Studiile arată că muștele pot purta până la 100 de agenți patogeni. În acest caz, dacă o astfel de insectă (care își freacă mâinile, vomită și apoi zboară) ajunge pe mâncarea noastră, mai poate fi consumată în siguranță?
În sens larg, riscul de a ne îmbolnăvi după un astfel de episod este destul de scăzut, dar sunt mai mulți factori pe care ar trebui să îi avem în vedere, înainte să decidem dacă mâncarea ar trebui sau nu aruncată.
Muștele sunt creaturi destul de dezgustătoare, iar zvonul potrivit căruia acestea vomită pe alimente este adevărat, notează IFL Science.
Acestea nu au dinți și fălci pentru a mesteca hrana, așa că scuipă, saliva lor fiind bogată în enzime care dizolvă mâncarea.
Rezultatul este, apoi supt prin gura lor în formă de rât. Mai mult, ele își petrec mare parte din viața lor scurtă hrănindu-se cu material organic aflat în descompunere (vegetale, carne crudă și, desigur, acumulări mari de materie fecală).
Acest lucru înseamnă că, trăind într-un mediu satâr de murdar, muștele sunt purtătoare de germeni dezgustători, care ne pot îmbolnăvi.
Oamenii de știință au efectuat un studiu, anul trecut, în cadrul căruia au analizat peste 100 de muște colectate din jurul unei ferme în New York. Astfel, cercetătorii au descoperit că zburătoarele erau încărcate cu mai mulți agenți patogeni care pun în pericol sănătatea oamenilor – Salmonella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Baciluus cereus și Bacillus subtilis.
Întrebarea este, de fapt, dacă patogenii purtați de insecte sunt în număr suficient de mare astfel încât să ne transforme din oameni sănătoși în unii bolnavi? Răspunsul depinde de numărul muștelor care se află pe alimente și pentru cât timp.
Dacă vorbim despre o singură muscă ce are un contact scurt cu mâncarea din farfurie, pericolul nu este atât de mare, deci prânzul nu ar trebui să ajungă direct la coșul de gunoi. Pe de altă parte, dacă un roi de muște se înfruptă, timp de câteva ore, din mâncarea noastră, atunci ar trebui să ne urmăm intuiția și să o aruncăm la gunoi.
Neurologii spun care sunt alimentele nocive pentru creierul uman
O nouă metodă poate detecta rapid mâncarea „falsificată”
Ce efecte poate avea mâncarea arsă asupra organismului?
Mâncarea condimentată și alunele, un plus de sănătate pentru intestin