şi cale de acces către o varietate de aplicaţii, fără a dezvălui identitatea utilizatorului”, potrivit reprezentanţilor Worldcoin.
Odată ce utilizatorii şi-au stabilit identitatea, pot primi gratuit tokenuri Worldcoin, a precizat compania.
Worldcoin a devenit ţinta criticilor mai ales pe fondul faptului că în general scanările biometrice prezintă riscuri şi întrebări legate de confindenţialitatea utilizatorilor. Potrivit propriului website: „compania nu va stoca datele biometrice preluate în urma scanărilor, iar dispozitivul nu va afecta ochii utilizatorilor”
După ce a funcţionat anterior într-o versiune creată pentru teste, compania se pregăteşte acum să îşi lanseze protocolul blockchain şi să înceapă să înregistreze tranzacţiile în următoarele şase săptămâni.
Worldcoin a refuzat să comenteze cu privire la strângerea de fonduri.