Cu mult timp în urmă, într-o galaxie nu prea îndepărtată, o gaură neagră supermasivă a sfâșiat o stea în centrul galaxiei NGC 7392. Clipa de lumină a ajuns, în cele din urmă, pe Pământ în anul 2014, iar astronomii tocmai au descoperit-o în datele lor.
Această explozie recent detectată în centrul galaxiei NGC 7392 este cel mai apropiat exemplu de până acum al unui eveniment de perturbare a mareei (tidal disruption event sau TDE), în care o stea este distrusă de atracția gravitațională masivă a unei găuri negre.
Descoperirile au fost publicate recent în The Astrophysical Journal Letters.
Gaura neagră „flămândă” a fost observată la aproximativ 137 de milioane de ani-lumină de Pământ sau de aproximativ 35 de milioane de ori mai departe de Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de Soare. Oricât de departe ar părea, astronomii au observat 100 de astfel de evenimente până acum, iar acesta este de patru ori mai aproape decât precedentul deținător al titlului de „cea mai apropiată TDE de Pământ”.
Oamenii de știință au descoperit TDE în infraroșu, o lungime de undă diferită de cea a majorității detecțiilor convenționale de TDE care, de obicei, apar în raze X, ultraviolete și lumină optică.
„Găsirea acestui TDE în apropiere înseamnă, statistic vorbind, că trebuie să existe un număr mare de astfel de evenimente la care metodele tradiționale nu au observat nimic. Așa că, ar trebui să încercăm să le găsim în infraroșu dacă vrem o imagine completă asupra găurilor negre și a galaxiilor lor gazdă.
După ce au observat pentru prima dată TDE în observațiile Telescopului Spațial NEOWISE, Panagiotou și colaboratorii au analizat date de la multe alte observatoare și telescoape spațiale pentru a afla mai multe informații despre gaura neagră supermasivă din NGC 7392.
Aceștia au dorit să afle de ce acest eveniment a apărut doar în infraroșu, în loc să apară în lungimi de undă mai energetice, ca altele de acest fel.
„Utilizarea studiilor în infraroșu pentru a capta ecoul de praf al evenimentelor ascunse ne-a arătat deja că există o populație de TDE-uri în galaxiile prăfuite, cu formare de stele, care ne-au scăpat”, a declarat Suvi Gezari, astronom la Space Telescope Science Institute, care nu a fost implicat în studiu.
Căutând aceste evenimente și în infraroșu, oamenii de știință ar putea să înțeleagă mai bine modul în care găurile negre se hrănesc cu stele, conform Live Science.
Telescopul Hubble a surprins o gaură neagră scăpată de sub control
Cum știm ce vârstă au stelele cu adevărat?
Misterul celor mai strălucitoare obiecte din Univers a fost, în sfârșit, rezolvat