Home » Știință » Misterul unei găuri negre supermasive care „fuge” prin Univers a fost elucidat

Misterul unei găuri negre supermasive care „fuge” prin Univers a fost elucidat

Misterul unei găuri negre supermasive care „fuge” prin Univers a fost elucidat
Credit foto: ESA/Hubble/EurekAlert
Publicat: 11.05.2023

O dâră misterioasă de stele formată în urmă cu opt mii de milioane de ani și descoperită recent de Telescopul Spațial Hubble a reprezentat o provocare pentru mai multe grupuri de cercetare.

Dimensiunea sa este similară cu cea a galaxiei Calea Lactee, iar această structură îngustă și foarte lungă a dat naștere la mai multe explicații cu privire la originea sa.

Potrivit unei ipoteze inițiale controversate, această dâră de stele ar putea fi rezultatul trecerii unei găuri negre supermasive printr-un nor imens de gaz.

Această idee a aprins rapid imaginația comunității astronomice, deoarece are nevoie de un set mare de circumstanțe excepționale complexe.

Din acest motiv, mai multe echipe științifice au continuat să exploreze scenarii diferite și mai puțin exotice care pot explica observațiile, scrie EurekAlert.

O dâră misterioasă de stele, formată în urmă cu opt mii de milioane de ani

Într-un studiu recent, cercetătorii de la Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) au ajuns la concluzia că această structură neobișnuită de stele ar putea fi interpretată ca o galaxie fără protuberanță, văzută de la margine.

Acest tip de galaxii, numite și galaxii subțiri sau plate, sunt relativ comune.

„Mișcările, dimensiunea și cantitatea de stele se potrivesc cu ceea ce s-a observat în galaxiile din Universul local”, explică Jorge Sanchez Almeida, cercetător la IAC, care este primul autor al articolului.

O provocare pentru astronomi

„Este o ușurare să fi găsit soluția la acest mister, noul scenariu propus este mult mai simplu. Într-un fel, este și păcat, pentru că existența găurilor negre care fug este demult așteptată, iar aceasta ar fi putut fi prima observată”, a adăugat cercetătorul.

Pentru a susține ipoteza interpretării în termenii unei galaxii, echipa a comparat structura misterioasă cu o galaxie locală bine cunoscută și fără protuberanță, IC5249, care are o masă similară de stele, și a constatat o concordanță surprinzătoare.

„Atunci când am analizat vitezele acestei structuri îndepărtate de stele, ne-am dat seama că erau foarte asemănătoare cu cele obținute din rotația galaxiilor, așa că am decis să comparăm o galaxie mult mai apropiată și am constatat că sunt extraordinar de asemănătoare”, a declarat Mireia Montes, cercetător IAC și co-autor al studiului, publicat în Astronomy and Astrophysics.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O gaură neagră „devoratoare” de stele, descoperită de astronomi, este cea mai apropiată de Pământ

A fost obținută prima imagine directă cu jetul eliberat de o gaură neagră

Telescopul Hubble a surprins o gaură neagră scăpată de sub control

Un obiect misterios este distrus de gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase