Degenerescența maculară este o problemă pentru milioane de oameni din întreaga lume, deoarece celulele sensibile la lumină numite fotoreceptori din partea din spate a ochiului mor fără a fi înlocuite. Datorită noilor cercetări, celulele latente din retină ar putea fi activate.
Oamenii de știință din Canada au găsit o modalitate de a transforma celulele latente din retină numite celule gliale Müller în țesuturi care funcționează ca fotoreceptorii conici, care sunt necesari pentru percepția culorilor și acuitatea vizuală.
Deși procesul a fost testat doar pe celule de șoareci, ar putea fi în cele din urmă dezvoltat într-o terapie care poate restabili vederea la oameni.
O parte din motivul pentru care celulele gliale Müller au fost alese pentru investigare este capacitatea lor de a fi reprogramate la unele animale. Din păcate, nu este un truc pe care aceste celule îl pot face la oameni.
„Ceea ce este interesant este că se știe că aceste celule Müller se reactivează și regenerează retina la pești”, spune specialista în neuroștiință Camille Boudreau-Pinsonneault, de la Universitatea din Montreal.
„Dar la mamifere, inclusiv la oameni, ele nu fac acest lucru în mod normal, nu după răni sau boală. Și încă nu înțelegem pe deplin de ce”, a continuat ea.
Cheia studiului au fost genele Ikzf1 și Ikzf4 și proteinele pe care le-au produs. Aceste proteine sunt cunoscute drept factori de identitate temporală, știindu-se deja că au roluri importante în dezvoltarea celulelor în diferite tipuri, scrie Science Alert.
Celulele gliale Müller au fost izolate și cultivate înainte de a fi reprogramate folosind o varietate de factori de identitate temporală, inclusiv Ikzf1 și Ikzf4. Acești factori nu au transformat complet celulele gliale în celule conice, dar au preluat unele dintre caracteristicile necesare pentru a funcționa ca fotoreceptori.
Deși celulele gliale ajută la hrănirea, reglarea și organizarea altor celule din ochi, cercetătorii spun că există suficient surplus pentru a converti în siguranță un număr de celule de sprijin în celule asemănătoare fotoreceptorilor, cruciale pentru a vedea lumina și pentru a identifica culorile.
Acest domeniu este abia la început, dar procesul ar putea fi în cele din urmă adaptat pentru a funcționa la oameni, fără a fi nevoie de transplant de celule noi. Mai departe, aceste descoperiri ar putea fi utile și în tratarea bolilor din creier, fiind capabile să înlocuiască anumiți neuroni care au fost deteriorați prin reprogramarea altor tipuri de celule.
Mai este mult de lucru, dar acesta este un început foarte promițător. În continuare, echipa vrea să se uite mai îndeaproape la mecanismele implicate în această transformare celulară și să investigheze modalități prin care ar putea fi eficientizată.
„Am putea într-o zi să profităm de celulele care sunt prezente în mod normal în retină și să le stimulăm să regenereze celulele retiniene pierdute din cauza stărilor patologice și să restabilim vederea”, spune doctorandul Ajay David, de la Universitatea din Montreal.
Cercetarea a fost publicată în PNAS.
Activitate misterioasă a fost detectată în creierul persoanelor aflate pe moarte
Poluarea aerului, asociată cu un risc crescut de aritmie. Cum ne afectează inima?
Consumul frecvent de alimente prăjite, asociat cu anxietate și depresie
Pastila făcută din excremente umane, aprobată de Agenția Medicamentelor din SUA