Unii dintre primii oameni care au ajuns în Americi au provenit din ceea ce este în prezent China. Acești oameni au ajuns în două valuri de migrații distincte, care au avut loc în timpul și după ultima eră glaciară, potrivit unui nou studiu.
„Descoperirile noastre sugerează că, pe lângă sursele ancestrale ale nativilor americani indicate înainte în Siberia, coasta de nord a Chinei a servit, de asemenea, drept rezervor genetic care a contribuit la acest fond”, a spus Yu-Chun Li, unul dintre autorii raportului.
Li a adăugat că, în timpul celei de-a doua migrații, aceeași descendență de oameni s-a stabilit în Japonia.
Descoperirea ar putea ajuta la explicarea asemănărilor dintre vârfurile de săgeți și sulițele preistorice găsite în America, China și Japonia, potrivit The Guardian.
Cândva se credea că siberienii din trecut, care au traversat o punte terestră antică în Strâmtoarea Bering, care lega Rusia modernă de Alaska, erau singurii strămoși ai nativilor americani.
Cercetări mult mai recente, de la sfârșitul anilor 2000 încoace, au semnalat că surse mai diverse din Asia ar putea fi conectate la o descendență străveche, responsabilă de întemeierea populațiilor din întreaga Americă, inclusiv din Bolivia, Brazilia, Chile, Ecuador, Mexic și California.
Cunoscut sub numele de D4h, acest neam se găsește în ADN-ul mitocondrial, care se moștenește numai de la mame și este folosit pentru a urmări ascendența maternă.
Echipa de la Institutul de Zoologie din Kunming a pornit într-o vânătoare de zece ani pentru D4h. Oamenii de știință au analizat peste 100.000 de mostre de ADN modern și 15.000 de mostre de ADN străvechi din întreaga Eurasie. Ei au ajuns în cele din urmă la 216 indivizi contemporani și 39 de indivizi străvechi care provin din această descendență antică.
Prin analizarea mutațiilor care au apărut de-a lungul timpului, analizând locația geografică a eșantioanelor și folosind datarea cu carbon, au reușit să recosntituie originile și istoria expansiunii D4h.
Rezultatele au dezvăluit două evenimente de migrație. Primul a avut loc în urmă cu 19.500 și 26.000 de ani, în timpul Ultimului Maxim Glaciar, atunci când acoperirea stratului de gheață era cea mai mare, iar condițiile climatice din nordul Chinei erau probabil neprielnice.
Al doilea a avut loc în timpul perioadei de topire, între 19.000 și 11.500 de ani în urmă. Creșterea populațiilor umane în această perioadă ar fi putut declanșa migrații.
În timpul acestei a doua migrații, oamenii de știință au descoperit o legătură genetică surprinzătoare între nativii americani și japonezi.
În perioada de topire, un subgrup s-a ramificat din nordul Chinei de coastă până în Japonia, contribuind la poporul japonez, potrivit studiului, o constatare care se potrivește cu asemănările arheologice dintre popoarele antice din America, China și Japonia.
„Cu toate acestea, nu știm în ce loc specific din nordul Chinei a avut loc această expansiune și ce evenimente specifice au promovat aceste migrații. Sunt necesare mai multe dovezi, în special genomuri vechi, pentru a răspunde la aceste întrebări”, a declarat Li.
Morminte din timpul Migrației popoarelor și din Neolitic, găsite lângă Dunăre
Primele monumente megalitice din Europa datează de acum 6.000 de ani
Căutarea de urși într-o peșteră din Alaska a dus la o descoperire importantă
Ești o persoană matinală? Genele de la neanderthalieni joacă un rol important