O echipă de ingineri de la Universitatea din California din San Diego (SUA) a dezvoltat plasturele cu ultrasunete capabil să realizeze imagistica tridimensională, neinvazivă, în serie a țesuturilor la o adâncime de până la patru centimetri sub suprafața pielii umane, la o rezoluție spațială de 0,5 milimetri.
Această nouă metodă oferă o alternativă neinvazivă, pe termen lung, la metodele actuale, cu penetrare îmbunătățită.
Cercetarea provine din laboratorul lui Sheng Xu, profesor de nanoinginerie la UC San Diego Jacobs School of Engineering și autor corespondent al studiului. Lucrarea a fost publicată în Nature Biomedical Engineering.
„Am inventat un dispozitiv purtabil care poate evalua frecvent rigiditatea țesutului uman”, a spus Hongjie Hu, cercetător postdoctoral în grupul lui Xu și coautor al studiului.
„În special, am integrat o serie de elemente cu ultrasunete într-o matrice de elastomer moale și am folosit electrozi extensibili serpentinați ondulați pentru a conecta aceste elemente, permițându-i dispozitivului să se conformeze pielii umane pentru evaluarea în serie a rigidității țesuturilor”, a continuat Hu.
Plasturele cu ultrasunete care folosește sistemul de monitorizare prin elastografie poate oferi cartografierea în serie, neinvazivă și tridimensională a proprietăților mecanice pentru țesuturile profunde. Aceasta are mai multe aplicații cheie:
Pe lângă monitorizarea țesuturilor canceroase, această tehnologie poate fi aplicată și în alte scenarii:
Plasturele cu ultrasunete realizează funcția de detectare a aparatelor tradiționale cu ultrasunete și, de asemenea, depășește limitările tehnologiei tradiționale, cum ar fi testarea unică, testarea numai în spitale și nevoia de personal de operare, scrie Eurek Alert.
„Acest lucru le permite pacienților să-și monitorizeze în mod continuu starea de sănătate oricând și oriunde”, a spus Hu.
Acest lucru ar putea ajuta la reducerea diagnosticelor greșite și a deceselor, precum și la reducerea semnificativă a costurilor, oferind o alternativă neinvazivă și cu costuri reduse la procedurile tradiționale de diagnosticare.
Matricea se conformează pielii umane și se cuplează acustic cu aceasta, permițând imagini elastografice precise validate cu elastografie prin rezonanță magnetică.
În teste, dispozitivul a fost folosit pentru a cartografia distribuțiile tridimensionale ale modulului Young al țesuturilor ex vivo, pentru a detecta leziunile microstructurale în mușchii voluntarilor înainte de debutul durerii și pentru a monitoriza procesul de recuperare dinamică a leziunilor musculare în timpul fizioterapiei.
Dispozitivul este format dintr-o matrice de 16 pe 16. Fiecare element este compus dintr-un element compozit 1-3 și un strat de suport realizat dintr-un compozit argint-epoxidic conceput pentru a absorbi vibrațiile excesive, lărgind lățimea de bandă și îmbunătățind rezoluția axială.
Modul în care te gândești la bătrânețe te poate ajuta. Ce arată un studiu de la Yale?
Postul extrem: ce pățește corpul dacă mănânci doar o dată pe zi?
Creierul poate crea o amintire falsă mai repede decât se credea